Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Θα σημάνουν και το τέλος: 7 λάθος συμπεριφορές που θα σε κάνουν να χωρίσεις!

5 Ιουνίου 2017 18:14
Θα σημάνουν και το τέλος: 7 λάθος συμπεριφορές που θα σε κάνουν να χωρίσεις!

Γιατί ο έρωτας φεύγει κάποια στιγμή και γιατί η αγάπη δοκιμάζεται σε κάθε δυσκολία; Γιατί να μην μπορούμε να διατηρήσουμε το πάθος, τον θαυμασμό και την κατανόηση που νιώθαμε στην αρχή της σχέσης;

Τα περισσότερα ζευγάρια υιοθετούν συμπεριφορές με το πέρασμα της σχέσης που λειτουργούν καταστροφικά για αυτή, είτε επειδή δεν υπάρχει καλή επικοινωνία στο ζευγάρι είτε επειδή ο καθένας ξεχωριστά δημιουργεί μια «φανταστική» άποψη για τη σχέση του που απέχει κάπως από την πραγματικότητα. Έτσι μπορεί να πιστεύει για παράδειγμα ότι η σύντροφός του είναι ένας άνθρωπος δυναμικός ή με κατανόηση ενώ στην πραγματικότητα αυτά τα χαρακτηριστικά δεν έχουν καμιά σχέση με την προσωπικότητά της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Ποιος θα είναι τελικά ο νικητής; - Προκαλεί φρενίτιδα στο Twitter η 24ωρη ψηφοφορία

Μια τέτοια κατάσταση σημαίνει την αρχή του τέλους αφού – ενώ αρχικά προσπαθούμε να γνωρίσουμε τον άλλο- κάποια στιγμή από φόβο ή ανασφάλεια προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας κι από άμυνα ή ευαισθησία αρχίζουμε να λειτουργούμε ενάντια στη σχέση. Αντί να αντιμετωπίζουμε τα όσα προκύπτουν στη σχέση ρεαλιστικά, στο μυαλό μας βιώνουμε μια αγάπη και φερόμαστε σαν ερωτευμένοι, ενώ στην πραγματικότητα δεν είμαστε.

Για να αλλάξουμε εντελώς την πορεία της σχέσης και να αρχίσουμε να έχουμε μια ουσιαστική επικοινωνία με τον σύντροφό μας καλό είναι να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα αλλά και να απαλλαχτούμε από 7 συμπεριφορές που καταστρέφουν τη σχέση:

1-Αντιδράσεις

Τα νεύρα δεν είναι τυχαία, ειδικά όταν ο σύντροφός μας μάς ασκεί κριτική για κάτι. Εάν πιστεύουμε ότι όλα πάνε καλά κι η σχέση μας είναι τέλεια, είναι λογικό να αντιδράσουμε επιθετικά στον άλλο που μας φέρνει αντιμέτωπο με το πρόβλημα. Καλό είναι, λοιπόν, και οι δύο σύντροφοι να επικοινωνούμε με ψυχραιμία και λογική, να μην ξεσπάμε συναισθηματικά, ενοχικά ή εκδικητικά. Αντί να εκνευριζόμαστε με κάτι που θα πει ο άλλος καλό είναι πρώτα να σκεφτούμε γιατί το λέει και πως μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα παρά να αντιδράμε με αμυντική συμπεριφορά. Αν κι οι δύο γίνουν καλοί ακροατές και συνομιλητές τότε η σχέση μπορεί να αλλάξει εντελώς!

2-Εμπειρίες

Κάθε σχέση μας καλεί να συμβιβαστούμε αλλά και να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την ατομικότητά μας, να μην χάσουμε τον εαυτό μας. Όταν γνωρίζουμε κάποιον και κάνουμε μια νέα σχέση πρέπει να διευρύνουμε τον κόσμο μας κι όχι να τον περιορίσουμε. Καλό είναι, λοιπόν, να θέλουμε να ζήσουμε νέες εμπειρίες και να είμαστε ανοιχτοί να βιώσουμε πράγματα που μπορεί να πιστεύαμε ότι δεν μας ταιριάζουν. Αντίθετα, εάν σταματήσουμε να μοιραζόμαστε τα ενδιαφέροντα του άλλου και να συμμετέχουμε μαζί σε κοινές δραστηριότητες, μπορεί να δημιουργηθεί απόσταση. Δεν χρειάζεται να τα κάνουμε όλα μαζί, αλλά κάποια πράγματα καλό είναι να τα μοιραζόμαστε.

