Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Black Duck Garden: Ο νέος κήπος της πόλης, που... συχνάζει στο Μουσείο!

12 Οκτωβρίου 2013
Black Duck Garden: Ο νέος κήπος της πόλης, που... συχνάζει στο Μουσείο!

Η οικογένεια της Μαύρης Πάπιας ξετρύπωσε τον ωραιότερο κήπο της Αθήνας και άνοιξε τις πόρτες του. Το Black Duck Garden - Athens City Museum Bistrot σας περιμένει!

Πριν 180 χρόνια, εδώ δεν ήταν το κέντρο της πόλης. Δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά η Πλατεία Κλαυθμώνος στις βόρειες παρυφές της Αθήνας, ήταν ένα απεριποίητο αγροτεμάχιο και τα σπίτια ελάχιστα. Το 1833 χτίστηκε το σπίτι του Σταματίου Δεκόζη Βούρου, που σήμερα στεγάζει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και λίγο αργότερα ενώθηκε με το γειτονικό σπίτι του Αφθονίδη. Στο συγκρότημα αυτό εγκαταστάθηκε ο Όθωνας, πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, αφού παντρεύτηκε την 18χρονη Αμαλία.

Η νεαρή βασίλισσα, ήταν αυτή που οργάνωσε τον κήπο γύρω από την προσωρινή κατοικία του ζεύγους το 1836. "Ο κήπος του παλαιού Παλατιού" ήταν ο πρώτος δημόσιος κήπος της πρωτεύουσας, με τέσσερις εισόδους, σιντριβάνι και μία στέρνα με χρυσόψαρα. Συμπεριελάμβανε τη σημερινή Πλατεία Κλαυθμώνος και έφτανε μέχρι την Πλατεία Κολοκοτρώνη.

Ο σημερινός κήπος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος, εκείνου του μεγάλου κήπου. Παραμένει όμως μία μοναδική μικρή όαση στο κέντρο της Αθήνας, με ζωντανό ακόμα τον φοίνικα που φύτεψε η Αμαλία.

Τώρα, το Black Duck Multiplarte μεταφέρει την εμπειρία του εδώ και σας υποδέχεται σε έναν ανοιχτό χώρο στην καρδιά της πόλης. Με σεβασμό στο ιστορικό και φυσικό περιβάλλον, το Black Duck Garden - Athens City Museum Bistrot σας περιμένει το καλοκαίρι στον κήπο, αλλά και όλο τον χρόνο στον ιδιαίτερο χώρο του αίθριου, για να σας προσφέρει τη γνωστή φιλοξενία της "Μαύρης Πάπιας".


Ιnfo

Καθημερινά από τις 09.00, Σαβ-κο από τις 10.00

Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα, Τηλ. 210 3252396, www.blackduckgarden.gr


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΕΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


Λίγα λόγια για το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών

Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία στεγάζεται σε δυο από τα παλαιοτέρα κτίρια της πρωτεύουσας. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ζωγραφικούς πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά, έπιπλα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης αλλά και σημαντικά κειμήλια και τεκμήρια της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.

Το ένα από τα κτίρια του Μουσείου, το επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, ιδιοκτησίας Σταματίου Δεκόζη Βούρου, κατοικήθηκε από τον Όθωνα και την Αμαλία, πρώτους βασιλείς της Ελλάδας από το 1836 έως το 1843. Για το λόγο αυτό, ένας όροφός του είναι αφιερωμένος στη μνήμη του βασιλικού ζεύγους.

Το κτίριο επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 5, το οποίο συνδέεται μέσω κλειστής γέφυρας με το προηγούμενο, κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Γεράσιμο Μεταξά το 1859 και σήμερα περιλαμβάνει αίθουσες με έπιπλα εποχής και Πινακοθήκη.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Δευτέρα, Tετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00΄- 16:00΄
Σάββατο, Κυριακή: 10:00΄-15:00΄
Την Τρίτη το Μουσείο παραμένει κλειστό.

Η είσοδος είναι τρία (3) Ευρώ και υπάρχει μειωμένη τιμή εισόδου δύο (2) Ευρώ για μαθητές, φοιτητές, προσκόπους, άτομα τρίτης ηλικίας και ομάδες άνω των τεσσάρων ατόμων. Δωρεάν είναι η είσοδος για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Όσον αφορά επισκέψεις και ξεναγήσεις σχολείων επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2103231397.

 

Ροή ειδήσεων

Share