Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η πιο εύκολη χριστουγεννιάτικη συνταγή για βασιλόπιτα, από τον Άκη Πετρετζίκη

10 Δεκεμβρίου 2016
Η πιο εύκολη χριστουγεννιάτικη συνταγή για βασιλόπιτα, από τον Άκη Πετρετζίκη

Το πιο μεγάλο έθιμο που δεν λείπει από κανένα σπίτι για την Πρωτοχρονιά είναι η κοπή της βασιλόπιτας. Κάποιοι προτιμούν να την αγοράζουν έτοιμη, αλλά σαν την σπιτική σίγουρα δεν υπάρχει. Μπορείς να την φτιάξεις σαν τσουρέκι ή να κάνεις κάτι ακόμη πιο εύκολο και νόστιμο που είναι η βασιλόπιτα κέικ.

Όσο για συνταγές, υπάρχουν αμέτρητες ανάλογα με το τι υλικά θέλεις να βάλεις μέσα, μιας και τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ must τα τελευταία χρόνια, αλλά θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι όσο το δυνατόν λιγότερα υλικά βάλεις τόσο πιο γευστικό θα είναι το αποτέλεσμα, ενώ θα σου πάρει και πολύ λιγότερο χρόνο η προετοιμασία αυτού του ξεχωριστού γλυκού.

Για να μην ψάχνεις λοιπόν για ιδέες μέχρι τελευταία στιγμή, δες πως να φτιάξεις την καλύτερη βασιλόπιτα που έχω δοκιμάσει ποτέ με μία εύκολη συνταγή του Άκη!

Πως να φτιάξεις μια εύκολη Βασιλόπιτα κέικ με συνταγή του Άκη Πετρετζίκη!

Τι υλικά θα χρειαστείς για την βασιλόπιτα του Άκη

Είναι από τις σχετικά οικονομικές συνταγές που μπορείς να βρεις, μιας και δεν συμπεριλαμβάνεται κάποια σοκολάτα, ξηροί καρποί, ή αποξηραμένα φρούτα. Τα υλικά που θα χρειαστείς λοιπόν είναι τα εξής:

  • 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 7 γρ. μαχλέπι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1-2 πορτοκάλια ξύσμα
  • 2 βανίλιες ή 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 αυγά (200 γρ.)
  • 75 ml γάλα 3,5% λιπαρά
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ

Ο χρόνος εκτέλεσης είναι 2,5 ώρες αλλά στην ουσία η περισσότερη ώρα είναι για το ψήσιμο του κέικ. Τι θα πρέπει να κάνεις λοιπόν;

Το πρώτο βήμα είναι να βάλεις στο μίξερ σου το βούτυρο (αφού το αφήσεις μία ωρίτσα εκτός ψυγείου) και την άχνη ζάχαρη και να τα χτυπήσεις πολύ καλά και σε σχετικά χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Μόλις αφρατέψουν, θα πρέπει να καθαρίσεις τα πλαϊνά από το μπωλ σου όπου θα έχει κολλήσει το βούτυρο και να συνεχίσεις το χτύπημα για ακόμη 5 λεπτάκια.

Στην συνέχεια, θα πρέπει να βάλεις στο μπλέντερ σου το μοσχοκάρυδο, την μαστίχα, το μαχλέπι, την ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και τις βανίλιες σου και να τα ανακατέψεις καλά. Αν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις εκχύλισμα βανίλιας θα πρέπει να το βάλεις όταν θα αναμείξεις τα υλικά σου με το βούτυρο. Όταν λοιπόν είναι έτοιμα πρόσθεσε και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνέχισε το ανακάτεμα.

Τώρα αυτό που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα αυγά μέσα στο μείγμα με το βούτυρο, τα οποία θα πρέπει να τα ρίχνεις μέσα ένα ένα και να τα χτυπάς καλά. Μόλις τελειώσεις και με το τελευταίο πρόσθεσε το γάλα και ανακάτεψε ελαφρά λίγο με μια σπάτουλα.

Έπειτα, πρόσθεσε τα ξηρά υλικά που είχες στο μπλέντερ μέσα στο μπολ με το βούτυρο και ανακάτεψε τα όλα μαζί σε χαμηλή ταχύτητα, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά σου.

Μόλις τελείωσε η διαδικασία σου, το μόνο που έμεινε είναι να βουτυρώσεις κι έπειτα να αλευρώσεις όλες τις επιφάνειες από μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με αφαιρούμενα πλαϊνά. Προθέρμανε τον φούρνο σου στους 180, βάλε το φλουρί στο κέικ και άφησε το να ψηθεί για 45 με 50 λεπτά, βάζοντας ψηλά την σχάρα για να φουσκώσει καλύτερα.

Όσο για την διακόσμηση της μπορείς να το κάνεις κλασικά με άχνη ζάχαρη ή να φτιάξεις μια γκανάζ σοκολάταςή λευκής σοκολάτας.

Πηγή: akispetretzikis.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share