Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018

Καλοκαίρι στην Αθήνα σε... πεζόδρομους και σκαλάκια: Αγαπημένα στέκια στο κέντρο που βγάζουν τραπεζάκια έξω!

Για όσους έχετε ξεμείνει στην πρωτεύουσα!

21 Ιουλίου 2018 09:15
Καλοκαίρι στην Αθήνα σε... πεζόδρομους και σκαλάκια: Αγαπημένα στέκια στο κέντρο που βγάζουν τραπεζάκια έξω!

Επειδή η έκφραση "καλοκαίρι στην Αθήνα" πάντα ακούγεται "κάπως", ειδικά από τη στιγμή που το μυαλό ταξιδεύει σε κάποιο νησί, εμείς σου βρήκαμε ιδιαίτερα στέκια του κέντρου που βάζουν τα... θερινά τους και βγάζουν τραπεζάκια σε πεζοδρόμια, πεζοδρόμους και σκαλάκια με σκοπό να κάνουν πιο ευχάριστους αυτούς τους μήνες στην πόλη!

Δείτε τα αναλυτικά στο AthensMagazine.gr

Ψύρρα

Αυτό το µικροσκοπικό ντισκοκαφενείο, το παλαιότερο της Μιαούλη (κεντρικός δρόµος στου Ψυρρή), έχει ιστορία δυσανάλογη του ονόµατος και του µεγέθους του.

Δεν είναι τυχαίο πως εδώ και 15 χρόνια σε αυτόν τον… cult χώρο, µε τα δεκάδες vintage διακοσµητικά και τις αντίκες, άλλωστε, έρχονται πιστά οι θαµώνες του για το εξαιρετικό, χειροποίητο ρακόµελό του –µε παλαιωµένη ρακή δικής τους παραγωγής και βραβευµένο βιολογικό µέλι– αλλά και για τους πεντανόστιµους κρητικούς µεζέδες, από τους οποίους ξεχωρίσαµε το απάκι, τον ντάκο αλλά και τα µυζηθροπιτάκια. Και όλα αυτά διόλου τυχαία, καθώς η ιδιοκτήτριά του, η Αγάπη, έχει καταγωγή από την Κρήτη!

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Τρανζίστορ

Η… συχνότητα του Τρανζίστορ εκπέµπει εδώ και έξι χρόνια στη γειτονιά του γραφικού Ψυρρή! Το πρώην θρυλικό ρεµπετάδικο µετέτρεψαν τρεις φίλοι (η Αγάπη, η Χριστίνα και ο Κωνσταντίνος) σε αυτόν τον πολυδιάστατο χώρο όπου η mix and match πρωτότυπη διακόσµησή του κινείται σε industrial στυλ µε retro και arty πινελιές, ενώ χαρούµενη νότα αποτελούν τα χειροποίητα διακοσµητικά!

Το bistroteque, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, κινείται το πρωί σε χαλαρούς ρυθµούς για καφέ, σπιτική λεµονάδα, ροφήµατα, ενώ το µεσηµέρι ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η µικρή, τίµια, άλλα εµπνευσµένη κάρτα του, που εµπλουτίζεται µε πιάτα ηµέρας και προτείνει συνταγές µεσογειακής κουζίνας που ετοιµάζονται εκείνη την ώρα.

Δείτε περισσότερα εδώ

Zonar's

Έπειτα από 76 ολόκληρα χρόνια ζωής, ο αστικός µύθος του Zonars από τον Δεκέµβριο του 2015 γνωρίζει την καλύτερη αναβίωσή του στην καρδιά της πρωτεύουσας, κοιτάζοντας πλέον ευθέως στα µάτια... το θρυλικό Café Central της Βιέννης και το Les Deux Magots στο Παρίσι! Το ηµερολόγιο έδειχνε Αύγουστο του 1940 όταν ο εξ Αµερικής οµογενής Κάρολος Ζωναράς εγκαινίαζε στην καρδιά της Αθήνας ένα κλασικό ζαχαροπλαστείο που θα άφηνε εποχή. Οδυσσέας Ελύτης, Μάνος Χατζιδάκις, Κωνσταντίνος Καραµανλής, ακόµα και η Σοφία Λόρεν και ο Άντονι Κουίν ήταν µόνο µερικά από τα ονόµατα που συνδέθηκαν µε τη φήµη του! Και 76 χρόνια αργότερα, τον περασµένο Δεκέµβριο, η αίγλη επιστρέφει χάρη στην πρωτοβουλία των αδερφών Χρύσανθου και Σπύρου Πανά να φροντίσουν το πιο υποδειγµατικό «lifting», σεβόµενοι την ιστορικότητά του αλλά ακόµα και τις γευστικές προτάσεις που αποτέλεσαν «αδυναµία» των πρωτοκλασάτων θαµώνων του! Όπως αναµενόταν, ξαναµπήκε δυναµικά στις συνήθειες των Αθηναίων και έστρεψε πάνω του τα βλέµµατα των επισκεπτών και των media. O σχεδιασµός, που φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου K-Studiο, η σκηνογραφική επιµέλεια του Διονύση Φωτόπουλου και ο ατµοσφαιρικός φωτισµός του industrial designer Michael Anastassiades συνθέτουν ένα old Athens περιβάλλον που µεταµορφώνεται σαν ζωντανός οργανισµός.

