Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Συνταγές για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Σμυρναίικος χριστουγεννιάτικος κόκορας με μερακλίδικη γέμιση

13 Δεκεμβρίου 2016
Συνταγές για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Σμυρναίικος χριστουγεννιάτικος κόκορας με μερακλίδικη γέμιση

Ακόμη μια συνταγή για το γιορτινό τραπέζι σας παρουσιάζει το AthensMagazine.gr. Σμυρναίικος χριστουγεννιάτικος κόκορας από το περιοδικό Γαστρονομός, που κυκλοφόρησε με την Καθημερινή της Κυριακής.

Προετοιμασία: 30', Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 3 ώρες

ΥΛΙΚΑ (6-8 άτομα)

1 κόκορας περίπου 3 κιλά, καθαρισμένος και ολόκληρος

100 γρ. βούτυρο αγελάδος (στη Σμύρνη χρησιμοποιούσαν βούτυρο για λιπαρή ουσία, εμείς, αν θέλουμε, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με την ίδια ποσότητα ελαιολάδου)

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα στα 4

2 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο ή 1 κουτ. σούπας δενδρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο

2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο

Για τη γέμιση

400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα

100 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένα (ή τα συκωτάκια του κόκορα αν έχει - βρίσκουμε νωπά ή κατεψυγμένα στα κρεοπωλεία και στα σούπερ μάρκετ)

90 ml μπράντι

200 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ

60 γρ. κουκουνάρια

10 κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα (βρίσκουμε και έτοιμα βρασμένα σε βάκιουμ στα σούπερ μάρκετ, ειδικά την περίοδο των γιορτών)

1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια

1/4 του γλυκού κανέλα, σε σκόνη

1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη

1 κουτ. του γλυκού σπόροι κόλιανδρου, καλά κοπανισμένοι

1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο

1 φύλλο δάφνης

60 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

500 ml σπιτικός ζωμός κότας

4 κουτ. σούπας μουστάρδα

1-2 κουτ. σούπας λεμόνι (ή όσο σας αρέσει)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Γέμιση: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με την κανέλα, το μπαχάρι, τον κόλιανδρο και αλατοπίπερο για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και τα κάστανα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υππόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με τα συκωτάκια, τη δάφνη, το θυμάρι και αλατοπίπερο για περίπου 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε το μπράντι, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και αδειάζουμε στο μπολ με την υπόλοιπη γέμιση. Αφαιρούμε τη δάφνη, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύομε να αναμειχθούν.

Κόκορας: Προθερμαίνουμετον φούρνο στους 180 βαθμούς. ΑΛατοπιπερώνουμε καλά τον κόκορα και τον γεμίζουμε στην κοιλιά με το μείγμα της γέμισης. Ράβουμε με σπάγκο μαγειρικής ή κλείνουμε το άνοιγμα στερεώνοντας το με οδοντογλυφίδες. Ζεσταίνουμε το βούτυρο, ίσα ίσα να αρχίσει να λιώνε και αλείφουμε τον κόκορα εξωτερικά με τη μισή ποσότητα βουτύρου. Τον βάζουμε σε ένα ταψί με το στήθος προς τα πάνω, σκορπίζουμε τριγύρω τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε για περίπου 2,5 ώρες. Ελέγχουμε αν έγινε: τρυπάμε με ένα μαχαίρι το μπούτι. Αν το υγρό που τρέχει είναι ροζέ αχνό, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο. Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμος. Βγάζουμε τον κόκορα σε μια πιατέλα και αφαιρούμε τον σπάγκο ή τις οδοντογλυφίδες. Αδειάζουμε τα υγρά του ταψιού και τα κρεμμύδια σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφαιρούμε τα κλωνάρια δενδρολίβανου (αν βάλαμε φρέσκο). Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό κότας, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αδειάσει η σάλτσα. Αδειάζουμε στον πολυκόφτη τη σάλτσα με 2 κομμάτια από τα κρεμμύδια (τα υπόλοιπα τα αφαιρούμε), ρίχνουμε τη μουστάρδα και το λεμόνι και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματίσουν μια λεία σάλτσα.

Σερβίρισμα: Ανοίγουμε την κοιλιά του κόκορα και αδειάζουμε προσεκτικά τη γέμιση στην πιατέλα. Κόβουμε το πουλερικό σε μερίδες με ένα κοφτερό, μυτερό μαχαίρι με μακριά και εύκαμπτη λάμα, ώστε να μπορεί να κόβει κλειδώσεις και να λυγίζει ακολουθώντας τις καμπύλες του. Βάζουμε σε μια πιατέλαξεχωριστά τα λευκά από τα σκούρα μέρη του πουλερικού. Σερβίρουμε με τη γέμιση στην πιατέλα και τη σάλτσα σε σαλτσιέρα, για να βάζει ο καθένας στο πιάτο του όση θέλει.

Θέλετε να μαθαίνετε τα πάντα για τα εστιατόρια της πόλης, καθώς και υπέροχες νέες συνταγές; Τότε κάντε like στη σελίδα μας αποκλειστικά για θέματα γεύσης, στο Facebook

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:


Πεντανόστιμο και... value for money: Πού θα βρεις το καλύτερο γαλακτομπούρεκο της Αθήνας

Total Guide για μια πραγματικά απολαυστική Κυριακή: Αυτά είναι τα 17 καλύτερα brunch της Αθήνας! (Photos)

5 φθηνές και πολύ αξιόλογες ταβέρνες στην Αθήνα!

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share