Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ο πλανήτης Ουρανός μυρίζει σαν... χαλασμένο αυγό! - Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Πού οφείλεται η μυρωδιά;

25 Απριλίου 2018 14:47
Ο πλανήτης Ουρανός μυρίζει σαν... χαλασμένο αυγό! - Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Απαίσια μυρωδιά φαίνεται να έχει ένας από τους πιο παγωμένους και γιγάντιους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο Ουρανός, όπως υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης μυρίζει σαν… κλούβιο αυγό, πράγμα που οφείλεται στο χημικό συστατικό υδρόθειο, το οποίο ανιχνεύθηκε στα ανώτερα νέφη της ατμόσφαιρας του πλανήτη.

Σε αυτό ακριβώς το συστατικό οφείλεται και η άσχημη μυρωδιά του χαλασμένου αυγού. Παρότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες αλλά και μία αποστολή του διαστημόπλοιου Voyager 2 της ΝΑΣΑ, η σύνθεση της ατμόσφαιρας του Ουρανού παρέμενε ένα μεγάλο μυστικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη: Αυτή είναι η 22χρονη μητέρα που πέταξε το βρέφος της στη Νέα Σμύρνη!

Πρόσφατα όμως μία διεθνής ερευνητική ομάδα αποσυνέθεσε το υπέρυθρο φως του πλανήτη με τη βοήθεια του οκτάμετρου τηλεσκόπιου Gemini North, στο Μάουνα Κι της Χαβάης.

Η ανίχνευση του υδρόθειου στον ανώτερο όγκο νεφών του Ουρανού (και πιθανώς στον επίσης κρύο Ποσειδώνα) είναι μια εντυπωσιακή διαφορά από το αέριο που ανιχνεύεται στους γιγαντιαίους και πιο κοντινούς στον Ήλιο πλανήτες, Δία και Κρόνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξιχνιάστηκε το διπλό έγκλημα στην Κύπρο! Ανακοίνωση από την Αστυνομία!

Η δυσοσμία όμως, σύμφωνα με τον Πάτρικ Ίργουιν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο για κάθε πιθανό επισκέπτη του Ουρανού, καθώς όπως ανέφερε «η ασφυξία και η έκθεση στην μείον -200 βαθμούς Κελσίου ατμόσφαιρα που αποτελείται κυρίως από υδρογόνο, ήλιο και μεθάνιο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις, πολύ πριν γίνει αντιληπτή η δυσοσμία»

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share