Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Απίστευτο πρόστιμο στη Google! Καλείται να πληρώσει 4,34 δισ ευρώ

Για πρακτικές που σχετίζονται με το λειτουργικό σύστημα...

18 Ιουλίου 2018 15:24
Απίστευτο πρόστιμο στη Google! Καλείται να πληρώσει 4,34 δισ ευρώ

Η Κομισιόν αποφάσισε το συγκεκριμένο πρόστιμο ύστερα από μία έρευνα σχετικά με καταγγελίες ότι η στρατηγική της εταιρίας για τις κινητές συσκευές ενίσχυσε ανήθικα την κυριαρχία της Google ως μηχανή αναζήτησης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβάλλεται από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή σε μία μόνο εταιρία. Ωστόσο, η Google μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Μας έβαλαν όλους να υπογράψουμε πως..." - Παίκτης του Survivor αποκαλύπτει!

Λόγω του Android, η Google μπήκε στο στόχαστρο της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα υψηλής τεχνολογίας και καταναλωτών. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν, ο αμερικανικός όμιλος έχει επιβάλλει παράτυπους όρους στις εταιρίες που κατασκευάζουν κινητά τηλέφωνα και έχουν σε αυτά εγκατεστημένο το Android.

Σημειώνεται πως η Βεστάγκερ έχει επιβάλλει ήδη πρόστιμο 2,4 δισ, ευρώ στη Google για μία ξεχωριστή υπόθεση για την υπηρεσία σύγκρισης προϊόντων/τιμών - η Google βρίσκεται στη διαδικασία έφεσης κατά της απόφασης. Παράλληλα, η ομάδα της Βεστάγκερ πραγματοποιεί και μία τρίτη έρευνα για την υπηρεσία διαφημίσεων AdSense.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ράγισαν καρδιές! Το συγκινητικό μήνυμα εργαζόμενης στην Intralot για τον Σωκράτη Κόκκαλη!

Όσον αφορά στις πρακτικές που σχετίζονται με το Android, ο τεχνολογικός κολοσσός μπήκε για πρώτη φορά στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Απρίλιο του 2015, ύστερα από καταγγελίες από τη Fairsearch, μια ένωση από λόμπι στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Microsoft, η Nokia και η Oracle.

Eκείνη την εποχή, το 64% των συσκευών smartphone στην Ευρώπη χρησιμοποιούσαν το λειτουργικό Android, ένα ποσοστό που φτάνει σήμερα στο 74%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λέσβος: Αυτοτραυματίστηκε οπλίτης, μεταφέρεται στο νοσοκομείο!

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Κομισιόν διατύπωσε τρεις συγκεκριμένους ισχυρισμούς περί αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς, σημειώνοντας πως η Google: απαιτούσε από τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και tablet, που χρησιμοποιούσαν το σύστημα Android, να ορίσουν τη δική της μηχανή αναζήτησης ως προεπιλογή και να εγκαταστήσουν εκ των προτέρων το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, για να τους επιτρέψει να προσφέρουν πρόσβαση στο κατάστημα εφαρμογών Play εμπόδιζε τους κατασκευαστές να πωλούν κινητές συσκευές με ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στον ανοιχτό κώδικα (open source) του Android έδινε στους κατασκευαστές συσκευών και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας οικονομικά κίνητρα για να παρέχουν τη δική της υπηρεσία αναζήτησης ως τη μόνη προεγκατεστημένη επιλογή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θάνατος Σωκράτη Κόκκαλη τζούνιορ - ανατροπή: "Ποιοι έβαλαν την κόκα στο δωμάτιο του"

Από την πλευρά της, η Google αρνήθηκε πως υποχρεώνει τους κατασκευαστές να προεγκαθιστούν τις εφαρμογές της και υποστήριξε πως η προώθηση του Google Search και του Play store από κοινού, είχε επιτρέψει την παροχή των υπηρεσιών της δωρεάν.

"Η προσέγγιση της Κομισιόν θα οδηγήσει σε λιγότερη καινοτομία, λιγότερες επιλογές, λιγότερο ανταγωνισμό και υψηλότερες τιμές", είχε σημειώσει εκπρόσωπος της εταιρίας το 2016. Πρόσθεσε επίσης πως σε κάθε περίπτωση η Apple και το δικό της λειτουργικό ios δίνουν στους καταναλωτές μια εναλλακτική επιλογή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτός είναι ο 15χρονος που σκοτώθηκε από το ταχύπλοο στους Παξούς! (photos)

Πάντως ήδη η Google έχει κάνει υποχωρήσεις στη Ρωσία, όπου η τοπική αρχή ανταγωνισμού εξέτασε παρόμοιες καταγγελίες. Πλέον, οι χρήστες στη Ρωσία, την πρώτη φορά που χρησιμοποιούν τον Chrome μπορούν να επιλέξουν αν η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης θα είναι η Google, η Yandex ή το Mail.ru.

Ωστόσο, μία δικηγόρος, εξειδικευμένη σε τέτοιες υποθέσεις, τόνισε πως η διαμάχη της ΕΕ με την εταιρία μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να επιλυθεί. "Η Google έχει δείξει στο παρελθόν ότι είναι διατεθειμένη να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά της", δήλωσε στο BBC η Suzanne Rab.

"Μπορεί να ασκήσει έφεση ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ και, όπως διαπιστώσαμε στην υπόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της Intel για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, τέτοιοι δικαστικοί αγώνες διαρκούν χρόνια και όχι σε μήνες", πρόσθεσε.

Πηγή: e-radio.gr

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share