Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κάψε εύκολα και γρήγορα θερμίδες με τις καλύτερες ασκήσεις!

18 Φεβρουαρίου 2018 18:00
Κάψε εύκολα και γρήγορα θερμίδες με τις καλύτερες ασκήσεις!

Ξεκίνησες τρέξιμο με σκοπό να βελτιώσεις τη σιλουέτα σου, αλλά το βάρος σου παραμένει σταθερό;

Μερικές φορές δεν φταίει το τι τρως, αλλά το τι πρόγραμμα γυμναστικής επιλέγεις.

Ορισμένες ασκήσεις - όπως οι αερόβιες στις οποίες ανήκει το τρέξιμο- μπορεί να βελτιώνουν τη γενικότερη υγεία σου, όμως δεν θα βοηθήσουν να χάσεις βάρος.

Μια νέα έρευνα λοιπόν, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sports Medicine and Physical Fitness έρχεται να βάλει τα πράγματα σε τάξη.

Στόχος των μελετητών ήταν να αναδείξουν το πως τα διάφορα προγράμματα αερόβιας άσκησης μπορούν να επηρεάσουν την απώλεια βάρους, τη μάζα του λίπους, τη δύναμη των μυών και τη γενικότερη φυσική κατάσταση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεθέαση: «Στην υγειά μας» VS «Master Chef»: Χτύπησε κόκκινο ο Παπαδόπουλος!

Στην έρευνα συμμετείχαν 32 υπέρβαρες γυναίκες που μπήκαν έπειτα από τυχαία επιλογή σε πρόγραμμα ήπιας αερόβιας γυμναστικής που περιελάμβανε και μυϊκή ενδυνάμωση, καθώς και σε πρόγραμμα αερόβιας γυμναστικής υψηλής έντασης.

Αερόβια άσκηση υψηλής έντασης
Οι γυναίκες γυμνάζονταν τέσσερις φορές την εβδομάδα για μια ώρα κάθε φορά στα προγράμματα γυμναστικής τύπου κάρντιο. Αυτά τα προγράμματα μπορεί να περιλαμβάνουν χορό, κικ-μπόξινγκ, υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση ή τις λεγόμενες ασκήσεις μπούτκαμπ ( boot camp). Οι γυναίκες έκαναν ζέσταμα πέντε ή δέκα λεπτά και αφιέρωναν 40 λεπτά στην προπόνηση, ενώ η χαλάρωση διαρκούσε πέντε με δέκα λεπτά επίσης. Οι ασκήσεις εκτελούνταν με τέτοιο τρόπο ώστε οι καρδιακοί παλμοί να φτάνουν το 85% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού.

Αερόβια άσκηση ήπιας έντασης και κάρντιο
Οι γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα έκαναν τόσο αερόβιες ασκήσεις – ήπιες- όσο και ασκήσεις ενδυνάμωσης του μυικού ιστού. Αρχικά το ζέσταμα διαρκούσε πέντε με δέκα λεπτά κι έπειτα, αφιέρωναν μισή ώρα για ασκήσεις τύπου στεπ, ενώ ακολουθούσε ένα εικοσάλεπτο ενδυνάμωσης των μυών στα μηχανήματα με αντιστάσεις. Η χαλάρωση στο τέλος διαρκούσε από πέντε έως δέκα λεπτά επίσης. Κατά την προπόνηση οι καρδιακοί παλμοί αυξήθηκαν κατά 65% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είδαμε την κούκλα αδελφή της Αθηνάς Ωνάση και πάθαμε "εγκεφαλικό"! Τι κορίτσαρος Θεέ μου (photo)

Τα αποτελέσματα;

Μετά από 24 εβδομάδες, οι μελετητές κατέληξαν ότι και τα δυο γκρουπ γυναικών έχασαν βάρος και βελτίωσαν τη γενικότερη φυσική τους κατάσταση. Ομως, οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα υψηλής έντασης έχασαν περισσότερο λίπος ( 7% έναντι 3%) και σωματικό βάρος ( 4.5 κιλά έναντι περίπου 3 κιλών). Από την άλλη πλευρά όσες συμμετείχαν στην ήπια αερόβια άσκηση αλλά γυμνάζονταν και με βάρη, αύξησαν τον καθαρό μυϊκό ιστό τους, σε αντίθεση με τις πρώτες.

Ετσι λοιπόν οι ασκήσεις υψηλής έντασης είναι ιδανικές για την απώλεια λίπους και πόντων, αλλά δεν ακυρώνουν τη δυναμική της ήπιας αερόβιας άσκησης και της γυμναστικής με βάρη. Μάλλον θα πρέπει να τα προτιμήσεις, αν θέλεις να αλλάξεις το μεταβολισμό σου!

Πηγή: bovary.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share