Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κάν' το όπως οι Ισπανοί: Γκαθπάτσιο, η δροσερή τοματόσουπα

14 Μαρτίου 2018 20:31
Κάν' το όπως οι Ισπανοί: Γκαθπάτσιο, η δροσερή τοματόσουπα

Μιλάμε ίσως για την πιο διάσημη σούπα της ιβηρικής χερσονήσου. Η ισπανική κρύα σούπα λαχανικών, με τα απολαυστικά μυρωδικά, που σε αντίθεση με άλλες σούπες, υπήρξε έμπνευση της Ανδαλουσίας για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Δροσερή και ιδιαίτερα υγιεινή πως τα μόνα λιπαρά που περιέχει είναι καλά λιπαρά από το θρεπτικό ελαιόλαδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γέννησε η Αθηνά Οικονομάκου: Τα πρώτα πλάνα μέσα από το μαιευτήριο και ο πανευτυχής Φίλιππος Μιχόπουλος! (photos+video)


Διαβάζουμε πως αποτελεί παραδοσιακή παρασκευή και στην Πορτογαλία, αν και θεωρείται πιάτο της Σεβίλης και της ευρύτερης περιοχής της Ανδαλουσίας. Λέγεται πως οι ρίζες της κρύας σούπας κρατούν από τη ρωμαϊκή εποχή, με τους Ρωμαίους να μεταδίδουν τη συνταγή στους ντόπιους πληθυσμούς. Στη συνέχεια, η σούπα απέκτησε κόκκινο χρώμα, όταν έφτασαν στην Ευρώπη οι τομάτες.

Υλικά για τέσσερις μερίδες
1 αγγουράκι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κιλό ώριμες ντομάτες πομοντόρο ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2-3 φέτες χωριάτικο ψωμί σε κυβάκια
2 - 2 1/2 λευκό ξύδι
Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα: 8 φέτες χωριάτικο ψωμί του τοστ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Τούμπανο» η αδελφή της Αθηνάς
Προετοιμασία
Βάλτε τα λαχανικά σε μεγάλο μπολ. Προσθέστε και το ψωμί και αλατοπιπερώστε καλά. Ραντίστε με το ξύδι και λίγο ελαιόλαδο (2 κ.σ. περίπους) αναμειγνύοντας όλα τα υλικά με τα χέρια σας. Σκεπάστε και αφήστε στο ψυγείο να μαριναριστούν για τουλάχιστον μισή ώρα.
Βάλτε το μείγμα των λαχανικών σε μπλέντερ, λιώστε ώστε να πάρετε μια απαλή κρεμώδη υφή. Αν δείτε πως γίνεται πολύ σφιχτή, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο ώστε να πάρετε το ιδανικό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε το αλατοπίπερο και προσθέστε αναλόγως. Αφήστε το ψυγείο να παγώσει καλά πριν σερβρίρετε.
Αλείψτε το ψωμί με ελαιόλαδο και φρυγανίστε σε τοστιέρα ή γκριλ να πάρει χρώμα. Μπορείτε να αρωματίσετε με φρέσκια ή ξερή ρίγανη και σκόρδο. Αλατοπιπερώστε.
Σερβίρετε με το φρυγανισμένο ψωμί στο πλάι και αν θέλετε ραντίστε στο πιάτο με φρέσκο λάδι και ψιλοκομμένο βασιλικό.

Πηγή: news247.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share