Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η πιο γευστική και αποτελεσματική δίαιτα της δεκαετίας!

15 Δεκεμβρίου 2017 08:20
Η πιο γευστική και αποτελεσματική δίαιτα της δεκαετίας!

Βρέθηκε στη δεκάδα με τις πιο δημοφιλείς δίαιτες της τρέχουσας δεκαετίας.

Είναι μια έξυπνη παραλλαγή της vegeterian diet που δεν σου απαγορεύει εντελώς το κρέας και σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά πιο εύκολα και υγιεινά.

Τι είναι όμως ακριβώς η διάσημη Flexitarian Diet; Τι πρέπει να κάνεις για να την ακολουθήσεις και πώς θα σε βοηθήσει ακριβώς να χάσεις κιλά;.

Στις αρχές της δεκαετίας η μηχανή αναζήτησης της Google έφτιαξε τις λίστες με τα ενδιαφέροντα και τα γεγονότα που τράβηξαν περισσότερο το ενδιαφέρον μας τη χρονιά που μας πέρασε.

Αν λοιπόν επικεντρωθούμε στις δίαιτα, τότε προκύπτει μια δεκάδα με διάσημους τρόπους διατροφής που αναζήτησαν οι χρήστες του διαδικτύου περισσότερο μέσα στο 2013. Σε αυτή λοιπόν τη δεκάδα βρέθηκε τη χρονιά που μας πέρασε και η flexitarian diet, κάτι που χαροποίησε πολύ τους επιστήμονες της διατροφής, γιατί όπως εξηγούν βασίζεται στα πρότυπα της χορτοφαγικής διατροφής που μόνο καλό μπορεί να κάνει στον οργανισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου;

Θες να γίνεις flexitarian;
Flexitarian είναι ο συνδυασμός δύο λέξεων. Flexible που σημαίνει ευέλικτος και vegetarian. Αν και ο όρος είναι γνωστός στο χώρο της διατροφής εδώ και μια δεκαετία, απέκτησε το απαραίτητο fitness buzz μόλις το 2009, μέσα από το βιβλίο της διαιτολόγου Dawn Jackson Blatner “The Flexitarian Diet: Ο πιο χορτοφαγικός τρόπος να χάσεις βάρος, να είσαι πιο υγιής και να προσθέσεις χρόνια ζωής”! Το μυστικό της λέξης έγκειται στο γεγονός πως δεν είσαι υποχρεωμένη να αποκλείσεις το κρέας από τη διατροφή σου, προκειμένου να εκμεταλλευτείς τα οφέλη μιας διατροφής βασισμένης στη χορτοφαγία. Μπορείς δηλαδή να παραμένεις πιστή στο vegetarian lifestyle τον περισσότερο καιρό, αλλά να απολαμβάνεις και ένα burger ή μια μπριζόλα όταν νιώθεις να το έχεις ανάγκη.

Γιατί να την ακολουθήσεις;
Έρευνες δείχνουν πως άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή συνηθίζουν να τρώνε λιγότερο, να ζυγίζουν λιγότερο και να έχουν μικρότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (και άρα λιγότερο λίπος) από εκείνα που καταναλώνουν κρέας. Αν λοιπόν ακολουθήσεις ένα διαιτολόγιο στα πρότυπα της χορτοφαγίας, με την επιλογή να προσθέσεις πότε, πότε και κάποιο κρεατικό για να μην αισθανθείς στέρηση, τότε είναι σίγουρο πως θα αισθάνεσαι χορτάτη πιο γρήγορα και έχοντας καταναλώσει λιγότερες θερμίδες. Αυτή λοιπόν η λιγότερη ενέργεια στο ισοζύγιο θερμίδων που παίρνεις και εκείνων που καις, οδηγεί με μαθηματικό τρόπο στην απώλεια βάρους.

– Πόσα θα χάσεις και πόσο γρήγορα; Αυτό πια, σύμφωνα με την εμπνευστή της διατροφής εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα! Αν είσαι συνεπής και βρεις την χρυσή τομή, μένοντας στα περισσότερα γεύματά σου πιστή σε veggie επιλογές και επιλέγοντας άπαχο κρέας και κυρίως λευκό κρέας ή ψάρι, τότε τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά.

Πώς θα κάνεις τη δίαιτα;

Για να γίνει κανείς flexitarian, πρέπει να προσθέσει πέντε ομάδες τροφίμων στη διατροφή του. Ποιες είναι αυτές;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Για πρώτη φορά η Αθηναίς Νέγκα μας δείχνει την φουσκωμένη της κοιλίτσα στον 8ο μήνα εγκυμοσύνης!

– Το μενού περιλάμβάνει πέντε γεύματα, πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και σνακ. Η εμπνευστής της δίαιτας έχει μοιράσει τις θερμίδες της ημέρας σε 300 περίπου στο πρωινό γεύμα, 400 στο μεσημεριανό και 500 στο βραδινό σου. Τα σνακ από την άλλη, απογευματινό και δεκατιανό, θα πρέπει να στοιχίζουν περίπου 150 θερμίδες το ένα. Κάπως έτσι η καθημερινή πρόσληψη θερμίδων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 1500 θερμίδες. Σημείωσε πως ανάλογα με την φυσική σου δραστηριότητα, το ύψος και το βάρος σου το μενού μπορεί να περιλαμβάνει ελαφρώς περισσότερες (ή και λιγότερες) θερμίδες!

– Ένα ακόμη σημείο κλειδί στην flexitarian διατροφή είναι η αντικατάσταση των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, με αντίστοιχες φυτικής, όπως για παράδειγμα τα μανιτάρια ή τα προϊόντα σόγιας!

Με αυτά κατά νου, δες παρακάτω ένα ενδεικτικό μενού ημέρας για να καταλάβεις πως θα μπορούσες να ακολουθήσεις την flexitarian diet.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αίθριος αναμένεται να είναι ο καιρός σήμερα με τοπικές βροχές!

Η συμβουλή της διαιτολόγου: Κράτησε πως, όπως αναφέρει η Blatner, μπορείς να μπεις στον κόσμο των flexitarians με τους δικούς σου ρυθμούς. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις τα περισσότερα από τα γεύματά σου που περιέχουν κρέας με αντίστοιχα φυτικά σιγά, σιγά ή ξεκίνα αμέσως το πλήρες μενού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;

Smart Tip: Η διαιτολόγος προβλέπει “έξυπνες αντικαταστάσεις”, όπου μπορείς να προσθέτεις κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι ή ακόμη και κόκκινο κρέας στα πιάτα σου. Άλλωστε το μότο της είναι “Φάε περισσότερα λαχανικά και κάνε το καλύτερο που μπορείς”! Φυσικά αντιλαμβάνεσαι πως όσο περισσότερο υποκύπτεις στα ζωικής προέλευσης προϊόντα και ειδικά το κρέας, τόσο λιγότερο ραγδαία θα είναι και η απώλεια βάρους.

Πηγή: youweekly.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share