Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η δίαιτα του Ιπποκράτη: Κάνε τη detox δίαιτα για σίγουρα αποτελέσματα!

23 Φεβρουαρίου 2018 07:44
Η δίαιτα του Ιπποκράτη: Κάνε τη detox δίαιτα για σίγουρα αποτελέσματα!

Αποτοξίνωση: λέξη κλειδί για τη διατροφή μας. Η συσσώρευση στον οργανισμό βλαβερών για την υγεία ουσιών ονομάζεται τοξίνωση.

Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται κυρίως στο λιπώδη ιστό μας, αλλά είναι παρούσες σε όλους τους ιστούς. Το σώμα μας, για να απαλλαγεί από αυτές, αποτοξινώνεται διαρκώς μέσα από τα διάφορα απεκκριτικά όργανα (κυρίως το συκώτι, το έντερο, τα νεφρά και το δέρμα) και τους μηχανισμούς που διαθέτει.

Σήμερα, όμως, λόγω της κακής διατροφής, της ρύπανσης, του αυξημένου στρες, των τοξικών που υπάρχουν στο περιβάλλον και της ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης, η φυσική αυτή διαδικασία του οργανισμού επιβραδύνεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου;

Η δίαιτα του Ιπποκράτη αναπτύχθηκε σε ένα διάστημα είκοσι και πλέον ετών στο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο της Ann Wigmore, ένα από τα πρώτα και πιο αξιόπιστα κέντρα ολιστικής υγείας. Στόχος, είναι να επιτρέψει στον οργανισμό να επανορθώσει τα προβλήματά του με φυσικό τρόπο και με το δικό του ρυθμό. Μέσω μιας διατροφής βασισμένης στα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς αλλά και σε υπερ-θρεπτικές τροφές, όπως τα φύτρα και ο χυμός σιταρόχορτου, ο οργανισμός αποκαθιστά τις εσωτερικές του ισορροπίες. Καθώς το σώμα ανακτά τις δυνάμεις του, βελτιώνεται η ικανότητά του να διατηρεί το φυσιολογικό βάρος, να καταπολεμά τη νόσηση και να αυτοϊάται.

H δίαιτα του Ιπποκράτη είναι απλή και οι συστάσεις της λογικές. Μολαταύτα, πέρασαν πολλά χρόνια ώσπου να αναγνωριστεί η αξία της. Όπως η διατροφή που επικρατούσε πριν από έναν αιώνα έτσι κι αυτή είναι πλούσια σε φρέσκα λαχανικά, πλήρη δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, περιλαμβάνει επιπλέον πλήθος υπερθρεπτικών τροφών, όπως τα φύτρα, οι βλαστοί, τα φύκια, το πλούσιο σε χλωροφύλλη σιταρόχορτο, οι πλούσιες σε πρωτεΐνη τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και οι φρέσκοι χυμοί. Αυτές οι υπερ -θρεπτικές τροφές είναι οι πιο πλήρεις. Επιπλέον, τα τρόφιμα της δίαιτας του Ιπποκράτη προσλαμβάνονται «ζωντανά», ωμά. Κατά αυτόν τον τρόπο, τα ενεργά συστατικά τους παραμένουν αναλλοίωτα. Τόσο το μαγείρεμα όσο και η επεξεργασία των τροφίμων καταστρέφουν το 100% των ενζύμων τους ενώ οι βιταμίνες, τα μέταλλα και οι πρωτείνες καταστρέφονται σε μικρότερο ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα τρόφιμα δεν έχουν θρεπτικά αξία, παρά μόνο θερμίδες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;

Δεσμευτείτε απέναντι στον εαυτό σας
Για να είμαστε πραγματικά υγιείς και προστατευμένοι από περιβαλλοντικούς ρύπους επιβάλλεται να λαμβάνουμε άφθονα θρεπτικά στοιχεία από ζωντανές ωμές τροφές και φρέσκους χυμούς. Ασφαλώς χρειαζόμαστε και φρέσκο αέρα, ήλιο, άσκηση και υγιή στάση ζωής. Εντούτοις το σημαντικότερο βήμα είναι η υγιεινή διατροφή. Ευτυχώς είναι εύκολο να ξεκινήσετε τη δίαιτα του Ιπποκράτη. Δε χρειάζεται να υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος ούτε σε τεστ κοπώσεως ή καρδιογράφημα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δεσμευτείτε απέναντι στον εαυτό σας ότι θα βελτιώσετε την υγεία σας καταβάλλοντας μια προσπάθεια. Ναι θα πρέπει να προσπαθήσετε. Αυτό που δεν θα χρειαστεί να κάνετε είναι να λιμοκτονήσετε.

