Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Στριφτά τυροπιτάκια!

Mε σπιτικό φύλλο...

1 Οκτωβρίου 2018 09:10
Στριφτά τυροπιτάκια!

Τυροπιτάκια… με ότι φύλλο και να τα φτιάξουμε, με οποιαδήποτε γέμιση τυριών, στο φούρνο ή στο τηγάνι πάντα θα είναι το αγαπημένο σνακ ή ορεκτικό μικρών και μεγάλων. Εδώ σας δίνουμε μια συνταγή για υπέροχα τυροπιτάκια με σπιτικό φύλλο και εξαιρετική γεύση που σίγουρα πρέπει να τα φτιάξετε με τη βοήθεια του βίντεο που συνοδεύει τη συνταγή.

Δείτε πιο κάτω την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

Υλικά συνταγής
Για το φύλλο:
1 αυγό
65 γρ. ελαιόλαδο
60 γρ. άσπρο ξύδι
800 γρ. αλεύρι “Κούλα” ή άλλο αλεύρι σκληρό επιλογής σας + επιπλέον για αλεύρωμα ζύμης
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
330 ml σόδα αναψυκτικό
ηλιέλαιο για λάδωμα της ζύμης
Για τη γέμιση:
400 γρ. τυρί φέτα ψιλοθρυμματισμένη
σουσάμι ολικής άλεσης για πασπάλισμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αστρολογικές προβλέψεις εβδομάδας (01/10) από την Άντα Λεούση!

Εκτέλεση συνταγής
Για το φύλλο: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αυγό και το ηλιέλαιο και τα ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα. Προσθέτετε το ξύδι ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, ρίχνετε γρήγορα λίγο από τα 800 γρ. αλεύρι που θα χρειαστείτε συνολικά για τη ζύμη και ανακατεύετε να ενσωματωθεί. Προσθέτετε το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε.
Μετά αρχίζετε να ρίχνετε εναλλάξ τη σόδα και το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να ενσωματώνονται μετά από κάθε προσθήκη. Όταν πια δεν μπορείτε να το ανακατέψετε με το σύρμα το ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια αφράτη ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λ να “ξεκουραστεί”.
Πασπαλίζετε μπόλικο αλεύρι στο πάγκο εργασίας σας, μεταφέρετε τη ζύμη πάνω στο αλεύρι, τη πλάθετε σε σχήμα λεπτού μπαστουνιού (δείτε το βίντεο) και κόβετε το μπαστούνι σε 14 ίσα κομμάτια. Σε ένα μπολ ρίχνετε ηλιέλαιο στο οποίο θα λαδώσετε στη συνέχεια τη ζύμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαρύ πένθος: Νεκρός ο Τάσος Βασιλείου!

Παίρνετε το κάθε ένα από τα 14 κομμάτια ζύμης και με ένα πλάστη τα ανοίγετε σε ζύμη 7-8 εκ. περίπου. Βουτάτε το κάθε ένα μέσα στο ηλιέλαιο φροντίζοντας να λαδωθούν και από τις δύο πλευρές και τα αφήνετε στην άκρη το ένα πάνω στο άλλο. Μετά με τη βοήθεια ενός πλάστη ή μα τα χέρια σας “ανοίγετε” τα μικρά λαδωμένα φύλλα σε μεγαλύτερα ορθογώνια φύλλα τα οποία κόβετε στη μέση (δείτε το βίντεο).
Στην άκρη κάθε κομματιού ζύμης, κάθετα σε μια σειρά, ρίχνετε λίγη θρυμματισμένη φέτα, ρολάρετε τη ζύμη να γίνει ένα μπαστουνάκι το οποίο μετά τυλίγετε σε “σαλίγκαρο”. Το βίντεο θα σας βοηθήσει να δείτε ακριβώς την εκτέλεση.
Μεταφέρετε τα τυροπιτάκια σας σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με ένα πινέλο βουρτσίζετε την επιφάνειά τους με λίγο νερό και τα πασπαλίζετε με το σουσάμι. Τα ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 30 λ και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λ.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share