Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Mask: Το μαγαζί στην Καλαμιώτου που νιώθεις λες και σε έχει καλέσει η βασίλισσα για τσάι!

«Πάμε για καφέ στο σπίτι του Όθωνα;»

15 Οκτωβρίου 2019 07:12
Mask: Το μαγαζί στην Καλαμιώτου που νιώθεις λες και σε έχει καλέσει η βασίλισσα για τσάι!

«Πάμε για καφέ στο σπίτι του Όθωνα;»

Δεν ξέρω πόσο εύκολο ήταν για έναν Αθηναίο να κάνει αυτή την πρόταση τον 19ο αιώνα, αφού τα διαμερίσματα του βασιλιά δεν ήταν προσβάσιμα στους πολίτες, σήμερα, όμως, δεν έχουμε παρά να κατηφορίσουμε την Καλαμιώτου και να επισκεφτούμε το υπέροχο Μask, όπου παλιά στεγαζόταν η εξοχική κατοικία του Όθωνα- ναι, η Καλαμιώτου θεωρούταν προάστιο.

Οι ιδιοκτήτες του, Αλέξανδρος και Μαρία Συροπούλου, ήθελαν να δημιουργήσουν έναν πολυχώρο, όπου θα πέφτουν μάσκες,εξ ου και η ονομασία ( mask). Το κτίριο χρονολογείται περίπου στο 1835-40- ακόμα και οι αρχαιολόγοι δεν είναι σίγουροι για την ακριβή ημερομηνία- και βασικά ήταν το μέρος όπου γίνονταν οι συνεστιάσεις και οι χοροί του βασιλικού ζευγαριού.

Ανακατασκευάστηκε το 2006, διατηρώντας την εξωτερική μαρμάρινη πρόσοψή του, ενώ μέσα η ψηλοτάβανη σάλα και οι ζωγραφισμένοι στο χέρι τοίχοι δίνουν μια αίσθηση αρχοντιάς. Εντυπωσιακοί καναπέδες στο κόκκινο της πορφύρας, φλοράλ υφάσματα και σταυροί με πολύτιμες πέτρες διασκορπισμένοι στις μεγάλες μαξιλάρες, ροτόντες και πολυέλαιοι αντίκες βάζουν τη δική τους σφραγίδα στο χώρο.

Τα έπιπλα είναι αντίκες που τα έχουν μαζέψει ένα ένα από το Μοναστηράκι από διάφορα παλαιοπωλεία. Μερικά από αυτά έχουν και ονόματα, επειδή η Μαρία τα μαζεύει με τόση αγάπη που αποφάσισε να τα βαφτίσει, όπως μου εκμυστηρεύεται ο Αλέξανδρος, αν και η Μαρία ντρέπεται που αποκαλύπτει το μικρό της μυστικό.

To Μask λειτουργεί από το πρωί και φημίζεται για το brunch του, που σερβίρεται κάθε μέρα από τις 11:00 μέχρι τις 17:00.

Την Παρασκευή και τα Σάββατοκύριακα είναι απαραίτητη η κράτηση, γιατί γίνεται πραγματικά χαμός. Δοκιμάστε το ελληνικό καλάθι πρωινού, με μοναδικά προϊόντα: γραβιέρα, γαλοπούλα (ή ζαμπόν ή μπέικον), μανιτάρια, ντοματίνια και κιμαδοπιτάκια, με φύλλο τορτίγιας, κατσικίσιο τυρί και σως γιαουρτιού.

Επίσης συγκλονιστική είναι η λαδένια πίτσα, με ζύμη που φτιάχνουν μόνοι τους, καπνιστό κοτόπουλο, μους φέτας και ντοματίνια.

Ο μεγάλος πειρασμός είναι τα pancakes, που θα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία (γύρω στις δώδεκα γεύσεις): φρούτα του δάσους, σφένδαμο, φιλαδέλφεια, νουτέλα, με λουκάνικα είναι μόνο μερικές από τις επιλογές. Αξίζει να δοκιμάσετε τον σιδηρόδρομο με οκτώ γλυκά pancakes, όπου μπορείτε να επιλέξετε μια η δυο γεύσεις.

Φυσικά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από αυγά, ομελέτες, καγιανά, αλλά και σαλάτες.

Οι τιμές κυμαίνονται από πέντε μέχρι εννιά ευρώ το άτομο.

