Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Πώς ένα ζεστό τσάι βοηθάει την όραση μας! - Τι αναφέρει νέα έρευνα

15 Δεκεμβρίου 2017 09:29
Πώς ένα ζεστό τσάι βοηθάει την όραση μας! - Τι αναφέρει νέα έρευνα

Σημαντικά μικρότερος είναι ο κίνδυνος γλαυκώματος στα μάτια για όσους πίνουν τουλάχιστον ένα ζεστό τσάι τη μέρα, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική έρευνα.

Από την άλλη το κρύο τσάι, αλλά και ο καφές, δεν φαίνεται να έχουν εξίσου ευεργετικό αποτέλεσμα στο γλαύκωμα.

Το γλαύκωμα αυξάνει την πίεση του υγρού στο εσωτερικό του ματιού, κάνοντας έτσι ζημιά στο οπτικό νεύρο. Αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης διεθνώς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νοmads: Τι είδαμε χτες; Η ανακοίνωση του Αρναούτογλου πριν τον τελικό που αλλάζει τα δεδομένα! Ποιος κέρδισε και ποιος αποχώρησε από Φιλιππίνες; (video)

Ο κίνδυνος αυξάνει με την ηλικία, αλλά η πάθηση μπορεί να εμφανισθεί ακόμη και σε μωρά. Περίπου 57,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από γλαύκωμα και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 65,5 εκατομμύρια έως το 2020.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αν Κόουλμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό οφθαλμολογίας “British Journal of Ophthalmology”,ανέλυσαν στοιχεία για 1.678 άτομα άνω των 40 ετών, εκ των οποίων τα 84 είχαν διαγνωσθεί με γλαύκωμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκαριστικό: Ο 4χρονος που εμφανίζει σημάδια βρικόλακα! Δεν βγαίνει ποτέ στον Ήλιο!

Οι επιστήμονες κατέγραψαν μέσω ερωτηματολογίων πόσο συχνά και σε ποιές ποσότητες οι ασθενείς έπιναν διάφορα ροφήματα κατά τον προηγούμενο χρόνο. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν καθημερινά ζεστό τσάι, είχαν κατά μέσο όρο 74% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν γλαύκωμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Αναλυτικές προβλέψεις της ημέρας (15/12) από την Άντα Λεούση!

Οι ερευνητές παραδέχθηκαν πάντως ότι, εφόσον επρόκειτο μόνο για μελέτη παρατήρησης, προκύπτει μεν μια συσχέτιση ανάμεσα στο ζεστό τσάι και στον μειωμένο κίνδυνο για γλαύκωμα, αλλά δεν είναι δυνατό να αποδειχθεί ότι μεταξύ τους υπάρχει όντως σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Επίσης το δείγμα των ασθενών ήταν μικρό, συνεπώς η μελέτη θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με περισσότερους συμμετέχοντες.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share