Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καραμελωμένο χοιρινό ρολό με πατάτες και καρότα στο φούρνο

Πεντανόστιμο!

15 Δεκεμβρίου 2018 12:44
Καραμελωμένο χοιρινό ρολό με πατάτες και καρότα στο φούρνο

Ένα υπέροχο καραμελωμένο χοιρινό ρολό και σκόρδο με πατάτες και καρότα στο φούρνο. Ένα πεντανόστιμο πιάτο για το επίσημο γιορτινό τραπέζι σας και όχι μόνο που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με την ευκολία της παρασκευής του και προπάντων με την υπέροχη γεύση του. Μια εξαιρετικά εύκολη συνταγή (βασική ιδέα προσαρμοσμένο από εδώ) για ένα πιάτο έτοιμο σε 1:15 ώρα στο τραπέζι σας, με λίγα υλικά αλλά με περίσσια γεύση… Δοκιμάστε το!!!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα από τον ΕΟΦ: Ανακαλεί γνωστό φάρμακο για το κεφάλι!

Υλικά συνταγής
900 γρ. λαιμό χοιρινό χωρίς κόκκαλο σε ένα ενιαίο λεπτό μακρόστενο κομμάτι [*]
4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες στο ψιλό του τρίφτη
4 κ.σ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Για τα λαχανικά:
900 γρ. καρότα, κομμένα σε μπαστουνάκια ή φέτες
900 γρ. πατάτες κομμένες σε κύβους 2,5 εκ.
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο για τα λαχανικά
1 κ.σ. μουστάρδα (προαιρετικά)
2 κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο
1/2 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
θυμάρι αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Για τα λαχανικά: Καθαρίζετε και κόβετε σε κομμάτια τις πατάτες και τα καρότα και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Τα περιχύνετε με το 1/4 φλ. ελαιόλαδο, προσθέτετε τη μουστάρδα (προαιρετικά), το θυμάρι και αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε με τα χέρια σας να καλυφθούν καλά τα λαχανικά.
Τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο ταψί, με τα χέρια σας, ανοίγετε στο κέντρο του ταψιού ένα κενό, απομακρύνοντας τις πατάτες και τα καρότα για να κάνετε χώρο για το χοιρινό.

Στρώνετε στο κενό ένα αλουμινόχαρτο του οποίου σηκώνετε τις άκρες του περιμετρικά για να βάλετε μέσα το χοιρινό και να θωρακίσετε μέσα τους ζωμούς του κατά το ψήσιμο. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.

Για το χοιρινό: Βγάζετε το χοιρινό από το ψυγείο 1 ώρα τουλάχιστον πριν το μαγειρέψετε. Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνετε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τη καστανή ζάχαρη και το σκόρδο και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν πολύ καλά.
Αλατοπιπερώνετε το χοιρινό σας, το βάζετε πάνω στο αλουμινόχαρτο και το αλείφετε με το μείγμα καστανής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nomads Διαρροή: Ποιος παίκτης κερδίζει σήμερα (15/12) το τελευταίο ατομικό αγώνισμα;

ζάχαρης, τρίβοντάς το καλά με τα χέρια σας στην επιφάνειά του. Ρίχνετε στο ταψί το ζωμό κότας και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 50-55 λ ή μέχρι ένα θερμόμετρο κρέατος που θα βυθίσετε στο κέντρο του δείξει 65 βαθμούς.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, μεταφέρετε το χοιρινό σε ξύλο κοπής και το αφήνετε για 10 λ να “ξεκουραστεί”.

Ρίχνετε τους τυχόν χυμούς που έμειναν στο αλουμινόχαρτο μέσα στο ταψί και ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο να ψηθούν τα λαχανικά για 10-15 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Αν απαιτηθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτετε επιπλέον λίγο ζεστό νερό.
Πασπαλίζετε το χοιρινό με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, το κόβετε σε κομμάτια και το σερβίρετε ζεστό μαζί με τις πατάτες και τα καρότα.


[*] Προκειμένου να έχετε ένα ενιαίο μακρόστενο κομμάτι χοιρινού που να κόβετε εύκολα σε φέτες, ζητείστε από το χασάπη σας, αν δεν έχει καθαρό μονοκόματο κομμάτι, να το δέσει με σπάγκο μαγειρικής για να διατηρήσει το σχήμα του. Επίσης ζητήστε να κόψει το τυχόν πολύ πάχος από λίπος στην επιφάνειά του χοιρινού, αφήνοντας μόνο 3-4 χιλ. πάχος λίπους.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share