Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μήπως έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12; - 6 σημάδια που το «μαρτυρούν»

16 Οκτωβρίου 2017 08:18
Μήπως έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12; - 6 σημάδια που το «μαρτυρούν»

Η βιταμίνη Β12 είναι αρκετά ωφέλιμη για τον οργανισμό καθώς συμβάλει στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Όσο όμως μεγαλώνουμε η ικανότητα του σώματος να απορροφά τη Β12 από τις τροφές επιβραδύνεται. Έτσι 4 στις 100 γυναίκες ηλικίας 40 έως 60 ετών παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης Β12.

Για να διαπιστώσετε εάν έχετε και εσείς ανεπάρκεια απλά δείτε μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Δευτέρα 16 Οκτωβρίου;

1. Κόπωση

Η κόπωση είναι ένα από τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Αυτό συμβαίνει γιατί σώμα σας βασίζεται στη βιταμίνη για να δημιουργήσει ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανα σας. Και χωρίς οξυγόνο στα κύτταρα, νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάστε. Φυσικά η κόπωση μπορεί να σημαίνει πολλά άλλα πράγματα εκτός από την ανεπάρκεια της Β12, για αυτό καλό είναι πριν βγάλετε οποιοδήποτε συμπέρασμα να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

2. Νιώθετε μυϊκή αδυναμία

Όπως ανέφερα και παραπάνω εάν έχετε ανεπάρκεια της Β12 τα όργανα σας δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο, κάτι που σημαίνει ότι θα νιώθετε τους μύες σας αδύναμους. Αν λοιπόν σηκώνετε μια τσάντα και νιώθετε σα να έχει μέσα πέτρες, ίσως είναι ένα σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης Β12.

3. Ξεχνάτε εύκολα

Μπορεί να μη θυμάστε τα απλά πράγματα και να ανησυχείτε ότι εμφανίζετε πρώιμη άνοια. Όμως το πιο πιθανό είναι ότι παρουσιάζετε έλλειψη Β12. Εφόσον υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος και διαγνωστείτε με ανεπάρκεια και αρχίσετε τα συμπληρώματα, τα συμπτώματα εξασθενούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Πού στρέφονται οι υποψίες της αστυνομίας; - Το «μήνυμα» που θα αποκαλύψει τους δράστες

4. Το δέρμα σας φαίνεται χλωμό

Αν η ρόδινη επιδερμίδα σας έχει πλέον μια κίτρινη απόχρωση, τότε μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ερυθρά αιμοσφαίρια γίνονται εύθραυστα προκαλώντας την απελευθέρωση της χολερυθρίνης που δίνει στο δέρμα μια κίτρινη απόχρωση.

5. Η γλώσσα σας είναι κόκκινη

Περίπου οι μισοί άνθρωποι με σοβαρή ανεπάρκεια Β12 παραπονιούνται για κάψιμο και πόνο, ιδιαίτερα στο πίσω μέρος της γλώσσας. Επίσης μπορεί να χάσουν μέχρι και τη γεύση και αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση του σωματικού βάρους, δεδομένου ότι δεν θέλουν να φάνε.

6. Έχετε πρόβλημα με τα μάτια

Σε ακραίες περιπτώσεις, η έλλειψη Β12 μπορεί να βλάψει το οπτικό νεύρο, προκαλώντας θολή όραση, ευαισθησία στο φως και ακόμη και απώλεια όρασης.

Πηγή: jenny.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share