Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

25 Πράγματα που δεν ήξερες για τον καρκίνο του μαστού - Και είναι σημαντικό να ξέρεις!

22 Σεπτεμβρίου 2017 16:08
25 Πράγματα που δεν ήξερες για τον καρκίνο του μαστού - Και είναι σημαντικό να ξέρεις!

Κάθε δύο λεπτά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια γυναίκα μαθαίνει πως πάσχει από τη νόσο.

2 Περίπου μια στις οκτώ γυναίκες στις Η.Π.Α θα νοσήσει από τον καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της.

3 Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας οφείλονται στον καρκίνο στο στήθος, μετά από εκείνον των πνευμόνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεφτίλα δίχως τέλος: Δεν φαντάζεστε τι κάνει ο Παναγιώτης Χατζηστεφάνου μετά το χυδαίο σχόλιό του για την μικρή Νεφέλη!

4 Εκτός από τον καρκίνο του δέρματος, ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συνηθισμένη διάγνωση στην Αμερική. Το 2017, εκτιμάται πως το ποσοστό αυτών των διαγνώσεων άγγιξε το 30%

5 Αυτή τη στιγμή πάνω από ένα 3,1 εκατομμύρια ανθρώπων έχουν επιβιώσει από την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

6 Περίπου 40.610 γυναίκες αναμένεται να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν μειωθεί από το 1989 κατά 38%. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα οφείλονται στις εξελιγμένες μεθόδους θεραπείες, στην άμεση διάγνωση και φυσικά στην ενημέρωση.

7 Σύμφωνα με τον οργανισμό American Cancer Society: Οι γυναίκες κάτω των 45 που έχουν Αφρικανική καταγωγή είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από αυτό το είδος καρκίνου σε σχέση με τις υπόλοιπες. Οι Αφροαμερικανές είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν. Για τις Ασιάτισσες, τις Ισπανίδες και τις γηγενείς της Αμερικής τα ποσοστά είναι σημαντικά χαμηλότερα.

8 Αν και σπάνιο, τα νεαρά κορίτσια μπορούν να νοσήσουν από τον καρκίνο του μαστού. Το ποσοστό των γυναικών κάτω των 40 που νοσούν από αυτό το το είδες καρκίνου δεν ξεπερνά το 5%

9 Ο καρκίνος στο στήθος αυτή τη στιγμή αναλογεί στο 1 προς 4 σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη παγκοσμίως.

10 Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 οι γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους από τον καρκίνο του μαστού ξεπέρασαν τις 508.000.

11 Οι επιζώσες από τον καρκίνο σε παγκόσμια κλίματα ποικίλουν. Στην Βόρειο Αμερίκη τα ποσοστά φτάνουν το 80% ίασης, ενώ στις χώρες που το εισόδημα είναι χαμηλό τα ποσοστά δεν ξεπερνούν το 40%. Τα χαμηλά ποσοστά στις υποανάπτυκτες χώρες οφείλονται στην μη έγκυρη διάγνωση, αλλά και στα ελλειπή μέσα διάγνωσης και αντιμετώπισης.

12 Ο καρκίνος στο στήθος είναι το δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου στις γυναίκες. Το 2012 τα ποσοστά της συγκεκριμένης μορφής άγγιξαν το 12%.

13 Συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό, ο κίνδυνος να εμφανίσουν κακοήθη όγκο στο στήθος είναι δύο φορές μεγαλύτερος για εκείνες που έχουν πρώτου βαθμού συγγένεια με καρκινοπαθή. Οι πιθανότητες πολλαπλασιάζονται επί τρεις φορές αν υπάρχουν στην οικογένεια 2 συγγενείς πρώτου βαθμού που έχουν νοσήσει.

14 Γύρω στο 85% των ανθρώπων που νοσούν από τον καρκίνο του στήθος είναι γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό που να αφορά τη νόσο. Αυτό συμβαίνει παρά τους γενετικούς παράγοντες και ωφείλεται στην ηλικία και την ζωή γενικότερα.

15 Οι γυναίκες στις οποίες ήρθε περίοδος πριν τα 12 τους χρόνια για πρώτη φορά και η εμμηνόπαυση τους ξεκίνησε μετά τα 55 έχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό.

16 Γυναίκες που έμειναν έγκυες μετά τα 30 ή που γέννησαν πρόωρα διατρέχουν επίσης μεγάλο κίνδυνο.

17 Μία στις οκτώ γυναίκες μπορεί να διαγνωσθεί με καρκίνο σε ηλικία μικρότερη των 45. Ενώ δύο στις τρεις σε ηλικία άνω των 55.

18 Περίπου το 5-10% των περιστατικών οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

19 Ο πιο σημαντικός παράγοντας για αυτή τη μορφή καρκίνου είναι το φύλο (το να είσαι γυναίκα) και φυσικά η ηλικία (τα ποσοστά αυξάνονται όσο μεγαλώνουμε).

20 Οι παχύσαρκες και υπέρβαρες γυναίκες άνω των 25 αυξάνουν τις πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με τις γυναίκες που ακολουθούν έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής και ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.

21 Το να είσαι υπέρβαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου. Αυτό σχετίζεται με το βάρος που αυξάνει τα οιστρογόνα. Το επιπλέον λίπος φυλακίζει στα οιστρογόνα στο σώμα και αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός δημιουργεί ένα φιλικό περιβάλλον για την εμφάνιση του καρκίνου.

22 Μειώνουμε το κάπνισμα. Σύμφωνα με το American Cancer Society, και τη μελέτη που πραγματοποίησε για την πρόληψη του καρκίνου, οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν 24% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σύγκριση με όσες δεν καπνίζουν καθόλου και 13% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με όσες κάπνιζαν στο παρελθόν.

23 Οι έρευνες δείχνουν πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της συχνής άσκησης με υψηλό επίπεδο έντασης και για 4 με 7 ώρες την εβδομάδα, αφού αυτοί που ασκούνται συχνά έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Η γυμναστική μας βοηθάει να ελέγξουμε τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα και βάζει στη σωστή τροχία την έκκριση ορμονών στο σώμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η φωτογραφία ενός μικρού μαθητή έξω από το σχολείο που έχει λυγίσει το διαδίκτυο! Θα πάθεις σοκ μόλις την δεις ολόκληρη!

24 Ελαττώνουμε την κατανάλωση ποτού. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Ο καρκίνος του στήθους είναι 20% πιο πιθανό να χτυπήσει γυναίκες οι οποίες πίνουν δύο με τρία ποτά την ημέρα, συγκριτικά με εκείνες που δεν πίνουν καθόλου.

25 Φυσικά και η διατροφή είναι κομμάτι της πρόληψης. Αφού αφορά το 30-40% της πρόληψης για όλα τα είδη καρκίνου. Καμία τροφή ή διατροφή δεν μπορεί να σε προφυλάξει 100%, αλλά μπορούν όλα μαζί να σε βοηθήσουν να θωρακιστείς. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια εκτός του ότι δίνουν ενέργεια στο σώμα μειώνουν και τον κίνδυνο .

P.S : Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε πως τα στοιχεία τα πήραμε από τους εργανισμούς: World Health Organization, American Cancer Society, Breastcancer.org και Cancer.gov

Πηγή: marieclaire.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share