Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Το ελληνικό χωριό που είναι «πνιγμένο» στα έλατα! Το μεγαλείο της ελληνικής φύσης! (Photos)

18 Σεπτεμβρίου 2017 10:46
Το ελληνικό χωριό που είναι «πνιγμένο» στα έλατα! Το μεγαλείο της ελληνικής φύσης! (Photos)

Στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Ευρυτανίας, 35χλμ. από το Καρπενήσι, 55χλμ. από το Αγρίνιο και σε υψόμετρο 800μ., βρίσκεται ο Τόρνος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σας ενδιαφέρει! Έρχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας - Για ποια ΙΧ αυξάνονται τα τέλη;

Το χωριό είναι κυριολεκτικά «πνιγμένο» μες τα έλατα. Τα πετρόχτιστα σπίτια του μοιάζουν σαν να κρύβονται πίσω από βράχια και γκρεμούς.

Το φυσικό κάλλος της περιοχής του Τόρνου, χαρακτηριστικό της Ευρυτανικής γης, είναι ο συνδυασμός στοιχείων χλωρίδας και πανίδας.

Έλατα, κέδρα, πουρνάρια, πλατάνια, άγριες ορχiδέες, βότανα καθώς ζαρκάδια, αλεπούδες, λαγοί και πολλοί άλλοι φυτικοί και ζωικόι οργανισμοί, καθιστούν το περιβάλλον ένα ζωντανό μουσείο της φύσης.

Για την ετυμολογία της ονομασίας υπάρχει η άποψη ότι προέρχεται από το επίθετο τορνευτός, που σημαίνει ομορφοφτιαγμένος.

Λέγεται ότι οι κάτοικοι της περιοχής, εμφανίζονταν ντυμένοι με την πατροπαράδοτη φουστανέλα, κι όταν τους έβλεπαν έλεγαν «έρχονται τορνευτοί – τορνευτοί».

Σύμφωνα με άλλη άποψη, το όνομα προήλθε από το εργαλείο τόρνος, που πιθανόν υπήρχε και χρησιμοποιούσε κάποιος τεχνίτης στο χωριό.

Οι κάτοικοι φημίζονται για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών τους, τις οποίες έλυναν οι γεροντότεροι του χωριού, γι’ αυτό και ποτέ τους δεν φτάσανε στα δικαστήρια.

Στον Τόρνο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τη φύση ακολουθώντας μονοπάτια – διαδρομές, κάποιες από τις οποίες ενδείκνυνται για απαιτητικούς πεζοπόρους. Όλες οι διαδρομές, από το ξεκίνημα τους, είναι σηματοδοτημένες.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το φαράγγι Μικρό Πάντα Βρέχει, μια εντυπωσιακή τοποθεσία με μικρούς καταρράκτες που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το μοναστήρι του Προυσού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελένη Μενεγάκη: Το παράπονο των παιδιών της και οι αποκαλύψεις για το «δύσκολο» καλοκαίρι που είχε! (video)

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share