Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κι όμως: 8 τρόποι με τους οποίους καις θερμίδες και δεν το γνωρίζεις!

Πώς θα κάψετε θερμίδες!

16 Ιουνίου 2018 15:40
Κι όμως: 8 τρόποι με τους οποίους καις θερμίδες και δεν το γνωρίζεις!

Καλό και το γυμναστήριο, φανταστικό τρέξιμο, απόλυτα ωφέλιμο το να χρησιμοποιείς τις σκάλες αντί του ασανσέρ. Κι ενώ όλα αυτά σίγουρα βοηθούν να διώξετε από πάνω σας τις περιττές θερμίδες, ευτυχώς (για όλους όσους δεν έχουν χρόνο για γυμναστική), η καύση θερμίδων είναι μια λειτουργία που προκύπτει και φυσικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δηλαδή καθώς δουλεύουμε, παίζουμε, τρώμε (μπουμ!), υπάρχουμε. Κι αν αυτός δεν είναι λόγος για πάρτι, τότε ποιος;

Το σώμα σας έχει ανάγκη από έναν πολύ συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων καθημερινά ώστε να εκτελεί τις βασικές λειτουργίες. Ο μεταβολικός ρυθμός όμως είναι διαφορετικός σε κάθε άνθρωπο και εξαρτάται από το βάρος, την ηλικία, το φύλο και τη φυσική του κατάσταση. Σίγουρα όμως είναι φτιαγμένο και ρυθμισμένο έτσι ώστε με λίγη καλή διάθεση και προσπάθεια από την πλευρά μας, να κάνει τα μέγιστα δυνατά, για να νιώθουμε και να φαινόμαστε καλά.

Σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε να κλειδώσετε τις φόρμες στο μπαούλο και να ανεβάσετε τα αθλητικά στο πατάρι, μπορείτε όμως να χαμογελάσετε που υπάρχουν έξτρα -και σίγουρα πολύ πιο ξεκούραστοι από τη γυμναστική!- για να καίτε θερμίδες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατροπή στο θρίλερ της Ξάνθης! - Ο μάρτυρας και το βίντεο που αλλάζει τα δεδομένα!

1.Κουνώντας ασυναίσθητα τα άκρα σας

Στην Αμερική το αποκαλούν «fidgeting» και πρόκειται για μια κίνηση που οι περισσότεροι εκτελούμε ασυνείδητα όταν κινούμε, νευρικά ίσως, τα χέρια ή τα πόδια μας καθώς καθόμαστε. Έτσι, ενώ εσείς χτυπάτε τα δάχτυλά σας στο γραφείο ή κουνάτε το πόδι σας κάτω από το τραπέζι, κινείτε το σώμα σας και αυτή η εγρήγορση ισοδυναμεί με καύση θερμίδων.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου της Iowa, είναι εφικτό να κάψετε έως και 350 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Ακόμα πιο συγκεκριμένα, λένε πως αν κάναμε αυτή τη νευρική δραστηριότητα όλη μέρα, καθιστοί, θα μπορούσαμε να κάψουμε και 600 θερμίδες, ενώ όρθιοι το νούμερο ανεβαίνει στις 950 θερμίδες (εντάξει ας μη καταλήξουμε στο νευρολόγο όμως στο βωμό της καύσης θερμίδων).

2. Γελώντας

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο και αυτή η θεωρία το επιβεβαιώνει περίτρανα. Στην πραγματικότητα, το γέλιο είναι σαν ένα είδος μίνι αερόβιας άσκησης. Αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς κατά 10 με 20%, άρα το σώμα αιματώνεται πληρέστερα και ο μεταβολικός ρυθμός ανεβαίνει. Με άλλα λόγια, είναι η απόλυτη καρδιοαναπνευστική άσκηση. Έρευνα του ιατρικού τμήματος του πανεπιστημίου Vanderbilt απέδειξε ότι, 10 με 15 λεπτά γέλιου μπορούν να διώξουν έως και 40 θερμίδες από το σώμα σας, πράγμα που, με πρόχειρους μαθηματικούς υπολογισμούς, ισοδυναμεί με 1,5 κιλό το χρόνο. Το να γελάτε, δε, έντονα για μία ώρα μπορεί να σας απαλλάξει από τις ίδιες θερμίδες που θα χάνατε αν σηκώνατε βάρη για μισή ώρα. Οπότε, μη το σκέφτεστε, γίνετε ασυγκράτητοι!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - αποκάλυψη: Το θρίλερ με την ψηφοφορία και τα ονόματα της πεντάδας από την 48ωρη!

3. Κλαίγοντας

Έχετε παρατηρήσει πως μετά από ένα γερό κλάμα, νιώθετε αδυναμία; Δεν είναι μόνο λόγω της συναισθηματικής εξάντλησης, αλλά επειδή όντως έχετε κάψει θερμίδες. Ο λόγος είναι απλός: Όταν βιώνουμε φορτισμένες ή έντονα συγκινησιακές καταστάσεις, το σώμα υπερλειτουργεί αφού ο καρδιακός παλμός αυξάνεται. Αυτό για να γίνει απαιτείται κάποια ενέργεια και -ντιπιτιμπομπιτιμπουμ!- να πως καίγονται οι θερμίδες. Με το κλάμα χάνονται περίπου 1,3 θερμίδες/λεπτό (όταν -να τα λέμε κι αυτά- με το CrossFit καίτε 10 θερμίδες/λεπτό). Εκτός του ότι δεν είναι καλό να καταπιέζουμε τα συναισθήματα μας, τώρα έχετε ακόμα ένα λόγο να το βγάλετε από μέσα σας #δώστεΠόνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είδηση - σοκ: Σκοτώθηκε σε τροχαίο γνωστός Έλληνας ποδοσφαιριστής!

