Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μπακλαβάς σοκολατένιος σε φόρμα!

Λαχταριστός!

4 Δεκεμβρίου 2018 20:51
Μπακλαβάς σοκολατένιος σε φόρμα!

Μπακλαβάς … ένα αγαπημένο, υπέροχο σιροπιαστό γλυκό που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί. Για όλους εσάς του λάτρεις της σοκολάτας σας, σας δίνουμε μια συνταγή για να απολαύσετε εσείς και οι καλεσμένοι σας ένα σοκολατένιο μπακλαβά που η προσθήκη της λιωμένης σοκολάτας μέσα στη γέμιση, το γλάσο σοκολάτας που τον καλύπτει το κάνει το απόλυτο σιροπιαστό γλυκό. Δοκιμάστε το!

Υλικά συνταγής
2 πακέτα φύλλα κρούστας
150 γρ. λιωμένο καυτό βούτυρο φρέσκο
Για τη γέμιση
5 φλ. τσαγιού κοπανισμένη (σε μικρά κομματάκια) καρυδόψιχα
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
1 φλ. τσαγιού τριμμένη (στο χοντρό του τρίφτη) κουβερτούρα 52% κακάο
1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
Για το σιρόπι
800 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο νερό
50 γρ. γλυκόζη
1 ξυλάκι κανέλας
Για το γλάσο σοκολάτας
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
30 γρ. γλυκόζη
χοντροκομμένα καρύδια ή ψιλοκομμένη σοκολάτα επιλογής σας για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Η αποκάλυψη για την σχέση της με τον Βασάλο! (video)


Εκτέλεση συνταγής
Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τη καρυδόψιχα, τη καστανή ζάχαρη, τη τριμμένη φρυγανιά, τη τριμμένη κουβερτούρα, τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύετε μέχρι να αναμιχθούν καλά. Τα αφήνετε στην άκρη.
Για τη συναρμολόγηση του μπακλαβά: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και με λίγο από το βούτυρο αλείφετε μια κλασική φόρμα του κέικ με τρύπα στο κέντρο. Κρατάτε στην άκρη 4 φύλλα κρούστας για το τέλος και στρώνετε τα 4 πρώτα φύλλα κρούστας στη φόρμα, σκεπάζοντας τη τρύπα της φόρμας και τα πασπαλίζετε καλά με γέμιση.
Στη συνέχεια, από πάνω στρώνετε όλα τα υπόλοιπα φύλλα ανά 2 και τα πασπαλίζετε γενναιόδωρα με γέμιση. Στο τέλος κόβετε με ένα ψαλιδάκι τα φύλλα στο σημείο που είναι η τρύπα, γυρίζετε τα φύλλα που περισσεύουν από τη φόρμα προς τα μέσα να σκεπαστεί η γέμιση.
Σκεπάζετε από πάνω το μπακλαβά με τα 4 φύλλα που έχετε κρατήσει στην άκρη. Κόβετε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από τη φόρμα και στριμώχνετε καλά τις άκρες όσων βρίσκονται μέσα στα εσωτερικά τοιχώματα. Καίτε καλά το βούτυρο και περιχύνετε το μπακλαβά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ριχάρδος: Αυτό είναι το λάθος των Αρχών που οδήγησαν στον μεγάλο φιάσκο! (video)

Τον ψήνετε στο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 30 λ. Στη συνέχεια σκεπάζετε τη φόρμα με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα. Βγάζετε το μπακλαβά από το φούρνο και τον αφήνετε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι, ανακατεύετε να ενσωματωθούν και τα βράζετε για 12 λ σε μέτρια φωτιά. Αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά και περιχύνετε αμέσως το κρύο μπακλαβά με το καυτό σιρόπι σουρωμένο. Αφήνετε το μπακλαβά στην άκρη μέχρι να κρυώσει τελείως.
Για το γλάσο: Σε ένα μεταλλικό ή πυρίμαχο σκεύος ρίχνετε όλα τα υλικά για το γλάσο και τα λιώνετε σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να έχετε μια λεία πηχτή κρέμα. Ξεφορμάρετε το κρύο, σιροπιασμένο μπακλαβά σε μια σχάρα και τον περιχύνετε με το γλάσο σοκολάτας και γαρνίρετε, προαιρετικά, με χοντροκομμένα καρύδια ή κομματάκια σοκολάτας. Περιμένετε να σταθεροποιηθεί το γλάσο και μετά τον κόβετε σε χοντρές φέτες και τον σερβίρετε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share