Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ρομπότ αντικαθιστούν σερβιτόρους σε εστιατόριο στην Κίνα! (photos+video)

Στόχος η μείωση του κόστους εργασίας

19 Αυγούστου 2018 15:03
Ρομπότ αντικαθιστούν σερβιτόρους σε εστιατόριο στην Κίνα! (photos+video)

Ρομπότ χρησιμοποιεί αντί για ανθρώπους σερβιτόρους εστιατόριο στη Σαγκάη της Κίνας, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας του κινεζικού κολοσσού του e-commerce, Alibaba.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, στόχος του «Robot.He» είναι η αύξηση της αποδοτικότητας και η μείωση του κόστους εργασίας- με ρομπότ μεγέθους φούρνου μικροκυμάτων να αναλαμβάνουν τον ρόλο των σερβιτόρων, κινούμενα στον χώρο και παραδίδοντας στους πελάτες το φαγητό τους.

«Στη Σαγκάη, ένας σερβιτόρος κοστίζει μέχρι 10.000 γουάν (1.500 δολάρια ΗΠΑ) τον μήνα. Αυτό είναι εκατοντάδες χιλιάδες σε έξοδα κάθε χρόνο. Και χρειάζονται δύο βάρδιες» είπε ο Τσάο Χαϊτάο, ο product manager της Alibaba που ανέπτυξε το εν λόγω concept. «Αλλά δεν χρειαζόμαστε δύο βάρδιες για ρομπότ, και εργάζονται κάθε μέρα».

Τα εν λόγω εστιατόρια υπάγονται στην αλυσίδα ημιαυτόματων σουπερμάρκετ Hema της Alibaba, όπου οι πελάτες γεμίζουν τα «καρότσια» τους μέσω εφαρμογής στο κινητό, με τα ψώνια τους να παραδίδονται απευθείας στο ταμείο ή στα σπίτια τους. Η Alibaba έχει 57 αγορές Hema σε 13 κινεζικές πόλεις, και όλες κάποια στιγμή θα αποκτήσουν τα ρομποτικά αυτά εστιατόρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Κυριακή 19 Αυγούστου;

Αρκετοί ειδικοί της βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι πρόκειται περισσότερο για μια επίδειξη των τεχνολογικών δυνατοτήτων της Alibaba παρά για ένα πραγματικό μοντέλο το οποίο θα υιοθετηθεί και αλλού στη χώρα, όπου ούτως ή άλλως τα εργασιακά κόστη είναι σχετικά χαμηλά, ωστόσο αποτελεί άλλη μια ένδειξη της ταχείας υιοθέτησης νέων τεχνολογιών στην Κίνα, που επιδιώκει να αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία σε τομείς όπως η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η JD.com, ανταγωνίστρια της Alibaba, έχει ανακοινώσει σχέδια για άνοιγμα 1.000 εστιατορίων ως το 2020, όπου το φαγητό θα ετοιμάζεται και θα σερβίρεται από ρομπότ- ενώ επίσης στόχος είναι η ευρεία χρήση drones στα δίκτυα παραδόσεών τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρήνος: Πέθανε η δημοσιογράφος Νατάσα Βαρελά!

To Robot.He προσελκύει πολλούς πελάτες, οι οποίο κλείνουν τραπέζια και κάνουν παραγγελίες μέσω εφαρμογών στα κινητά τους. Οι περισσότεροι θέλουν να δουν ιδίοις όμμασι τις τεχνολογικές καινοτομίες που παρέχονται στο «high tech» εστιατόριο- ενώ αρκετοί επισημαίνουν τη χαμηλή τιμή του φαγητού (σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η χρήση αυτοματισμών που βοηθά να παραμείνει χαμηλά το κόστος).


 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share