Η Δίαιτα του Ιπποκράτη απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να βελτιώσουν την υγεία τους, να προλάβουν τις ασθένειες και να παρατείνουν τη ζωή τους. Υπάρχουν άτομα, ιδίως ηλικιωμένα, τα οποία θεωρούν ότι η διατροφή που προτείνεται είναι αρκετά ακραία, συγκριτικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Γι’ αυτά τα άτομα παρατίθενται μεταβατικά γεύματα, τα οποία περιλαμβάνουν κάποια τρόφιμα που δεν χρησιμοποιούνται στη Δίαιτα του Ιπποκράτη, καθώς και πιάτα με ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα. Έπειτα από πολλά χρόνια ενδελεχούς έρευνας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Δίαιτα του Ιπποκράτη είναι η πιο υγιεινή διατροφή, ι’ αυτό καλό είναι όλοι μας να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες τροφές αυτής της Δίαιτας –φρέσκα φύτρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οπωροκηπευτικά, χυμούς και φρούτα- προσθέτοντας τα μεταβατικά γεύματα μόνο για γεύση.

Αρχική φάση: Αποτοξίνωση
Η αρχική φάση της Δίαιτας του Ιπποκράτη προβλέπει αποτοξίνωση και είναι απαραίτητη για την προετοιμασία του οργανισμού για την επόμενη φάση, που είναι η ενδυνάμωση. Στους αρχάριους συνιστάται να προλαμβάνουν περισσότερα αποτοξινωτικά παρά τονωτικά τρόφιμα.

Τα αποτοξινωτικά τρόφιμα αποβάλλουν τους παράγοντες που υπονομεύουν την υγεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας τα κύτταρα επαναφορτίζονται και ο οργανισμός ανανεώνεται σε βάθος, αφού κάνει ένα πολύτιμο διάλειμμα από την πέψη και την αποβολή βαριών τροφών όπως το κρέας. Τα αποτοξινωτικά τρόφιμα και βοηθήματα θα σας προετοιμάσουν για τη φάση της ενδυνάμωσης, στόχος της οποίας είναι η αποκατάσταση των διατροφικών ανεπαρκειών, η τόνωση του μεταβολισμού και του πεπτικού συστήματος, και η μόνιμη καλή υγεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι έγινε σαν σήμερα, 23 Φεβρουαρίου; Τα σημαντικότερα γεγονότα που συγκλόνισαν τον πλανήτη!

Τηρήστε απαρέγκλιτα το αποτοξινωτικό πρόγραμμα επί δυο-τρεις εβδομάδες, ανάλογα με το πώς νιώθετε. Αν έπειτα από λίγες ημέρες αισθάνεστε πολύ καταβεβλημένοι, προφανώς ο οργανισμός σας αποτοξινώνεται με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επιβραδύνετε την αποτοξίνωση, προσθέτοντας στη διατροφή σας μερικές μεταβατικές τροφές. Αν δεν αισθάνεστε δυσφορία, πέρα από μια ελαφριά ζαλάδα ή μια ήπια κόπωση, συνεχίστε το αποτοξινωτικό πρόγραμμα επί δυο-τρεις εβδομάδες. Σε αυτή την περίοδο, θα διαπιστώσετε ότι κάποιες ημέρες πετάτε και τα ενεργειακά σας επίπεδα είναι πολύ υψηλά, ενώ άλλες μετά βίας παίρνετε τα πόδια σας για να πάτε στη δουλειά. Καθώς οι τοξίνες απεγκλωβίζονται και αποβάλλονται από τον οργανισμό, η ενέργειά σας αρχίζει να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, μόλις το αίμα και τα απεκκριτικά όργανα περιέλθουν σε συμφόρηση, νιώθετε ξανά κουρασμένοι.

