Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βαριέσαι το γυμναστήριο; - 5 ασκήσεις που κάνουν «θαύματα»! - Μια δοκιμή θα σε πείσει!

17 Οκτωβρίου 2017 11:00
Βαριέσαι το γυμναστήριο;  - 5 ασκήσεις που κάνουν «θαύματα»! - Μια δοκιμή θα σε πείσει!

Υπάρχουν 5 ασκήσεις που θα κάνουν πραγματικά καλό στην υγεία σου, σύμφωνα με τον καθηγητή ιατρικής στο Χάρβαρντ, I-Min Lee, και δεν προϋποθέτουν το γυμναστήριο.

Εάν δεν είσαι αθλήτρια ή κάποια που γυμνάζεται φανατικά και απλά θέλεις να είσαι σε φόρμα για καλό της υγείας σου ή για να μπαίνεις καλύτερα στα ρούχα σου - η γεμάτη αίθουσα ενός γυμναστηρίου μπορεί να είναι αποθαρυντική.

Και μόνο που σκέφτεσαι ότι πρέπει να περιμένεις στην ουρά για να κάνεις διάδρομο (όπου δεν μπορείς να τρέξεις πάνω από μισή ώρα, γιατί είναι κι άλλος μετά από σένα), τα σταθερά ποδήλατα που κάποια είναι λίγο άβολα και τα μηχανήματα για βάρη που πρέπει να έχεις μια καθοδήγηση στην αρχή, μπορεί να είναι αρκετά για να επιστρέψεις πάλι στον αναπαυτικό καναπέ σου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nomads - παρασκήνιο: Η απαράδεκτη συμπεριφορά της Αποστολίας στον Μαυρίδη που δεν έδειξαν οι κάμερες! Ο πραγματικός λόγος που τον άφησαν εκτός…

Ωστόσο, μερικές από τις καλύτερες σωματικές δραστηριότητες για το σώμα σου δεν απαιτούν το γυμναστήριο ή δεν σου ζητούν να τρέξεις στον μαραθώνιο.

Ο I-Min Lee, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, συνιστά λοιπόν πέντε άλλα είδη εκγύμνασης τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη: από την απώλεια βάρους και την ενίσχυση του μυϊκού συστήματος έως την προστασία της καρδιάς και την ενδυνάμωση των οστών.

Ανεξάρτητα από την ηλικία σου ή το επίπεδο φυσικής κατάστασης, οι παρακάτω δραστηριότητες μπορούν να σε βοηθήσουν να είσαι σε φόρμα και να μειώσεις τον κίνδυνο για να αρρωστήσεις.

1. Ασκήσεις Κέκγελ

Αν και έχουν συνδεθεί περισσότερο με τις γυναίκες, είναι σημαντικές και για τους άνδρες, γιατί βοηθούν στην ενδυνάμωση μιας ομάδας μυών που αποκαλούνται μύες του πυελικού εδάφους. Καθώς μεγαλώνουμε, αυτοί οι μύες - οι οποίοι περιλαμβάνουν τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη, το λεπτό έντερο και το ορθό - μπορεί να αρχίσουν να αποδυναμώνουν. Αλλά η διατήρησή της ελαστικότητας τους έχει σημαντικά οφέλη, που αφορούν από την αποτροπή δυσάρεστων ατυχημάτων, όπως η διαρροή ούρων από την ουροδόχο κύστη έως την απελευθέρωση αερίων. Ο σωστός τρόπος για να κάνεις τις ασκήσεις κέγκελ σχετίζεται με την συμπίεση των μυών που θα χρησιμοποιούσες για να κρατήσειος τα ούρα ή τα αέρια του εντέρου. Ο καθηγητής του Χάρβαρντ συνιστά τη συστολή των μυών για έως τρία δευτερόλεπτα, απελευθέρωση και επανάληψη 10 φορές. Για καλύτερα αποτελέσματα, κάνε το σετ τέσσερα έως πέντε φορές την ημέρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραφτείτε: Παντρεύονται Σάκης Τανιμανίδης και Χριστίνα Μπόμπα!

2. Ται Τσι (ή Τάι Τσι Τσουαν)

Είναι μια κινεζική πολεμική τέχνη που συνδυάζει μια σειρά ήπιες κινήσεις (συχνά αποκαλούνται ρέουσες) που συνθέτουν μια μορφή διαλογισμού σε κίνηση. Η άσκηση εκτελείται αργά και με απαλές κινήσεις, απαιτεί υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και αποδίδεται ιδιαίτερη προσοχή αναπνοή που πρέπει να είναι βαθιά. Από τη στιγμή που όσοι ασκούν το Ται Τσι ακολουθούν τον δικό τους ρυθμό μπορούν να εκγυμναστούν με αυτόν μεγάλη μερίδα ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Το Τάι Τσι «είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους ηλικιωμένους επειδή η ισορροπία είναι ένα σημαντικό συστατικό της φυσικής κατάστασης και η ισορροπία είναι κάτι που χάνουμε καθώς γερνάμε» σχολίασε σχετικά ο Lee.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οικογενειακό έγκλημα στο Περιστέρι: Χτυπούσε δίχως οίκτο την γυναίκα του και τελικά σκότωσε τον γιο του!

3. Γυμναστική ενδυνάμωσης

Στην πιο βασική της μορφή περιλαμβάνει τη χρήση βάρους. Το βάρος αυτό μπορεί να είναι το ίδιο σου το σώμα, ελεύθερα βάρη (όπως βαράκια), ζώνες με βαρίδια κλπ. Σχετικές έρευνες προτείνουν να κάνεις πολλές επαναλήψεις με ελαφριά βάρη ή το ακριβώς αντίθετο, εάν θέλεις να έχεις ενδυνάμωση.

4.Περπάτημα

Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά το περπάτημα είναι ισχυρό φάρμακο. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά - ακόμη και σε μέτριο ή χαλαρό ρυθμό ωφελεί τον εγκέφαλο και το σώμα. Σε μια πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πως σε ενήλικες ηλικίας 60 έως 88 ετών, το περπάτημα για 30 λεπτά τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για 12 εβδομάδες, ενίσχυσε τη συνδεσιμότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που η εξασθένηση των συνδέσμων συνδέεται με την απώλεια μνήμης. Επίσης, μια ακόμη μελέτη έδειξε πως το περπάτημα- 30 λεπτά σε διάδρομο για 10 συνεχόμενες μέρες, ήταν «αρκετό για να για να παράγει μια κλινικά σημαντική και στατιστικά σημαντική μείωση της κατάθλιψης». Ξεκίνησε για αρχή μια βόλτα των 10-15 λεπτών και φτάσε κάποια στιγμή να κάνεις πεζοπορία 30- 60 λεπτών.

5. Κολύμπι

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η τέλεια γυμναστική. Εκτός του ότι ασκείται ο κάθε μυς το σώματος, η κολύμβηση μπορεί να αυξήσει τους παλμούς, βελτιώνοντας την υγεία της καρδιάς, να προστατεύσει τον εγκέφαλο από την φθορά που έρχεται με το πέρασμα των χρόνων. Η επαφή με το νερό βοηθά στην καταπολέμηση του στρες, ενώ το κολύμπι είναι ό,τι καλύτερο για άτομα με αρθρίτιδες επειδή δεν σχετίζεται με βάρη. Όταν κολυμπάς τακτικά και τουλάχιστον για 30 έως 45 λεπτά κάθε φορά, είναι σαν να κάνεις αερόβια άσκηση. Θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη, την κακή διάθεση και το άγχος σου.

Πηγή: bovary.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share