Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πόσο θα σου «πάει» ένα road trip στα Βαλκάνια;

20 Αυγούστου 2017 16:12
Πόσο θα σου «πάει» ένα road trip στα Βαλκάνια;

Εδώ στη γειτονιά μας, αμέσως έξω από τα βόρεια σύνορα της χώρας, περιμένουν οι πιο φθηνές διακοπές που μπορείτε να κάνετε.

Χωρίς αεροπορικά, χωρίς ξενοδοχεία που αξιώνουν τριψήφια ποσά ελέω «χάι σήζον», χωρίς ακριβές ξαπλωστρομπρέλες στις παραλίες τους και υπερτιμημένα κοκτέιλ στα μπητσόμπαρά τους. Αν δεν πάτε φέτος διακοπές επειδή το ταμείο δεν τις «σηκώνει» και δεν έχετε σκεφτεί την εναλλακτική ενός road trip στα Βαλκάνια, αφήστε μας να σας βάλουμε ιδέες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γνωστή ηθοποιός μετά από 3 μήνες μάχης με τον καρκίνο δηλώνει: «Νιώθω υπέροχα»! (Video)

Εν αρχή, τα βασικά

Το μόνο που θα χρειαστείτε για να περάσετε οδικώς τα σύνορα της χώρας είναι η ταυτότητά σας (νέου τύπου, με λατινικούς χαρακτήρες –αλλιώς διαβατήριο), το δίπλωμά σας και ένα έγγραφο που λέγεται πράσινη κάρτα για το αυτοκίνητο. Το ζητάτε από την ασφαλιστική σας εταιρεία, είναι δωρεάν και αποτελεί ουσιαστικά τη μετάφραση της ασφάλειάς σας.

Το έχουμε ξαναπεί, και θα το ξαναπούμε: Οι ιστορίες τρόμου από τα 90s που έχετε ακούσει, ότι θα σας κλέψουν/ σκοτώσουν/ βιάσουν/ φυτέψουν ναρκωτικά κάτω από το τιμόνι/ ζητούν λεφτά κάθε λίγα χιλιόμετρα διεφθαρμένοι αστυνομικοί και bandidos βγαλμένοι από road movie με τον Danny Trejo, δεν ισχύει. Καθόλου. Βγάλτε το από το μυαλό σας. Εννοείται πως δεν κουβαλάμε μαζί μας, ούτε κρύβουμε πουθενά στο αυτοκίνητο, οτιδήποτε (έστω και λίγο) παράνομο. Ναι, θα το ψάξουν. Και ναι, θα το βρουν. Και όχι, δεν θα καταλήξει ωραία.

Πόση βενζίνη θα κάψω;

Η βενζίνη στις γειτονικές μας χώρες είναι (όπως πιθανότατα μαντέψατε) φθηνότερη από τη δική μας. Στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο κυμαίνεται στο 1,20€ το λίτρο, στη Σερβία γύρω στο 1,10€, στη Βοσνία και τη Βουλγαρία ελάχιστα παραπάνω από 1€.

Αναλόγως τη διαδρομή που θέλετε να κάνετε, και την χώρα ή τις χώρες που θα επισκεφθείτε (μερικές από τις αγαπημένες μας βαλκανικές διαδρομές, αν υπολογίσουμε ότι θα κάνετε γύρω στα 1.000 χιλιόμετρα με ένα μεσαίου μεγέθους βενζινοκίνητο αυτοκίνητο, που καίει περί τα 9 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, η βενζίνη θα σας βγει γύρω στα 120€. Εννοείται πως όσο περισσότεροι είστε στο αυτοκίνητο, τόσο το καλύτερο για τις σχετικές διαιρέσεις, και πως αν έχετε τη δυνατότητα να ταξιδέψετε με ντιζελοκίνητο, δεν θα το σκεφτείτε δεύτερη φορά –το κόστος των καυσίμων θα πέσει περίπου στο μισό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολική έκλειψη στον Λέοντα: Πώς θα επηρεάσει αναλυτικά το κάθε ζώδιο σύμφωνα με την Άση Μπήλιου!

Διόδια, έχει;

Αν ξεκινάτε από την Αθήνα, το γνωστό 30άρι μέχρι τον βορρά. Εκτός Ελλάδας, οι τιμές των διοδίων είναι σχεδόν αμελητέες: Γύρω στα 3€ για να διασχίσετε κάθετα την ΠΓΔΜ ως της Σερβία, στην οποία Σερβία θα χρειαστείτε γύρω στα 8€ για να ανεβείτε ως το Βελιγράδι από τον μεγάλο και εντυπωσιακό αυτοκινητόδρομο της Νις. Στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο υπάρχει μόνο ένα μικρό τέλος διοδίων (της τάξης του 1€) σε κάποια τούνελ –οι υπόλοιποι δρόμοι δεν έχουν καθόλου διόδια.

Δωμάτιο με θέα, θα έχω;

Σαφέστατα! Για ένα ωραίο δίκλινο δωμάτιο στην Αλβανία (για παράδειγμα με μπαλκόνι πάνω από τη Λίμνη στην Οχρίδα ή στην παλιά πόλη, κάτω από το κάστρο στο Αργυρόκαστρο) θα υπολογίσετε περί τα 20-25€ και στο Μαυροβούνιο γύρω στα 30-35€.

Στη Σερβία, θα υπολογίσετε γύρω στα 30€ για ένα απλό δίκλινο στο Βελιγράδι ή γύρω στα 50€ για μια φανταστική σουίτα σαν στην παλιά πόλη.

Στη Βουλγαρία, θα χρειαστείτε γύρω στα 20-25€ για ένα ωραιότατο δωμάτιο στο Σαντάνσκι το Σάμοκοβ και τη Φιλιππούπολη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πρόβλεψη της Άσης Μπήλιου για τον θάνατο της Ζωής Λάσκαρη!

Τι έχει να φάμε;

Από θαλασσινά σε σούπερ εκτελέσεις στις ακτές (ειδικά στο Μαυροβούνιο) μέχρι σούπερ κρέατα και βιολογικά λαχανικά (επειδή τα λεφτά δεν φτάνουν για φυτοφάρμακα, κι όχι λόγω μόδας) ό,τι τραβάει η όρεξή σας. Στην Αλβανία, τη Σερβία, τη Βοσνία, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ οι λογαριασμοί σας δεν θα ξεπερνούν ποτέ τα 8-10€ το άτομο, για φουλ έξτρα γεύματα αλκοόλ περιλαμβανομένου. Στο Μαυροβούνιο, για να κάνετε μια εξτραβαγκάντζα στα καλύτερα των καλύτερων εστιατορίων του, θα υπολογίσετε περί τα 25-30€ το άτομο –κατά τα άλλα, για τα καθημερινά σας γεύματα θα υπολογίσετε γύρω στα 15€.

Για τα δε ποτά στα μπαράκια, αφήστε στην άκρη ένα budget από 2€ έως 4€ ανά ποτό. Ναι, αλήθεια. Ναι, κι εμείς κλαίμε.

Οι παραλίες τι λένε;

Οι δαλματικές ακτές, που ξεκινούν από την Αλβανία και «ανεβαίνουν» Μαυροβούνιο, Κροατία και λίγο από Βοσνία είναι από τις ωραιότερες θάλασσες –και πιο ανεξερεύνητες– που μπορείτε να βουτήξετε.

Πηγή travelstyle

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share