Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κι όμως η εποχή που θα γεννήσεις παίζει ρόλο στην επιλόχειο κατάθλιψη! - Εσύ το γνώριζες;

23 Οκτωβρίου 2017 14:22
Κι όμως η εποχή που θα γεννήσεις παίζει ρόλο στην επιλόχειο κατάθλιψη! - Εσύ το γνώριζες;

Η εποχή που θα γεννήσει μια γυναίκα, όπως και άλλοι παράγοντες, παίζουν ρόλο στο πόσες πιθανότητες έχει να πάθει ή όχι επιλόχειο κατάθλιψη.

Σύμφωνα με έρευνα, με επικεφαλής την δρα Τζίε Τζου του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης, οι γυναίκες που γεννάνε κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή της άνοιξης, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν στη συνέχεια επιλόχεια κατάθλιψη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρισευτυχισμένοι: Αγαπημένο ζευγάρι της showbiz απέκτησε το πρώτο τους παιδί!

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 20.169 γυναίκες, που είχαν γεννήσει μεταξύ Ιουνίου 2015-Αυγούστου 2017 και από τις οποίες οι 817 (ποσοστό 4,1%) είχαν μετά εκδηλώσει επιλόχεια κατάθλιψη.

Μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης παρουσίασαν, επίσης, όσες γυναίκες είχαν εγκυμοσύνη μεγαλύτερης διάρκειας και κυρίως όσες ήταν σε μεγαλύτερη ηλικία, άρα πιο ώριμες. Σύμφωνα με τους ερευνητές όταν μια μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα γεννά ένα υγιές σωστά ανεπτυγμένο παιδί, έχει μικρότερη πιθανότητα κατάθλιψης από ό,τι μια νέα γυναίκα που γεννά ένα πρόωρο μωρό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Μάλλον με έπιασε η κάμερα να..." - Σπάει την σιωπή του ο πατέρας της Δώρας για το τι συνέβη αμέσως μετά το μοιραίο!

Άλλοι παράγοντες

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος κατάθλιψης για όσες στη διάρκεια του τοκετού δεν έχουν κάνει αναισθησία όπως η επισκληρίδιος, με συνέπεια να πονέσουν περισσότερο. Ακόμη, οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο με κατάθλιψη. Ο τρόπος του τοκετού (φυσικός ή με καισαρική) δεν φαίνεται να παίζει ρόλο.

Τουλάχιστον μία γυναίκα στις δέκα (10%) εμφανίζει άγχος ή διαταραχή κατάθλιψης μετά τη γέννα του παιδιού της, με συμπτώματα περιλαμβάνουν λύπη, ανησυχία, αναστάτωση, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης κ.α.

 

Ροή ειδήσεων

Share