Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για να προστατεύσετε κινητά και υπολογιστές από τα κενά ασφαλείας!

12 Ιανουαρίου 2018 09:20
Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για να προστατεύσετε κινητά και υπολογιστές από τα κενά ασφαλείας!

Τα δύο κενά σοβαρά ασφαλείας Meltdown και Spectre που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και τα οποία εντοπίζονται στη μεγάλη πλειονότητα όσων επεξεργαστών έχουν κατασκευάσει οι εταιρείες του κλάδου τα τελευταία χρόνια, αφήνουν εκτεθειμένα σημαντικά δεδομένα των χρηστών, με την παγκόσμια βιομηχανία υπολογιστών να προσπαθεί να ανακαλύψει μια λύση.

Όπως αναφέρει στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο δρ. Γιώργος Τσουλουχάς, ειδικός υπολογιστικών συστημάτων και κυβερνοασφάλειας, το κενό ασφαλείας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, και εξηγεί γιατί:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγωδία στο Μεσολόγγι: Τι βρήκε ο ιατροδικαστής στον λάρυγγα της 44χρονης που ρίχνει "φως" στην υπόθεση;

«Φανταστείτε ότι ο επεξεργαστής και το λειτουργικό σύστημα δημιουργούν ένα είδος φυλακής με “κελιά”. Σε κάθε κελί εκτελείται κάθε διεργασία και κάθε πρόγραμμα του υπολογιστή μας. Κανονικά τα “κελιά” αυτά μεταξύ τους είναι απομονωμένα με “τοίχους”, ώστε η κάθε διεργασία να εκτελείται απομονωμένη χωρίς να επηρεάζει η μία την άλλη και χωρίς να μπορεί η μία διεργασία να βλέπει τα δεδομένα μνήμης της άλλης διεργασίας.

Αυτά τα δύο κενά ασφαλείας δημιουργούν “ρωγμές” σ’ αυτούς τους τοίχους που χωρίζουν τα “κελιά”, οπότε κάποια κακόβουλη διεργασία, κάποιο κακόβουλο λογισμικό θα μπορούσε να έχει μέσω αυτών των κενών ασφαλείας, πρόσβαση στη μνήμη κάποιων διεργασιών που “τρέχουν” την ίδια στιγμή».

Τι μπορεί να κάνει ένας χρήστης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Παρασκευή 12 Ιανουαρίου;

Ο κ. Τσουλουχάς προτείνει τις εξής λύσεις για την προστασία των χρηστών:

– Οι εταιρείες λογισμικού έχουν ήδη αρχίσει να βγάζουν αναβαθμίσεις, οι οποίες μετριάζουν το πρόβλημα, επομένως οι χρήστες είναι σημαντικό να εφαρμόσουν τις αναβαθμίσεις ασφαλείας, αναβαθμίζοντας τα λειτουργικά μας συστήματα.

– Ήδη, η Microsoft στο λειτουργικό της Windows 10 έχει βγάλει τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις, επίσης αναβαθμίσεις έχουν βγάλει και όλες οι γνωστές διανομές του λειτουργικού Linux για τους πυρήνες του λειτουργικού Linux, ενώ ομοίως η εταιρεία Apple με την τελευταία έκδοση του λειτουργικού της για το iOS έχει βγάλει τις αντίστοιχες αναβαθμίσεις. Το ίδιο ισχύει και για την Google.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζένη Χειλουδάκη: Νεκροφιλία, αιμομιξία, κοκαΐνη! Κατηγορεί δημοσίως επωνύμους και βγάζει τα άπλυτα τους στην φόρα!

– Οι χρήστες είναι σημαντικό να αναβαθμίσουν και τα προγράμματα που κάνουμε περιήγηση στο διαδίκτυο. Ο περιηγητής Firefox έχει ήδη βγάλει αναβάθμιση και αναμένεται και οι άλλοι δύο, Chrome και Explorer/Edge, να κάνουν το ίδιο.

– Αν δεν έχει γίνει αυτόματα η αναβάθμιση, μπορεί εύκολα ο κάθε χρήστης μέσα από το μενού της εφαρμογής να δει την τρέχουσα έκδοση που έχει στον υπολογιστή του και υπάρχει πάντα και μια επιλογή που ονομάζεται αναβάθμιση. Κάνουμε κλικ εκεί και το πρόγραμμα θα αναβαθμιστεί αυτόματα.

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share