Πρόγραμμα 2-3 εβδομάδων
Ακολουθούν οι βασικές οδηγίες για την αποτοξινωτική δίαιτα. Είναι όμοιες με αυτές που δίδονται στο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο εδώ και χρόνια. Προσπαθείτε να προσλαμβάνετε τρία γεύματα ημερησίως. Στο πρωινό σας μπορείτε να πιείτε χυμό από μήλο ή αχλάδι ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο εποχής. Επίσης, θα μπορούσατε να πιείτε ένα «πράσινο» ρόφημα από φύτρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οπωροκηπευτικά. Το καλοκαίρι καλό είναι να περιλαμβάνεται χυμός από φλούδα καρπουζιού, καθώς και σάρκα καρπουζιού.

Ανάμεσα στα γεύματα, συνιστάται να πίνετε ρετζούβελακ (ρόφημα από κόκκους σιταριού που έχουν υποστεί ζύμωση) ή φρέσκους χυμούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να φάτε μπαστουνάκια ωμών λαχανικών. Προσπαθείτε να συμπεριλαμβάνετε τα ακόλουθα τρόφιμα στα γεύματα και σνακ σας, σε καθημερινή βάση:

2-5 μερίδες φρέσκα φρούτα, κατά προτίμηση εποχής. Περιορίστε τις μπανάνες και τα αποξηραμένα φρούτα (αυτά καταναλώνονται πάντα μουλιασμένα, ώστε να ανανεώνεται η φρεσκάδα τους) σε 2 φορές εβδομαδιαίως.
2 μεγάλες σαλάτες, με συνοδεία τυριού από ξηρούς καρπούς, λαχανικών ή ντρέσινγκ από αβοκάντο.
6 ή περισσότερα φλιτζάνια φύτρα. Καταναλώστε τα σε σαλάτες ή σε σούπες, ή αποχυμώστε τα.
2 ή περισσότερα πράσινα ροφήματα, αποτελούμενα κατά 50% από φύτρα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, και κατά 50% από λαχανικά όπως καρότο, αγγούρι, σέλινο, παντζάρια κτλ.
250-500 ml ρετζούβελακ* 30-90 ml φρέσκο χυμό σιταρόχορτου. Ο χυμός σιταρόχορτου έχει διουρητική και τονωτική δράση, αφού προάγει την αποβολή των τοξινών από τα νεφρά. Χαρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη αναπλάθει το αίμα και αποφορτίζει τα νεφρά.
2 κουταλιές της σούπας φύκια ημερησίως. Για να μετρήσετε τα αποξηραμένα φύκια, κόψτε τα σε μικρά κομμάτια και βάλτε τα σε ένα κουτάλι. Για να μετρήσετε τα φύκια σε σκόνη, απλώς προσθέστε 2 κοφτές κουταλιές της σούπας στα πιάτα σας. Αν ο γιατρός σας συστήσει να αποφεύγετε τα φύκια εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε ιώδιο και της διεγερτικής τους επίδρασης στο θυρεοειδή αδένα, μην τα χρησιμοποιείτε.
Φροντίστε να ξεκουράζεστε επαρκώς, να λαμβάνετε όσα υγρά χρειάζεται ο οργανισμός σας και να ασκείστε σε καθημερινή βάση. Οι προτιμότερες μορφές άσκησης είναι το βάδισμα και οι διατάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βροχές και καταιγίδες αναμένονται για σήμερα, Παρασκευή! - Πού θα κυμανθεί η θερμοκρασία;

Ρετζούβελακ
-Μισό φλιτζάνι κόκκοι σιταριού (τους προμηθευόμαστε από κατάστημα βιολογικών προϊόντων και τους μουλιάζουμε για 24 ώρες)

-Νερό πηγής ή φίλτρου

Αλέθουμε τους κόκκους σιταριού και τους χωρίζουμε σε δύο μερίδες. Τοποθετούμε κάθε μερίδα σε ένα μεγάλο βάζο. Γεμίζουμε τα βάζα με νερό μέχρι επάνω. Τα καλύπτουμε με γάζα και τη στερεώνουμε με ένα λαστιχάκι. Αφήνουμε το μίγμα στην άκρη για 3 ημέρες. Την τέταρτη μέρα το ρετζούβελακ είναι έτοιμο. Φιλτράρουμε καλά το υγρό και το διατηρούμε στο ψυγείο. Φτιάχνουμε καινούρια ποσότητα δύο φορές την εβδομάδα.

Πηγή: NaturaNrg #56

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share