Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η σωστή διατροφή σε προστατεύει από τα αυτοάνοσα!

22 Νοεμβρίου 2017 21:02
Η σωστή διατροφή σε προστατεύει από τα αυτοάνοσα!

Αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ψωρίαση, ο διαβήτης 2, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η κοιλιοκάκη, έχουν ως σημείο αναφοράς τη διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και την έκφραση αυτής στο εκάστοτε όργανο στόχο. Σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Δημήτρη Γρηγοράκη, το ανοσοποιητικό μας μπορεί να ενισχυθεί μέσα από τις τροφές.

Μάλιστα, ο ίδιος έχει γράψει και το βιβλίο “Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή” (εκδόσεις Μίνωας), που μας μυεί στην έννοια της “ανοσοπροστατευτικής” διατροφής. Ας δούμε όμως με λίγα λόγια πώς λειτουργούν προστατευτικά στο ανοσοποιητικό οι τροφές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύσκολες ώρες για την Καίτη Φίνου! «Έφυγε από την ζωή ο μεγάλος μου έρωτας…»

Η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του αμυντικού συστήματος, με δεδομένο ότι μέσω αυτών παρέχονται όλα τα συστατικά που θωρακίζουν αποτελεσματικά τις ανοσοποιητικές λειτουργίες. Για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την εξέλιξη του ανθρώπινου αμυντικού συστήματος αρκεί να σκεφθείτε το εξής: όταν γεννιέται ένα παιδί το ανοσοποιητικό του σύστημα βρίσκεται σε σημείο “μηδέν” και για το λόγο αυτό, προφυλάσσεται σε ένα εντελώς προστατευμένο περιβάλλον. Η ανάπτυξη και ωρίμανση του ανοσοποιητικού του θα επέλθει μέσα από την τροφή που καταναλώνει και που για τους πρώτους μήνες, αυτή είναι το μητρικό ή το συνθετικό γάλα (εμπλουτισμένο σε θρεπτικές ουσίες) για τις μητέρες που δεν μπορούν να θηλάσουν τα παιδιά τους. Και οι δύο τύποι γάλακτος είναι ανώτατης βιολογικής αξίας και προσφέρουν (κυρίως το μητρικό) μία πλειάδα θρεπτικών συστατικών που είναι αναγκαία για τον σχηματισμό των ειδικών μηχανισμών άμυνας των παιδιών

Στη συνέχεια και όσο η ικανότητα των βρεφών για κατανάλωση στερεάς τροφής αυξάνεται, το μητρικό (ή εμπλουτισμένο) γάλα παραχωρεί τη θέση του ως αποκλειστική τροφή σίτισης στα διάφορα τρόφιμα που σταδιακά εντάσσονται στο βρεφικό διατροφολόγιο. Στη φάση αυτή, όλα τα τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά πρέπει να αναλάβουν το ρόλο που μέχρι πρότινος επιτελούσε το γάλα ως αποκλειστική τροφή. Αυτόν δηλαδή της τροφοδότησης του οργανισμού με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας, που είναι αναγκαία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ευρύτερη προστασία της υγείας του παιδιού που μεγαλώνει. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου. Η σωστή διατροφή σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ηλικία συμβάλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η λανθασμένη στην αποδιοργάνωση του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor 2: Αυτή είναι η ημερομηνία της πρεμιέρας! Δεν φαντάζεστε πόσο σύντομα είναι!

Επομένως, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι όλοι οι άνθρωποι να ακολουθούν με συνέπεια μία ειδική «ανοσοπροστατευτική» διατροφή. Ταυτόχρονα, αντιλαμβάνεστε και το χρέος των διάφορων ιατρικών ειδικότητων που εμπλέκονται με τα αυτοάνοσα να εφιστούν την προσοχή του ασθενούς, αναφορικά με τη δέουσα προσοχή που πρέπει να επιδεικνύει στη διατροφή του και ως επακόλουθο, να τον παραπέμπουν σε ειδικό διατροφολόγο προκειμένου να διορθώσει και να βελτιώσει καθοριστικά τις διατροφικές του συνήθειες.

Πηγή: olivemagazine

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share