Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Είναι στη μόδα: Φτιάξε μόνος το καλύτερο brunch!

12 Μαρτίου 2017
Είναι στη μόδα: Φτιάξε μόνος το καλύτερο brunch!

Το αγαπημένο μου πρωινό είναι toast, scrambled eggs και marmalade. Τι είναι marmalade το έμαθα στο Brighton όταν ρώτησα το γκαρσόνι που μου έφερε τη μαρμελάδα πορτοκάλι αν έχουν τίποτα άλλες μαρμελάδες (marmalades) στο κατάστημα. «Jams εννοείτε μαντάμ», μου απάντησε το λατσό. Θα σκέφτηκε, ήρθε η βλαχοκαρνιώτισσα από την Ελλάδα και δε ξέρει ότι οι μαρμελάδες λέγονται jams. Eίπα κι εγώ να σηκωθώ απάνω ν’ αρχίσω το καλιάρντεμα για τις 250.000 λέξεις που έχει δανειστεί η αγγλική γλώσσα από την ελληνική, αλλά όχι αγάπη μου εγώ είμαι Κυρία (όπως θα έλεγε κι ένας φίλος μου). Και συνέχισα να αλείφω ήσυχα ήσυχα τη μαρμελάδα πορτοκάλι στο τοστ μου.

Εν πάση περιπτώση για να συνεχίσω το πρεζαντέ (πες, δε σου έλειψε λίγη ποιότητα σ’ αυτό το site;) έχω μεγάλη αγάπη στα late πρωινά. Δηλαδή το ψάχνω πολύ. Έχω επισκεφτεί όλα τα «πρωινάδικα» της Αθήνας που σερβίρουν brunch τις Κυριακές από τις 12 έως τις 5 (η καλύτερη ώρα είναι στις 2) και θέλω να μοιραστώ το καταστάλαγμα της εμπειρίας μου: Εν συντομία, δεν αξίζει τον κόπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις το service είναι κακό και το μενού αδιάφορο. Δηλαδή να το πω πιο απλά, όταν παραγγέλνω τηγανίτες δε θέλω να μου τις φτιάξεις με αλεύρι βρώμης και ολικής άλεσης. Δε θέλω να περιμένω να δω ποιο είναι το «μυστικό-καταπληκτικό-το διαφημίζουμε-το-καλυτερότερο-κέικ-θα-έχουμε-αύριο-στο-μαγαζί-αλλά-δε-θα-σας-πούμε τι-είναι-μέχρι-να-έρθετε». Δε θέλω καλάθι με κρουασάν αν μου τα φέρεις κρύα – έλεος ρε κοπελιά! Και τέλοσπάντων δε βρίσκεται άνθρωπος να προσφέρει μπενιέ και scones για brunch στην Αθήνα – και ξέρεις κάτι; Δε πειράζει. Θα τα φτιάξω εγώ σπίτι μου. Γιατί τα κάνω όλα μετά τις δύο – και scones και μηλόπιτα και μπενιέ. Και θα μοιραστώ μαζί σου δοκιμασμένες συνταγές για να τα φτιάξεις κι εσύ στο σπίτι.

Δείτε επίσης: Η Ελένη Μενεγάκη αποκάλυψε πώς διατηρεί τέτοιο κορμί! Αυτό τρώει κάθε φορά που θέλει να χάσει κιλά!

Μπενιέ χωρίς πολλά λόγια

Περιπου τριά φλιτζάνια αλεύρι
Μισό φλιτζάνι γάλα
3 αβγά
60 γρ. βούτυρο
1 βανίλια
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
ελάχιστο αλάτι
Λάδι για τηγάνισμα
Άχνη για το πασπάλισμα

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε βαθύ σκεύος και προσθέτουμε τη βανίλια, τη μαγιά και το γάλα χλιαρό. Χλιαρό για να φουσκώσει η μαγιά σημαίνει ότι θα τ’ αγγίξουμε με το δάχτυλό μας και δε θα καούμε αλλά ούτε θα είναι και κρύο γιατί δε θα ενεργοποιηθεί η μαγιά. Κατόπιν ρίχνουμε τα αβγά, ελαφρά χτυπημένα και το βούτυρο που έχουμε αφήσει έξω από το ψυγείο για να μαλακώσει. Οταν γίνει μια ζύμη (τύπου κουλουράκια) τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε φύλλο πάχους μισού εκατοστού και κόβουμε σε τετράγωνα. Αυτά τα λεπτά τετράγωνα όταν τηγανιστούν σε καυτό λάδι φουσκώνουν αμέσως σαν λουκουμάδες και παίρνουν χρυσαφί χρώμα. Τα αφήνουμε σε χαρτί απορροφητικό και τα ραντίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Δείτε επίσης: Πέθανε γνωστός Έλληνας ηθοποιός από ανακοπή καρδιάς!

Γρήγορη δοκιμασμένη μηλόπιτα μιαμ μιαμ

Τα καλύτερα scones του ελληνικού Ίντερνετ

3/4 κούπας κρέμα γάλακτος
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 κουταλάκια του γλυκού κοφτά baking powder
μια τσιμπιά αλάτι
80 γρ βούτυρο παγωμένο από το ψυγείο κομμένο σε κομματάκια
150 γρ ψηφίδες σοκολάτας γάλακτος
1 κρόκο χτυπημένο με λίγο γάλα και μια τσιμπιά κανέλα για το άλειμμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 230 βαθμούς.*
Χτυπάμε σε ενα μπολ με πιρούνι την κρέμα με τα δυο αυγά και την βανίλια.
Σε ενα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με την ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και το τρίβουμε λίγο με τα δάχτυλά μας αλλά δεν επιμένουμε πολύ, θέλουμε να υπάρχουν κομματάκια βούτυρο μέσα στο αλεύρι. προσθέτουμε την σοκολάτα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα της κρέμας και ανακατεύουμε με κουτάλι.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share