Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Φιλιππούπολη: Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2019 έχει ιστορία 8000 χρόνων!

Μαζί με την Ματέρα της Ιταλίας!

9 Ιανουαρίου 2019 10:29
Φιλιππούπολη: Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2019 έχει ιστορία 8000 χρόνων!

Η Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας είναι φέτος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μαζί με τη Ματέρα της Ιταλίας.

Μια βουλγαρική πόλη που ξεχωρίζει για το ανοιχτό και δημιουργικό πνεύμα της, για την πολιτιστική κίνηση και την φρεσκάδα της. Δεν επελέγη τυχαία να φιλοξενήσει φέτος αυτόν τον ευρωπαϊκό θεσμό, που ξεκίνησε το 1985 μετά από πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη.

Χτισμένη πάνω σε επτά λόφους

Χτισμένη πάνω σε επτά λόφους, μία πόλη με ιστορία 8000 χρόνων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκλεισαν άρον άρον τα σχολεία στην Θεσσαλονίκη! Επιστρέφουν σπίτια τους οι μαθητές

Οπως αναφέρει η DW η Φιλιππούπολη είναι, όπως και η Ρώμη, χτισμένη πάνω σε επτά λόφους. Είναι όμως πολύ πιο παλιά. Ενώ η Ρώμη είναι 3000 ετών, η Φιλιπππούπολη έχει ιστορία 8000 χρόνων. Από εδώ πέρασαν οι αρχαίοι Θράκες, οι Ρωμαίοι, οι Οθωμανοί ακόμη και οι Κέλτες. Όλοι έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους.

Το αρχαίο θέατρο της Φιλιππούπολης

Διάσημο είναι το αρχαίο θέατρο της Φιλιππούπολης. Χρονολογείται στον δεύτερο αιώνα μ.Χ. και χτίστηκε από τους Ρωμαίους. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 6000 θεατές και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

Το αρχαίο θέατρο της Φιλιππούπολης

Οθωμανική κληρονομιά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έφυγε από την ζωή ο Φάνης Κακριδής

Μια βόλτα στους δρόμους της Φιλιππούπολης αρκεί για να ανακαλύψει κανείς τα απομεινάρια του οθωμανικού παρελθόντος. Το καλοδιατηρημένο τζαμί στο κέντρο της πόλης κατασκευάστηκε τον δέκατο πέμπτο αιώνα, όταν η Φιλιππούπολη ήταν κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Βόλτα στην ειδυλλιακή παλιά πόλη

«Ωραία κοιμωμένη» αποκαλούν οι ντόπιοι την παλιά πόλη της Φιλιππούπολης, που απλώνεται στις κορυφές των λόφων, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική θέα. Ένας κρυμμένος παράδεισος με παλιές εκκλησίες, παραδοσιακά σπίτια και μικρά μαγαζιά που προσφέρεται για βόλτες και φωτογραφίες.

Η παλιά πόλη με τα παραδοσιακά μαγαζιά και τις παλιές εκκλησίες

Το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας στη Βουλγαρία κατά τον δέκατο ένατο αιώνα σηματοδότησε την έναρξη μιας περιόδου οικονομικής και εμπορικής άνθησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεράστια ανάσα: Αύξηση μισθού από 586 σε 800 ευρώ!

Η Φιλιππούπολη ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής, κάτι που φαίνεται στα σπίτια των εμπόρων. Οι έμποροι συναγωνίζονταν μεταξύ τους κι έτσι το ένα σπίτι είναι ομορφότερο από το άλλο.

Μία πολύχρωμη πόλη είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2019

Σήμερα η Φιλιππούπολη είναι μια σύγχρονη, πολύχρωμη πόλη. Το παλιό βιοτεχνικό τμήμα της πόλης έχει σήμερα μετατραπεί σε μια μοντέρνα συνοικία που ακολουθεί της τάσεις της εποχής. Ξεχωρίζει για τα καφέ της, τα ευφάνταστα γκράφιτι στους δρόμους και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που μπορεί κανείς να βρει σε κάθε γωνιά της.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share