Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δεν θα το πιστεύεις: Αν αλλάξεις αυτές τις περίεργες συνήθειες θα βελτιώσεις την υγεία σου!

21 Μαρτίου 2018 19:04
Δεν θα το πιστεύεις: Αν αλλάξεις αυτές τις περίεργες συνήθειες θα βελτιώσεις την υγεία σου!

"Να τρως φρούτα και λαχανικά", "Να μην έχεις άγχος", "Να κοιμάσαι σωστά", "Να γυμνάζεσαι". Οι συμβουλές αυτές θεωρούνται οι «χρυσοί κανόνες» ενός, σε γενικές γραμμές, λειτουργικού οργανισμού, η συνολική σου υγεία φαίνεται να επηρεάζεται και από παράγοντες που δεν σου είχαν περάσει ποτέ από το μυαλό. Από κινήσεις και συνήθειες που ήδη κάνεις και έχεις και, χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι, διατηρούν και αυξάνουν τα επίπεδα της υγείας σου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor Panorama: Αποκάλυψη βόμβα του Βασάλου! Τι είχε γίνει όταν ο Γουίλι μπήκε στην ομάδα των Μαχητών και δεν το μάθαμε ποτέ;

1. Παίρνεις τηλέφωνο τη μαμά σου (με το παραμικρό)

Ένα από τα πράγματα που σπάνια αλλάζουν όσο κι αν αυξάνεται ο αριθμός στα κεράκια της τούρτας σου είναι ότι η επαφή «μαμά» στο κινητό παραμένει στις πρώτες κλήσεις. Κι ενώ κάποιοι λένε ότι χρειάζεται να αρχίζεις να αντιμετωπίζεις τη ζωή και μόνη σου χωρίς να έχεις το «μαμά τι να κάνω;» καραμέλα, μια μελέτη αποδεικνύει ότι αυτή η συνήθεια μόνο καλό σου κάνει.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison ζήτησε από μια ομάδα κοριτσιών ηλικίας επτά έως δώδεκα ετών να φέρουν εις πέρας μια αγχωτική δουλειά και, στη συνέχεια, τις χώρισε σε τρεις ομάδες: Στην πρώτη, τα κορίτσια είχαν ένα τέταρτο διαπροσωπικής επαφής με τις μητέρες τους, στη δεύτερη τις πήραν τηλέφωνο και η τρίτη ομάδα απλώς παρακολούθησε μια ταινία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της ωκυτοκίνης (μιας ορμόνης της χαράς που συνδέεται με τη συναισθηματική σύνδεση) αυξήθηκαν και στις δύο ομάδες που είχαν επαφή με τις μητέρες τους ενώ παράλληλα μειώθηκαν τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους). Και αυτή η οργανική αντίδραση συνεχίζει να συμβαίνει κάθε φορά που μιλάς με τη μαμά σου, ακόμα και αν έχεις αφήσει προ πολλού πίσω σου την ηλικία των δώδεκα.

2. Επιβραδύνεις ταχύτητα στο τρέξιμο

Το κάνεις επειδή κουράζεσαι και λαχανιάζεις, αλλά κανονικά, μια πιο αργή αλλά σταθερή ταχύτητα τρεξίματος είναι καλύτερη από μια γρήγορη. Όλοι νομίζουν πως οι υψηλές ταχύτητες στο τρέξιμο συνεπάγονται περισσότερες καύσεις και καλύτερες μακροπρόθεσμες επιδόσεις. Μια έρευνα όμως από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα, στον Καναδά, ισχυρίζονται ότι οι γρήγορες ταχύτητες δεν σε κάνουν απαραίτητα καλύτερο δρομέα.

Επιβραδύνοντας το ρυθμό σου κάνεις οικονομία στα επίπεδα ενέργειάς σου και δεν την εξαντλείς όλη από τα πρώτα λεπτά. Με άλλα λόγια, όσο πιο αργά τρέχεις, τόσο μεγαλύτερες αποστάσεις διανύεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ανάδρομος Ερμής στον Κριό: Αναλυτικές προβλέψεις από την Άση Μπήλιου για όλα τα ζώδια! (video)

3. Δεν υπερβαίνεις το οκτάωρο του ύπνου

Λίγο που θέλεις να προλάβεις να ζήσεις λίγο μετά τη δουλειά, λίγο και η υπερένταση, πριν τις δώδεκα-μια, πολλές φορές και δύο, δεν σε παίρνει ο ύπνος και με το ξυπνητήρι να βαράει από τις επτά (ή και νωρίτερα), το οχτάωρο ύπνου πηγαίνει περίπατο.

Μια έρευνα από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Birmingham απέδειξε ότι οι ενήλικες που κοιμούνται περισσότερες από 8 ώρες - συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού ή απογευματινού ύπνου- είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μεταβολικό σύνδρομο σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν λιγότερο. Το παραπάνω σύνδρομο συνδέεται με παράγοντες που ευνοούν την παχυσαρκία, τα καρδιακά επεισόδια, αλλά και νοσήματα όπως διαβήτης.

4. Περνάς χρόνο ακούγοντας μόνο μουσική

Είναι κι αυτές οι μέρες που δεν θέλεις να κάνεις τίποτα παρά μόνο να υπάρχεις από τον καναπέ ή το κρεβάτι σου με τα ακουστικά στα αυτιά. Κι ενώ αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώθεις αντιπαραγωγική, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Reviews Neuroscience διαπίστωσε πως οποιαδήποτε επαφή με τη μουσική -ακόμα και το άκουσμά της- βελτιώνει τις επιδόσεις στην επικοινωνία. Με άλλα λόγια, είναι σαν να γυμνάζεις το μυαλό σου. Η επιστήμη μας δικαιώνει για ακόμα μια φορά.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share