Οι συνταγές είναι όλες του Αλέξανδρου που έχει φέρει μαζί από την Αυστραλία. Ο ίδιος, αν και δεν είναι σεφ, έχει μεγάλο μεράκι για τη μαγειρική να μαζεύει συνταγές από όλο τον κόσμο.

Η βάση της κουζίνας του Mask είναι η μεσογειακή κι ελληνική παράδοση, που εκσυγχρονίζεται δημιουργικά.

Πέρα από τις κλασικές γεύσεις, στο μενού θα βρείτε και μοναδικές συνταγές, όπως τον χοιρινό μπακλαβά, που αποτελείται από φύλλα κρούστας, χοιρινό φιλέτο σε σως από φυστίκι Αιγίνης και πουρέ από baby potatoes, ή το πολίτικο ριζότο σε συνταγή της γιαγιάς του Αλέξανδρου που ήταν από την Πόλη με κουκουνάρι, σταφίδες, μελιτζάνα, πιπεριά, κολοκύθι, καρότο, φρέσκο κρεμμυδάκι, κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα- κατάλληλο και για χορτοφάγους.

Το μενού συμπληρώνεται από επιλογές σε πίτσες, burger και ζυμαρικά, όπως παπαρδέλες με κοτόπουλο, μανιτάρι και ψητό χαλούμι.

Στα επιδόρπια, που όλα είναι χειροποίητα, θα βρείτε, εκτός από τα brownies και τα pancakes, δυο εξαιρετικές ελληνικές συνταγές: μια μπουγάτσα με παγωτό κανέλα, κι ένα ρυζόγαλο με τυρί μασκαρπόνε και χαλβά παραδοσιακό, ενώ υπάρχει και γλυκό ημέρας. Όλες οι πρώτες ύλες είναι φρέσκιες, δεν θα βρείτε κατεψυγμένα προϊόντα ( γι' αυτό δεν έχουν καν κατάψυξη). Άλλωστε το μαγαζί είναι μόνο πενήντα μέτρα από την αγορά, οπότε καθημερινά κάνουν τις προμήθειές τους, επιμένοντας στην ποιότητα. To βράδυ το Μask μεταμορφώνεται σε ένα κεφάτο μπαράκι.

Μένει μάλιστα ανοιχτά έως τις τρεις ακόμη τις καθημερινές, και αποτελεί έναν από τους πιο δελεαστικούς προορισμούς του κέντρου. Τη λίστα με τα signature κοκτέιλς (δώδεκα στον αριθμό) την έχει επιμεληθεί ο γνωστός mixologit Ιωάννης Καραμάργιος.

Δοκιμάστε το Laelia, με τέσσερα superfoods ( acai, goji, raspberry και ρόδι), τεκίλα και Chambord, ένα λικέρ από μαύρα μούρα που εκρήγνυται μαγικά στον ουρανίσκο, ή το Ηeliconia, με άρωμα από τον Άγιο Δομίνικο που συνδυάζει μαύρο ρούμι, με καρυκεύματα μοσχοκάρυδου, πουρέ ανανά, καραμέλα και βανίλια.

Πάντως στον κατάλογο και θα βρείτε και mocktails, αν δεν σας αρέσει το αλκοόλ, όπως την Μωβ Κυρία ( Purple Lady) με μαύρα μούρα, φρέσκο τζίντζερ, αμύγδαλο και σόδα.

Επειδή, όμως, ο Αλέξανδρος και η Μαρία αγαπούν τις τέχνες, κάθε Τρίτη μπορείτε να δείτε μια μουσικο- θεατρική performance εμπνευσμένη από το βιβλίο του Ανδρέα Εμπειρίκου σε σκηνοθεσία Γιάννη Δρίτσα, που λέγεται «Μέγας Ανατολικός μετά μουσικής», ενώ κάθε Πέμπτη έχει live η αγαπημένη από τα 80΄ς Τερέζα, που λέει κι ελληνικά τραγούδια. Τις υπόλοιπες μέρες οι μουσικές επιλογές είναι πιο mainstream - κάθε Παρασκευή μάλιστα θα δείτε και την Βίκυ Κουλιανού στα decks.

Kαλαμιώτου 16-18, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, 210 3314676, 6987454777

 

Ροή ειδήσεων

Share