Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Χοιρινό στο φούρνο με πορτοκάλι! Μία συνταγή που θα λατρέψετε!

10 Δεκεμβρίου 2017 15:45
Χοιρινό στο φούρνο με πορτοκάλι! Μία συνταγή που θα λατρέψετε!

Ψημένο με ολόκληρα σκόρδο, πορτοκάλι και πετιμέζι, αυτό το χοιρινό είναι μία πραγματικά νόστιμη πρόταση για το κυριακάτικο τραπέζι.

Υλικά

Για το χοιρινό

1.200γρ. χοιρινό μπούτι με λίγο λίπος, χωρίς κόκαλο*
1 μεγάλο πορτοκάλι, σε φέτες
1 λεμόνι σε φέτες
2 κεφάλια σκόρδο κομμένα στη μέση
8 κλωναράκια δεντρολίβανο φρέσκο
8 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
6 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι νερό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγικό: Έτσι έγινε το φρικτό τροχαίο στην Αττική Οδό με νεκρή μια 24χρονη κοπέλα!
Για το γλάσο

8 κουτ. σούπας πετιμέζι
3 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
Για τη σάλτσα

200ml ζωμό
2 κουτ. σούπας πετιμέζι
½ κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Για το γλάσο: Ανακατεύετε τα υλικά σε ένα μπολ και τα κρατάτε στην άκρη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Τοποθετείτε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού, περισσότερο στο κέντρο. Ανάμεσα στις φέτες βάζετε τα σκόρδα, σκορπάτε τα αρωματικά και τα κρατάτε στην άκρη.

Περιχύνετε το κρέας με 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε, το τρίβετε απαλά και το τοποθετείτε στο κέντρο του ταψιού. Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το νερό και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, αλείφετε το κρέας με γλάσο και το ξαναβάζετε στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά. Επαναλαμβάνετε ανά 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το κρέας, σε 2 ώρες περίπου. Στο διάστημα αυτό ελέγχετε αν χρειάζονται και άλλα υγρά και συμπληρώνετε ανάλογα.

Βγάζετε το κρέας από το ταψί και το κρατάτε ζεστό σκεπάζοντας με αλουμινόχαρτο. Βγάζετε στην άκρη τα σκόρδα, τα βότανα και πιέζετε τα εσπεριδοειδή να βγάλουν τους χυμούς τους.

Σουρώνετε το ζουμί από το ταψί σε ένα τηγάνι, ξύνοντας όποιο λίπος έχει μείνει στο ταψί, προσθέτετε το ζωμό, το πετιμέζι, το ξίδι, αλάτι (αν χρειάζεται), πιπέρι και σιγοβράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για λίγα λεπτά, μέχρι η σάλτσα να μείνει μισή. Κατεβάζετε από τη φωτιά.

Για να σερβίρετε πετάτε το σπάγγο από το κρέας, το βάζετε σε μια πιατέλα, βάζετε τα σκόρδα και τα αρωματικά γύρω γύρω και περιχύνετε με τη σάλτσα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο των Ιωαννίνων είναι το χειρότερο που έχεις δει ποτέ στην ζωή σου! Βάζεις στοίχημα; (photos)

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρουτσα

Tips
Ζητάτε από το χασάπη σας να σας δέσει το κρέας για πιο όμορφο αποτέλεσμα.


Το κρέας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και όχι από το ψυγείο την ώρα που θα ξεκινήσετε το μαγείρεμα. Μόλις πλύνετε το κρέας το σκουπίζετε πολύ καλά με ένα χαρτί να είναι στεγνό και μετά το λαδώνετε και αλατοπιπερώνετε.

Πηγή:olivemagazine

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share