Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Νέα δεδομένα: Κτίρια-κοινόβια με διαμερίσματα ατομικά, πιο φθηνά (Photos)

19 Οκτωβρίου 2017 17:10
Νέα δεδομένα: Κτίρια-κοινόβια με διαμερίσματα ατομικά, πιο φθηνά (Photos)

Η κρίση των ακινήτων δίνει ιδέες. Στο Λονδίνο, ένας έμπορος ακινήτων ξεκίνησε από το 2016 επιχείρηση με κατοικίες συγκατοίκησης, πολυτελούς επιπέδου, με το κτίριο Old Oak.

Πρόκειται για κτίριο 11 ορόφων, στα βορειο-δυτικά του Λονδίνου. Περιλαμβάνει 545 δωμάτια και στούντιο, κοινούς χώρους, αίθουσα κινηματογράφου, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, spa, εστιατόριο και προσφέρει υπηρεσίες καθαριότητας. Κάτι μεταξύ πολυτελούς φοιτητικού δωματίου με υπηρεσίες ξενοδοχείου και πολυτελείς κοινούς χώρους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εικόνες - σοκ: Δείτε πως είναι το μαιευτήριο "Έλενα" όπου εντοπίστηκε χολέρα! (photos)


Για να μείνει κάποιος στο κτίριο συγκατοίκησης πρέπει να πληρώσει μεταξύ 850 και 1.100 λιρών το μήνα (περίπου 950-1230 ευρώ). Μερικά δωμάτια που είναι πολύ μεγάλα κοστίζουν πάνω από 1.570 ευρώ το μήνα.
Οι τιμές είναι πολύ υψηλές αλλά πολύ λογικές για το Λονδίνο, αν σκεφθεί κανείς ότι για ένα μικρό διαμέρισμα, με τα βασικά, όχι πολύ μακριά από το κέντρο, η ελάχιστη τιμή ενοικίου ξεκινάει από τα 1070 ευρώ.
Το σημαντικό είναι ότι στο κτίριο Old Oak, στην τιμή του ενοικίου συμπεριλαμβάνονται το ρεύμα, η καθαριότητα, οι φόροι και οι κοινοί χώροι), εκτός από τα ποτά και το φαγητό. Δείτε μερικά δωμάτια:

Η δημιουργία τέτοιων κτιρίων ανταποκρίνεται σε όλο και αυξανόμενη ζήτηση. Κι αυτό γιατί οι κάτοικοι του Λονδίνου αφιερώνουν «το 40%-50% του καθαρού μισθού τους για το ενοίκιο», όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο James Mannix, της εταιρείας ακινήτων Knight Frank.
Επομένως, για να εξοικονομήσουν χρήματα, οι νέοι εργαζόμενοι στρέφονται όλο και περισσότερο στην συγκατοίκηση. «Το να βρεις σπίτι στο Λονδίνο είναι χρονοβόρο και ακριβό. Ακόμη κι αν το βρεις, είναι πολύ δύσκολο να βρεις κάποιους για να το μοιραστείς. Εμείς απαντάμε σε αυτό το πρόβλημα», εξήγησε ο Ed Thomas, διαχειριστής του Old Oak.


Η κατοικίες στο Old Oak έχουν το μειονέκτημα ότι είναι ένα απλό δωμάτιο, περίπου 12 τμ, με κοινούς χώρους υγιεινής. Ωστόσο, το κτίριο διαθέτει ποικιλία κοινών χώρων και διασκέδασης που διευκολύνουν εξαιρετικά την διαμονή. Οι κατασκευαστές ετοιμάζουν κτίρια και για οικογένειες, ενώ θα διευρύνουν το πρότζεκτ στο Βερολίνο και στις ΗΠΑ, όπου επίσης τα ενοίκια είναι υπερβολικά υψηλά τα τελευταία χρόνια.
Κατοικίες co-living έχουν ήδη κατασκευαστεί στο Kings Cross και στο Notting Hill του Λονδίνου. Η ιδέα βασίζεται στη διαπίστωση ότι οι νέοι έχουν αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα: ψάχνουν εμπειρίες και όχι ιδιοκτησίες, λένε οι κατασκευαστές.

Αναφέρουν ως παραπλήσια παραδείγματα την εταιρεία ταξί Uber, τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα (rental bike) και αυτοκίνητα, τα εποχικά συμβόλαια κινητών τηλεφώνων, την τηλεόραση Netflix για να δείξουν ότι η Γενιά Υ επιλέγει να ζει μακριά από ιδιοκτησίες.

Συνδιάζοντας λοιπόν τα απλά δωμάτια φοιτητικού τύπου με υπηρεσίες ξενοδοχείου, οι κατασκευαστές αναπτύσσουν μια νέα γενιά σπιτιών για ενήλικες, όπως αναφέρει η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Naomi Cleaver, η οποία εκτιμά ότι πρόκειται για την αγορά ακινήτων του μέλλοντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρήνος: Πέθανε θρυλική ηθοποιός!


«Ο τρόπος που οι άνθρωποι επιλέγουν να ζουν και να εργάζονται αλλάζει. Και οι άνθρωποι πραγματικά δεν έχουν πλέον ψευδαισθήσεις για τα παραδοασικά ακίνητα. Είναι υπερβολικά πολυέξοδα και καθόλου άνετα στη διαβίωση γιατί δεν προσφέρουν υπηρεσίες», προσθέτει.
«Δεν εξυπηρετούμε νομάδες, περαστικούς ή freelancers. Πελάτες μας είναι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται κανονικά στην πόλη», αναφέρουν οι διαχειριστές του Old Oak.
Το φαινόμενο ξεκίνησε στην Αμερική η εταιρεία WeWork, η οποία κάνει θραύση στην αγορά και ενοικίαση κατοικιών.



Πηγή: iefimerida.gr

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share