Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σουτζουκάκια Σμυρναίϊκα

H συνταγή που όλοι λατρεύουμε!

16 Οκτωβρίου 2018 09:19
Σουτζουκάκια Σμυρναίϊκα

Ένα μικρασιάτικο μερακλίδικο υπέροχο φαγητό, μια συνταγή για σουτζουκάκια αρωματισμένα με κύμινο! Ένα φαγητό που μας θυμίζει την Πόλη και που πάντα θα κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας αλλά και στο στομάχι μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νεκρός πασίγνωστος εφοπλιστής!

Υλικά συνταγής
1/2 κιλό κιμά
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη
1 αυγό
ψίχα από 3 μέτριες φέτες ψωμί 2-3 ημερών, μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί
1 κ.γ. κοφτό, κύμινο σκόνη
1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι – πιπέρι
ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
5 ντομάτες ψιλοκομμένες ή 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ, ελαφρώς πολτοποιημένα στο multi
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1/2 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
1 κ.γ. ξύδι
αλάτι – πιπέρι
3/4 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
1/2 φλ. λαδιού ελαιόλαδο
μαϊντανό ψιλοκομμένο


Εκτέλεση συνταγής
Βάζουμε το κιμά σε ένα μπολ. Μουλιάζουμε το ψωμί, το στύβουμε καλά το βάζουμε στο μπόλ με το κιμά μαζί με όλα τα προαναφερόμενα υλικά για τα σουτζουκάκια. Ζυμώνουμε πολύ καλά για να ανακατευτούν και να ομοιογενοποιηθούν όλα τα υλικά και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια. (Αν έχετε χρόνο σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου να ενσωματωθούν οι γεύσεις).

Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια που πλάσαμε σε ελαιόλαδο να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές, και τα ακουμπάμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Για τη σάλτσα: Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα τo κρεμμύδι και τα σκόρδα μέχρι να γυαλίσουν (προσοχή μη καούν και μαυρίσουν). Τα σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υλικά της σάλτσας, αρχίζοντας άμεσα από τις ντομάτες και τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει με μέχρι να δέσει ελαφρά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έσκασε η βόμβα από τον ΑΝΤ1: Οριστικό το διαζύγιο!

Μόλις αρχίσει η σάλτσα να δένει, ρίχνουμε και τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου μισή ώρα, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό αν χρειασθεί.
Σερβίρουμε ζεστά τα σουτζουκάκια μας πασπαλίζοντας με μαϊντανό και σερβίρουμε με μακαρόνια ή ρύζι πιλάφι, ή με πουρέ, ή με πατάτες τηγανιτές.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share