Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πώς επηρεάζει το καλοκαίρι την υγεία των ανδρικών γεννητικών οργάνων;

Τα σημάδια των επιπτώσεων και οι λόγοι που επιβαρύνουν την κατάσταση!

11 Ιουλίου 2018 17:08
Πώς επηρεάζει το καλοκαίρι την υγεία των ανδρικών γεννητικών οργάνων;

Αστάθμητοι και «ύπουλοι» παράγοντες απειλούν το καλοκαίρι την υγεία των ανδρικών γεννητικών οργάνων, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες, παρότι είναι καταχωρισμένη κυρίως στις θεωρούμενες και ως γυναικείες λοιμώξεις.

«Ευάλωτοι μπορεί να είναι και οι άνδρες» εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος, κ. Κωνσταντίνος Ρόκκας, προσθέτοντας ότι «παρόλο που είναι λιγότερο ευάλωτοι σε σχέση με τις γυναίκες, δεν αποκλείεται να ενσκήψουν όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Συγκεκριμένα μικρόβια, όπως τα κολοβακτηρίδια, μπορεί να προκαλέσουν στους άνδρες ουρηθρίτιδα ή προστατίτιδα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Prime time: "Έσκισε" το Μουντιάλ! Με πόση διαφορά πέρασε το Survivor;

Οι παθολογικές αυτές καταστάσεις γίνονται αντιληπτές από ενοχλήσεις στην ούρηση, όπως τσούξιμο, κάψιμο αλλά και αλλαγές στην εκσπερμάτιση. «Μπορεί δηλαδή κατά την εκσπερμάτιση, ο άνδρας να αισθανθεί τσούξιμο και κάψιμο ή να παρατηρήσει ακόμη και αίμα στο σπέρμα του» εξηγεί ο ειδικός.

Άλλος επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία του ουροποιητικού στους άνδρες είναι το κολύμπι σε μολυσμένα νερά. Τα σκήπτρα όμως κρατούν οι καλοκαιρινές σεξουαλικές επαφές. «Το καλοκαίρι αυξάνονται οι σεξουαλικές επαφές, κι επιπλέον οι ελεύθερες σεξουαλικές επαφές είναι πιο συχνές. Ευκολότερα μπορεί να κολλήσει κανείς μικρόβια, όπως είναι τα κολοβακτηρίδια. Μέσω της ουρήθρας, τα μικρόβια αυτά μπορούν να προχωρήσουν στην κύστη, ακόμη και στα νεφρά, προκαλώντας πυελονεφρίτιδα. Μια σοβαρή κατάσταση που προκαλεί έντονο πυρετό, όπως η οξεία προστατίτιδα, και για την αντιμετώπισή της ίσως χρειαστεί ακόμη και ενδοφλέβια χορήγηση αντιβίωσης» λέει ο κ. Ρόκκας.

Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που συνήθως συνοδεύει τις καλοκαιρινές διακοπές, φαίνεται ότι μπορεί να απειλήσει και τα γεννητικά όργανα ενός άνδρα. «Η ουρήθρα έχει μια φυσιολογική χλωρίδα. Όταν τα "καλά" μικρόβια της ουρήθρας εξοντωθούν από την κατάχρηση αλκοόλ, θα βρεθεί χώρος να αναπτυχθούν άλλα, τα οποία είναι παθογόνα. Όταν έχει κάποιος μια χρόνια προστατίτιδα σε ύπνωση, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να τη φέρει στην επιφάνεια ή να την επιδεινώσει», τονίζει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απάντηση κόλαφος! Αυτός είναι ο λόγος που ο Σκαρμούστος δεν ήταν στο MasterChef!

Από την άλλη, η κραιπάλη των διακοπών δεν αποκλείεται να ρίξει την άμυνα του οργανισμού ενός άνδρα, με ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Λίγος ύπνος, κακή διατροφή και πολύ αλκοόλ μπορούν να «ξυπνήσουν» τους ιούς των κονδυλωμάτων και εν μέσω διακοπών, όσοι είναι φορείς τους, να τα δουν αίφνης στα γεννητικά τους όργανα. «Το καλοκαίρι σίγουρα προσφέρεται για ξεκούραση και διασκέδαση. Όμως είναι σημαντικό ο άνδρας να μην αμελεί την προστασία της ευαίσθητης περιοχής του. Χρειάζεται πολύ καλή υγιεινή, -καθώς λόγω της υγρασίας μπορεί να προκληθούν και μυκητιάσεις-, καλή διατροφή, λογική κατανάλωση αλκοόλ και βέβαια, προφύλαξη στις σεξουαλικές επαφές» καταλήγει ο ειδικός.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share