Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Παλιό αγροτόσπιτο στις Καρυές έγινε υπερσύγχρονη εξοχική κατοικία και η μεταμόρφωση είναι απίστευτη!

Άκρως εντυπωσιακό!

11 Δεκεμβρίου 2018 13:30
Παλιό αγροτόσπιτο στις Καρυές έγινε υπερσύγχρονη εξοχική κατοικία και η μεταμόρφωση είναι απίστευτη!

Το γραφείο «Plaini and Karahalios Architects» ανέλαβε να δώσει καινούργια πνοή και παράταση ζωής σε ένα παραδοσιακό κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα

Τέτοια κτίρια, πολλά σχεδόν έτοιμα να καταρρεύσουν, βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Κάποια έχουν καταφέρει με εντυπωσιακό τρόπο να κερδίσουν παράταση ζωής και αποτελούν σπουδαία παραδείγματα σύγχρονης αντίληψης αρχιτεκτονικής διάσωσης και επανάχρησης της ιστορίας του τόπου και μέρους της παράδοσής τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγική Τατιάνα: Νεκρή η μικρή Μυρτώ σύμφωνα με την Στεφανίδου!

Μια από αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί και η εξοχική κατοικία στις Καρυές Πελοποννήσου, ένα πρότζεκτ που υπογράφει το αθηναϊκό γραφείο «Plaini and Karahalios Architects».

Ο λόγος για ένα διώροφο κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα που αποτελεί τυπικό δείγμα κατοικίας αγροτικού οικισμού, στην οποία οι κύριοι χώροι βρίσκονται στον όροφο, ενώ το ισόγειο στεγάζει βοηθητικές χρήσεις.

Η διασκευή του σε σύγχρονη εξοχική κατοικία κινήθηκε πάνω σε δύο άξονες: Ο πρώτος αφορά στη λειτουργική οργάνωση των χώρων, που έγινε με τρόπο ροϊκό και διαρκή, χωρίς απόλυτες οριοθετήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λάουρα Νάργες: Ξεσάλωσε στα μπουζούκια με νέα... συντροφιά μετά τον χωρισμό της

Ο δεύτερος σκοπό έχει να αναδείξει εκφραστικά και μορφολογικά την εμφανή διαφοροποίηση των ορόφων.

Μέσω της επέμβασης αυτής, το ισόγειο και ο όροφος δημιουργούν ένα άμεσα αναγνώσιμο δίπολο, το μεν ως χώρος θερινής προσέγγισης το δε ως χώρος χειμερινής.

Ο όροφος που σηματοδοτεί την παλαιά κύρια κατοικία διατηρεί στοιχεία πιο επίσημα και ιεραρχική διάταξη. Η οροφή και οι τοίχοι χρωματίζονται πράσινα, σε διάλογο με την έντονη βλάστηση του τοπίου.

Ένα πράσινο κουτί, μέσα στο οποίο τοποθετούνται οι υγροί χώροι, οργανώνει λειτουργικά το χώρο διημέρευσης.

Το παλιό μωσαϊκό διατηρείται αυτούσιο ως ενθύμηση της αρχικής διαρρύθμισης. Πάνω του διαρθρώνονται τα νέα δάπεδα που ορίζουν τις νέες λειτουργίες –ξύλο για το σαλόνι, τσιμεντοπλακάκι για την τραπεζαρία και τσιμεντοκονία για την κουζίνα.

Ο χώρος του ισογείου αποτυπώνει με εκφραστικό τρόπο την αρχική πέτρινη κατασκευή και τις στατικές επεμβάσεις στις διάφορες φάσεις του κτιρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Πήρε αυτό που του άξιζε": Κρατούμενος μέσα από τις φυλακές αποκαλύπτει για τον ξυλοδαρμό του 19χρονου Αλβανού!

Όλα τα ετερόκλητα στοιχεία ασβεστώνονται και ενοποιούνται χρωματικά. Ο χώρος επιμερίζεται σε τρεις αλληλοκαλυπτόμενους υποχώρους επιδιώκοντας διαφορετικά επίπεδα ιδιωτικότητας –χώρος συγκέντρωσης, χώρος ύπνου και ξενώνας.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share