Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το μικρό ελληνικό χωριουδάκι δίπλα στο ποτάμι! Εικόνες που θα σας φτιάξουν την διάθεση!

Θα σας μαγέψει!

19 Οκτωβρίου 2018 11:07
Το μικρό ελληνικό χωριουδάκι δίπλα στο ποτάμι! Εικόνες που θα σας φτιάξουν την διάθεση!

Δίπλα στις όχθες του ποταμού Αχέροντα, κοντά σε εύφορη πεδινή έκταση, βρίσκεται η Γλυκή, ένα χωριό του Σουλίου που μαγεύει με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του, με τις πηγές, τα τρεχούμενα νερά και τα υπεραιωνόβια δέντρα του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ με τον Χρήστο Φερεντίνο: Μια γυναίκα τον ρίχνει στα χάπια!

Μικρό, γεωργικό κυρίως, και όμορφο χωριό, έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο από τον μυθικό ποταμό Αχέροντα.

Κατά μία εκδοχή το όνομα του, το μικρο χωριό των 434 κατοίκων, το οφείλει σε ένα θαύμα.

Ο Άγιος Δονάτος λένε σκότωσε το δράκο που φώλιαζε στις πηγές του Αχέροντα κι έκανε το νερό θανατηφόρο για ζώα και ανθρώπους. Ευλόγησε το νερό και το έκανε γλυκό. Από αυτό το θαύμα ονομάστηκε και το χωριό Γλυκή.

Η Γλυκή παρουσιάζει και ιστορικό ενδιαφέρον. Στο σημερινό χωριό έχουν διασωθεί λείψανα αξιόλογου οικισμού που παρουσιάζει συνεχή ζωή από την ελληνιστική ως τη βυζαντινή εποχή. Από τα σωζόμενα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής εικάζεται ότι στο σημείο βρισκόταν η αρχαία Εύροια, έδρα επισκόπου, που μνημονεύεται σε βυζαντινές πηγές του 4ου μ.Χ. αιώνα.

Ο οικισμός όφειλε τη μεγάλη διάρκεια της ζωής του στη στρατηγική του θέση, καθώς έλεγχε την εδώ διάβαση του Αχέροντα ποταμού, από την οποία περνούσε το ανατολικό σκέλος του διεθνούς ρωμαϊκού δρόμου Απολλωνίας – Βουθρωτού – Νικόπολης.

Μόλις 2 χλμ. από το χωριό Γλυκή βρίσκονται οι πηγές του Αχέροντα. Δημιουργώντας στο πέρασμά του τοπία απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους, ο μυθικός ποταμός συνεχίζει απτόητος το αέναο ταξίδι του προς τη θάλασσα εκβάλλοντας στο Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή της Αμμουδιάς.

Τα ζωηρά, κρυστάλλινα νερά του – πολύ ορμητικά τον χειμώνα, απόλυτα προσβάσιμα το καλοκαίρι – διασχίζουν φαράγγια σχηματίζουν νερόλακκους και μικρές λίμνες φιλοξενούν ένα πολυσύνθετο οικοσύστημα προστατευμένο, μάλιστα, από το Δίκτυο Natura 2000.

Αιωνόβια πλατάνια τον σκιάζουν. Θεόρατοι κατακόρυφοι βράχοι στέκονται φρουροί στο διάβα του. Χιλιάδες πουλιά δοξάζουν την ομορφιά του ξορκίζοντας έτσι την «μυθική θλίψη» στο όνομα της χαράς της ζωής!

Σήμερα η Γλυκή αποτελεί προορισμό διακοπών για αναρίθμητους περιηγητές και φυσιολάτρες.

Οι πηγές του ποταμού Αχέροντα, το φαράγγι, ο μύθος η ιστορία και η άγρια ομορφιά της φύσης, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό τοπίο που σου μένει αξέχαστο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγωδία για την Ελένη Μενεγάκη: Η ψυχολογική πίεση και το ναρκοπέδιο!

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share