4. Κάνοντας σεξ

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η λίστα θα ήταν τουλάχιστον ελλιπής αν δεν συμπεριλαμβανόταν το σεξ μέσα σε αυτή. Και τώρα ας μιλήσουμε με αριθμούς: Ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ αποκάλυψαν ότι ο αριθμός θερμίδων που καίμε σε μια σεξουαλική πράξη μέσης διάρκειας (δηλαδή 20-25 λεπτά-έχουν υπολογίσει και τα προκαταρκτικά) είναι 69 για τις γυναίκες και 100 για τους άντρες. Για να γίνουμε ακόμα πιο ακριβείς, την επόμενη φορά που θα καταλήξετε χωρίς ρούχα στο κρεβάτι, πολλαπλασιάστε το χρόνο που περάσατε σε αυτό επί 3.1 αν είστε γυναίκα και επί 4.2 αν είστε άντρας.

5. Ψωνίζοντας

Όχι από το ίντερνετ, προφανώς(!), αλλά -physically- περπατώντας στο δρόμο. Σίγουρα θα έχετε επιστρέψει σπίτι μετά από μαραθώνιο στα μαγαζιά. Χωρίς να έχουμε πρόθεση να σας ρίξουμε στη βαριά υπερκατανάλωση, να σας πούμε ότι όσα περισσότερα αγοράζετε και όσες περισσότερες σακούλες κουβαλάτε, τόσες περισσότερες θερμίδες χάνετε.
Σύμφωνα με το διατροφικό τμήμα του πανεπιστημίου της Χαβάης, το περπάτημα από μαγαζί σε μαγαζί (με ταχύτητα περίπου 2 χλμ/ώρα), μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 200 θερμίδων (οκ, και κάποιων ευρώ) για ένα άτομο που ζυγίζει 68 κιλά.

6. Τρώγοντας

Για να είμαστε ακριβείς, βέβαια, ο λόγος που καίτε θερμίδες ενώ τρώτε δεν είναι η ίδια η τροφή, αλλά η κίνηση της μάσησης η οποία ενεργοποιεί τους μύες του σαγονιού. «Ε και πόσο μπορεί πια να κάψει αυτή η τόσο μικρή κίνηση που συμβαίνει στο πρόσωπο μας;», θα αναρωτηθείτε εύλογα. Μαζί με την κατάποση και την πέψη, μπορούμε να μιλάμε για 140 θερμίδες την ώρα (ω ναι!).
Και ενώ υπάρχουν και τροφές που λειτουργούν αρνητικά από θερμιδικής άποψης, όπως οι πιπεριές τσίλι οι οποίες κάνουν το σώμα να καίει 50-100 θερμίδες, έρευνα που διεξήχθη για την αμερικανική κλινική Mayo, βρήκε ότι η συνήθεια να μασάμε τσίχλα ισοδυναμεί με 11 θερμίδες/ώρα.

7. Καθώς κοιμάστε

Σε αυτό το σημείο πια πρέπει πια να νιώθετε ότι χάνετε θερμίδες και μόνο που διαβάζετε το εν λόγω κείμενο (δεν αποκλείεται!). Για να σας «αποτελειώσουμε», θα σας πούμε και αυτό: Ναι, χάνετε θερμίδες ακόμα και όταν κοιμάστε (και νομίζω αυτή είναι η αγαπημένη μου άσκηση). Κατά τη διάρκεια του ύπνου και όσο εσείς ονειρεύεστε, το σώμα σας αναγεννά κύτταρα, αναπλάθει ιστούς, καθαρίζει από τις τοξίνες. Ας μιλήσουμε όμως για άλλη μια φορά (και) με αριθμούς: Ένας οχτάωρος ύπνος σημαίνει έως και 500 θερμίδες ενώ αν είστε φαν της μεσημεριανής ή απογευματινής σιέστας πάλι κερδισμένη βγαίνετε, αφού ένας άνθρωπος που ζυγίζει 85 κιλά καίει 28 θερμίδες ανά μισή ώρα ύπνου. Αυτό θα πει «όνειρα γλυκά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βρέθηκε νεκρός αγαπημένος ηθοποιός!

8. Παίζοντας

Οκ, δεν είστε πια 12 ώστε το παιχνίδι αυτό καθεαυτό να αποτελεί μια από τις βασικές σας ασχολίες, αλλά την επόμενη φορά που το παιδί σας ή το ανιψάκι σας ή το παιδί της φίλης σας ή το βαφτιστήρι σας, σάς ζητήσει να παίξετε μη το σκεφτείτε λεπτό.
Σύμφωνα με άρθρο της Ιατρικής σχολής του Harvard, παίζοντας μαζί με ένα παιδί σε εξωτερικό χώρο για 20 λεπτά αποχαιρετάτε 78 θερμίδες ενώ με παιχνίδια όπως «τα μήλα«, κρυφτό ή κυνηγητό φτάνετε έως και 210 θερμ./ώρα. Αν, πάλι, δεν μπορείτε καν να βάλετε τον εαυτό σας σε τέτοιες καταστάσεις, να σας ενημερώσουμε, πως και το να σπρώχνετε το καρότσι έχει οφέλη (150 θερμίδες/ώρα!).
Και τα καλά δε σταματούν εδώ. Ακόμα και με το να βλέπετε κινούμενα σχέδια σε ταινία ή να διαβάζετε παραμύθια, μπορείτε να κάψετε έως και 35 θερμίδες/ώρα ενώ με το να λύσετε sudoku, σταυρόλεξο ή κάποια σπαζοκεφαλιά μαζί με ένα παιδί, αυξάνετε τον αριθμό των «καμμένων» θερμίδων σε 110/ώρα. Φανταστικό, ε;

Πηγή: bovary.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share