Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κέικ γεωγραφίας με σοκολατένιο γλάσο

Λαχταριστό γλυκό!

23 Σεπτεμβρίου 2018 15:28
Κέικ γεωγραφίας με σοκολατένιο γλάσο

Υλικά συνταγής

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2½ φλιτζάνια ζάχαρη
250 γραμμάρια μαργαρίνη ή βούτυρο και λίγο επιπλέον για τη φόρμα
4 αβγά
1 1/4 φλιτζανιού γάλα
το ξύσμα ενός πορτοκαλιού σε λεπτό τρίφτη ή 2 βανίλιες
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας κακάο

Για το γλάσο σοκολάτας

125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές γάλα
1 κουταλιά κονιάκ (προαιρετικά)
100 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Εβδομαδιαίες προβλέψεις (24-30/09) από τον Κώστα Λεφάκη!


Εκτέλεση συνταγής

Χτυπάτε τη μαργαρίνη ή το βούτυρο με τη ζάχαρη με το μίξερ μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνετε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζετε να χτυπάτε το μείγμα για 3΄. Προσθέτετε διαδοχικά το γάλα, τη φαρίνα και το ξύσμα πορτοκαλιού ή τις βανίλιες. Ανακατεύετε με ελαφρές κινήσεις. Αφαιρείτε το 1/3 της ζύμης, το μεταφέρετε σε άλλο μπολ και το ανακατεύετε πολύ καλά με το κακάο. Αν είναι πολύ σφικτό, αραιώνετε με λίγο γάλα.

Βουτυρώνετε πολύ καλά και αλευρώνετε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ. Απλώνετε τη μισή (κίτρινη) ζύμη του κέικ, από πάνω βάζετε τη ζύμη με το κακάο και ύστερα απλώνετε την υπόλοιπη κίτρινη ζύμη.

Προσεκτικά βυθίζετε ελαφρά ένα ξυλάκι και το κουνάτε μέσα στη ζύμη του κέικ για να κάνετε σχέδια. Προσέχετε όμως να μην πάει παντού η ζύμη με το κακάο, γιατί θα γίνει όλο το κέικ καφέ. Ψήνετε το κέικ στους 180° C για 60' ή ανάλογα με το φούρνο σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβα» μεγατόνων: Κατεβαίνει ο Ντάνος στην πολιτική;

Ετοιμάζετε το γλάσο σοκολάτας ως εξής: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή σε πολύ χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το γάλα και το κονιάκ (αν βάλετε) κι ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν στη σοκολάτα. Προσθέτετε λίγα λίγα τα κομματάκια του βούτυρου, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα, ώσπου να αποκτήσετε ένα λείο και γυαλιστερό γλάσο. Αποσύρετε το γλάσο από τη φωτιά, το αφήνετε να γίνει χλιαρό και το απλώνετε πάνω στην επιφάνεια του κέικ.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share