Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Άρωμα Ανατολής: Μαντί - Ζυμαρικά με ανατολίτικα μυρωδικά!

19 Μαρτίου 2018 13:07
Άρωμα Ανατολής: Μαντί - Ζυμαρικά με ανατολίτικα μυρωδικά!

Αν οι Ιταλοί έχουν το σπαγγέτι και οι Κινέζι τα νούντλς, εμείς και οι ανατολίτικες καταβολές μας παρουσιάζουμε με περηφάνεια το μαντί

Τι κι αν οι Κινέζοι τα ανακάλυψαν και οι Ιταλοί τα οικειοποιήθηκαν… Η ανατολή έχει κι αυτή τη δική της απάντηση στην κατηγορία ζυμαρικά. Μαντί λοιπόν είναι οι «βαρκούλες» απόλαυσης με κιμά καλοκαβουρδισμένο και αρωματισμένο με μπαχαρικά, σερβιρισμένο με λιωμένο βούτυρο, γιαούρτι και πάπρικα. Εμείς τις ετοιμάζουμε στο ταψί, αλλά γίνονται και στην κατσαρόλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα στην ελληνική αγορά: Ποια αλυσίδα σούπερ μάρκετ... επιστρέφει και φέρνει τα πάνω κάτω;

Τα γνωρίζουν σίγουρα οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες… Φαίνεται πως η εκδοχή του μαντί στο ταψί είναι αρμένικης εμπνεύσεως, διότι οι Έλληνες που το ετοίμαζαν είχαν και ένα ειδικό σκεύος στο οποίο ψήνονταν, ας πούμε στον ατμό.

Υλικά για 8 άτομα
Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι
1/2 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
1 αυγό
Χλιαρό νερό όσο πάρει
Για τη γέμιση: 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
3 μεγάλα κρεμμύδια
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Πάπρικα ή/και καυτερό πιπέρι
Ελαιόλαδο
1 κύβο βοδινού
Για το σερβίρισμα: Πάπρικα
Γιαούρτι
Βούτυρο αγελάδος
Προετοιμασία
Βάλε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ. Άνοιξε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και πρόσθεσε το ελαιόλαδο και το αυγό. Με ένα πιρούνι χτύπησε το αυγό και «τράβηξε» λίγο, λίγο από το αλεύρι να ενωθούν τα υλικά σου.
Ανάλογα με την υφή της ζύμης που πρέπει να είναι αφράτη, αλλά να μην κολλάει, πρόσθεσε λίγο χλιαρό νερό. Σκέπασε και άφησε στο ψυγείο να ξεκουραστεί όσο φτιάχνεις τον κιμά.
Ψιλόκοψε το κρεμμύδι και βάλε σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο που έχει κάψει να γυαλίσει. Πρόσθεσε και τον κιμά και τσιγάρισε να πάρει χρώμα. Πασπάλισε με μπόλικο πιπέρι, μαύρο και κόκκινο, αλάτισε και σκέπασε την κατσαρόλα. Άφησε σε χαμηλή φωτιά να τραβήξει τα υγρά για 20′ λεπτά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαμός στο Μοναστηράκι: Γιατί εμφανίστηκαν γυμνόστηθες γυναίκες;


Άνοιξε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη και κόψε σε τετράγωνα κομμάτια περίπου όσο η παλάμη σου. Πάρε από τη γέμιση, πρόσθεσε στο κέντρο της ζύμη και με τα δάχτυλα «τσίμπησε» τις άκρες να κάνεις μια βαρκούλα.
Στρώσε τα μαντί στο ταψί σου και βάλε στο φούρνο στους 200oC, ιδανικά στις αντιστάσεις, για 20′ λεπτά να πάρουν λίγο χρώμα και να κάνουν κρούστα.
Στο μεταξύ λιώσε τον κύβο βοδινού σε περίπου μισό λίτρο ζεστό νερό. Άνοιξε το φούρνο, αφού ροδίσει το ταψί σου και περίχυσε τα μαντί με το ζωμό, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα. Βάλε πάλι στο φούρνο στους 180oC (κατά προτίμηση στον αέρα ή αντιστάσεις πάνω, κάτω) για περίπου μισή ώρα ή όσο χρειαστεί για να πιει τα υγρά του το ταψί.
Λιώσε το βούτυρο αγελάδος και περίχυσε κάθε πιάτο με δύο κουταλιές, σερβίροντας με μια καλή κουταλιά γιαούρτι, πασπαλισμένη με πάπρικα.

Πηγή: news247.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share