Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Θέλεις να χάσεις κιλά; Φάε ξηρούς καρπούς!

Εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών

10 Αυγούστου 2018 13:43
Θέλεις να χάσεις κιλά; Φάε ξηρούς καρπούς!

Διατροφική αξία ξηρών καρπών…
Οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών με μέσο όρο περιεκτικότητας γύρω στο 25% ενώ αντιστοίχως περιέχουν περίπου 15% υδατάνθρακες.
Επίσης αποτελούν μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως η βιταμίνη Ε .Πολλές ουσίες που είναι ευνοϊκές για την υγεία όπως οι φυτοστερόλες και τα φλαβονοειδή βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς μαζί με απαραίτητα μέταλλα ,μαγνήσιο , κάλιο, χαλκό και φολικό οξύ. Αποτελούν δηλαδή φυσικά «super-foods» νόστιμα και υγεινά.

Τι ιδιαίτερο έχει το κάθε είδος ξηρού καρπού;

Φιστίκια:
Αποτελούν πολύ καλές πηγές νιασίνης και φυλλικού οξέος ενώ έχουν φυτικές στερόλες που βοηθάνε στη μείωση της απορρόφησης της διατροφικής χοληστερόλης.Βοηθούν στην μείωση ολικής και LDL χοληστερόλης και προσφέρουν σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη. Έχουν περίπου 160 θερμίδες ανα 30 γρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η απίστευτη αποκάλυψη της αδερφής του Παναγιώτη Χαμηλοθώρη: « Έχουμε τη στεναχώρια μας αλλά είμαστε και αγανακτισμένοι. Θα κάνουμε...»

Αμύγδαλα:
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε ενω είναι πολύ πλούσια στα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βοηθούν κι αυτά στην μείωση της LDL χοληστερόλης ,δίνουν περίπου τις ίδιες θερμίδες με τα φιστίκια.
Φουντούκια:
Περιέχουν άφθονες διαλυτές φυτικές ίνες και μαγγάνιο, ένα θεμελιώδες για την υγεία μας ιχνοστοιχείο με σοβαρή αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό.
Τα φουντούκια ενισχύουν σημαντικά τις αντιοξειδωτικές δυνατότητες που έχει το πλάσμα του αίματος μας.Τα 30 γρ μας παρέχουν 177 θερμίδες.

Καρύδια:
Πραγματικά θεϊκή τροφή, εξαιρετική πηγή στα ω-3 λιπαρά οξέων και τις πολυφαινόλες.
Βοηθούν στην προστασία από την αθηροσκλήρωση και προστατεύουν το τοίχωμα των αγγείων μας συνεισφέροντας παράλληλα στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος.
Τα 30γρ καθαρισμένα καρύδια μας δίνουν 185 θερμίδες.

Υπάρχουν κίνδυνοι από τους ξηρούς καρπούς;
Φυσικά και υπάρχουν αλλά αφορούν την παραγωγή τους και την καλή συντήρηση μέχρι να φθάσουν στο τραπέζι σας. Όταν αγοράζεται ένα επώνυμο συσκευασμένο προϊόν αυτό έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και είναι ακίνδυνο, μην αγοράζεται «στο δρόμο» ειδικά τα φιστίκια στα οποία κατά καιρούς έχουν ανιχνευθεί επικίνδυνες μυκοτοξίνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραφτείτε! Η Μιλλούση παραδέχτηκε ότι συγκατοικεί με τον Πετρούνια! (video)

Πόσους ξηρούς καρπούς μπορώ να τρώω καθημερινά;
Ο FDA των ΗΠΑ ήδη προτείνει 43γρ/ ημέρα ξηρών καρπών για τη μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Θα παχύνω αν τρώω ξηρούς καρπούς?
Φυσικά και θα παχύνει κάποιος εάν φάει έναν κουβά στην καθισιά του, έχει δειχθεί όμως ότι τα άτομα που τρώνε ξηρούς καρπούς έχουν χαμηλότερο BMI σε σύγκριση με όσους δεν τρώνε ποτέ .Η έρευνα έδειξε ότι η χρησιμοποίηση ξηρών καρπών σε δίαιτες χαμηλών θερμίδων μπορεί να αυξήσει την απώλεια βάρους και πολλές φορές να περιορίσει την επαναπρόσληψη βάρους.
Η μεγάλη περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε ενέργεια, πρωτεΐνες & φυτικές ίνες δείχνει να προκαλεί μείωση της όρεξης και αύξηση του κορεσμού.
Οι αυξημένες θερμίδες των ξηρών καρπών τελικά δεν προσλαμβάνονται λόγω της παρουσίας φυτικών ινών ενώ ο μεταβολισμός του λίπους είναι αυξημένος λόγω της αυξημένης παρουσίας των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share