3-Ειλικρίνεια

Όταν οι πράξεις δεν συμβαδίζουν με τα λόγια, τότε με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε καυγά ή και χωρισμό. Η ειλικρίνεια είναι απαραίτητο συστατικό κάθε σχέσης αλλά συχνά δεν λείπουν από την καθημερινότητα ενός ζευγαριού η εξαπάτηση ή η διπροσωπία. Εάν ένας από τους δύο συντρόφους εκφράζει την αγάπη του λεκτικά αλλά στην πράξη συμπεριφέρεται διαφορετικά, τότε δημιουργεί μια μη ρεαλιστική κατάσταση όπου ενώ δείχνει ότι υπάρχει αγάπη στη σχέση τελικά δεν υπάρχει. Η ειλικρίνεια δεν χρειάζεται να βρίσκεται και στην παραμικρή λεπτομέρεια του πως περάσαμε την μέρα μας αλλά πρέπει πάντα να επικοινωνούμε την αλήθεια μας αλλά και τις αληθινές προθέσεις μας.

4- Όρια

Δεν υπάρχει σεβασμός σε μια σχέση όταν ο ένας καταπατά τα όρια του άλλου. Σε μια σχέση υπάρχει το «εμείς» αλλά όταν στις αποφάσεις συμμετέχουν και οι δύο. Μερικές φορές ξεχνιόμαστε και αφήνουμε στην άκρη τις ανάγκες του άλλου. Ξεπερνάμε τα όρια και συμπεριφερόμαστε με τρόπο που δείχνει ασέβεια ή ακόμα κι εξευτελισμό. Για να μην πληγώνουμε τον άλλο, εμάς και τη σχέση μας, καλό είναι να σκεφτόμαστε καθημερινά όλα αυτά που έχουν σημασία για τον σύντροφό μας και όλα αυτά που τον κάνουν ευτυχισμένο.

5- Τρυφερότητα

Η ρουτίνα σε μια σχέση μπορεί να δημιουργήσει απόσταση στο ζευγάρι, μια παρεξηγημένη οικειότητα αλλά και να φέρει έλλειψη τρυφερότητας ή και σεξουαλικής επιθυμίας. Ο ενθουσιασμός φεύγει, αρχίζουμε να βλέπουμε τον άλλο αλλά κι εμάς με διαφορετικό τρόπο. Η έλλειψη τρυφερότητας έρχεται με τα αρνητικά μηνύματα που δεχόμαστε μέσα στη σχέση, για αυτό αν θέλουμε να ανανεώσουμε τη σχέση καλό είναι να είμαστε πιο αυθόρμητοι με την έκφραση των συναισθημάτων μας αλλά και πιο αληθινοί και οικείοι.

6- Παρεξηγήσεις

Δεν είναι σπάνιο σε μια σχέση να βλέπουμε τον άλλο όπως θα θέλαμε να είναι ξεχνώντας τι είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει πραγματικά. Έτσι δημιουργούνται μέσα μας αλλά και στη σχέση πολλές παρεξηγήσεις που συχνά μας οδηγούν σε αρνητικές σκέψεις για το μέλλον της σχέσης. Επίσης, υπάρχει κι η περίπτωση, αντί να τους βλέπουμε ως καλύτερους από αυτό που είναι , να τους βλέπουμε κι ως χειρότερους, πιο επικριτικούς, πιο καταπιεστικούς εκφράζοντας παράπονα και συμπεριφορές που είναι υπερβολικές. Καλό είναι να σεβόμαστε την προσωπικότητα του άλλου και τα όριά του αλλά και να μην τον βλέπουμε ως συνέχεια του… εαυτού μας! Ιδανικά, θα μπορέσουμε να δούμε τον σύντροφό μας ρεαλιστικά αναγνωρίζοντας τόσο τα δυνατά όσο και τα αδύναμα σημεία του.

7- Παιχνίδια εξουσίας

Ποιος έχει δίκιο, ποιανού η άποψη θα περάσει και ποιος θα καταφέρει να υποχωρήσει τελευταίος. Τα ζευγάρια παίζουν παιχνίδια εξουσίας μεταξύ τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μια υγιή διαδικασία. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται αρνητικές συμπεριφορές, ενοχές, έλεγχος ή καταπίεση για να περιορίσουμε τον «εχθρό» και να γίνει το δικό μας ενώ σπάνια σκεφτόμαστε πως μια τέτοια κατάσταση θα επηρεάσει τη σχέση. Καλό είναι τα ζευγάρια να λειτουργούν σαν σύμμαχοι κι όχι σαν αντίπαλοι κάθε φορά που προκύπτει ένα πρόβλημα (ακόμα κι αν φταίει κάποιος για αυτό). Η επικοινωνία, η κατανόηση αλλά και ο σεβασμός είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρχει μια υγιής σχέση.

πηγη: joytv

 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share