Δείτε περισσότερα εδώ

Zaf

Το συναντάµε στην Πλατεία της Αγίας Ειρήνης, σε µια από τις πιο cool γειτονιές του κέντρου, και –όποια ώρα κι αν µπούµε– το βλέπουµε γεµάτο, καθώς το café bar Zaf έχει αποκτήσει φανατικό, trendy κοινό που αγαπά τη χαλαρότητα και τις προσεγµένες υπηρεσίες του.

Ο χώρος του είναι εκπληκτικός, χωρίζεται σε τρία επίπεδα µε ατµοσφαιρική και οικεία αισθητική και σηµεία αναφοράς τα vintage υλικά, τις αυτοσχέδιες κατασκευές, τις λίγες βιοµηχανικές πινελιές αλλά και το ξύλο, ενώ έξω στον φαρδύ πεζόδροµο τα τραπεζάκια προσθέτουν χρωµατιστές πινελιές στην ούτως ή άλλως ευχάριστη ατµόσφαιρα.

Αρωµατικά ροφήµατα, ποιοτικός καφές, λίγες αλλά λαχταριστές γευστικές προτάσεις, όπως club sandwich και σαλάτες, επιµέλειας της οµάδας Food Gang, που δεν περιέχουν τίποτα προκατασκευασµένο, ενηµερωµένη κάβα και exclusive κάρτα cocktails –αναζητήστε το Mastic Mandarin αλλά και το Secret– είναι όσα θα απολαύσουµε από το πρωί µέχρι αργά το βράδυ, µε συνοδεία επιλεγµένες ξένες µουσικές των DJs και παρεΐστικη διάθεση, ενώ δεν είναι λίγες οι βραδιές µε τα ξεχωριστά µουσικά events και parties µε guest DJs!

Δείτε περισσότερα εδώ

Otto

Η ιστορία ξεκινάει εκεί, γύρω στο 1834. Ο βασιλιάς Όθων καθιστά την ιστορική πόλη της Αθήνας πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και τα πρώτα υπέροχα δείγματα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής αρχίζουν να εμφανίζονται στην πόλη σαν ιστορική συνέχεια των επιτευγμάτων της κλασικής αρχιτεκτονικής και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Μια από τις εξοχικές κατοικίες του Όθωνα ή Otto, ήταν και το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο της Οδού Καλαμιώτου 16-18, με τους μαρμάρινους κίονες και το αχνό χρώμα της ώχρας.

Σχεδόν δύο αιώνες μετά, το κτίριο-στολίδι στην καρδιά της πόλης, συνδέοντας σε απόλυτη αρμονία το χθες με το σήμερα, μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο all day restaurant bar, σ’ έναν καλαίσθητο χώρο στην πιο δημοφιλή συνοικία της πόλης, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.

Δείτε περισσότερα εδώ

Διόσκουροι

Αν κάτι θεωρείται κλασική αξία στην Πλάκα και το Μοναστηράκι, είναι οι Διόσκουροι! Αλήθεια, ποιος δεν έχει καθίσει στα τραπεζάκια του, που γέρνουν στην κατηφόρα, δεν έχει χορτάσει θέα στην Αρχαία Αγορά και δεν έχει «συνοµιλήσει» µε τoν Ιερό Βράχο της Ακρόπολης;

Θορυβώδεις παρέες φοιτητών, ροµαντικά ζευγαράκια, οικογένειες και τουρίστες συνυπάρχουν αρµονικά, για καφέ, ουζάκι και ποικιλίες, σε αυτό το παραδοσιακό µεζεδοπωλείο, µε ιστορία που γυρίζει πίσω στο 1934! Τότε ξεκίνησε, ως καπηλειό, για να περάσει το 1975 στα χέρια του κ. Άρη Κωστακιώτη, που το ανέδειξε σε ένα πρωτοποριακό καφενείο. Από τα τσίγκινα τραπεζάκια του, τόσο στο πλακόστρωτο της Πλάκας όσο και στον γραφικό πεζόδροµο της Αδριανού, έχουν περάσει πολιτικοί, καλλιτέχνες αλλά και διάσηµοι ξένοι επισκέπτες...

Ποτέ δεν έπαιζε µουσική –ούτε καν ραδιόφωνο–, επέµεινε για πολλά χρόνια στον ελληνικό καφέ –άργησε πολύ να βάλει φραπέ και espresso–, ενώ η επιτυχία του οφείλεται, σύµφωνα µε τον ιδιοκτήτη, στην τοποθεσία, τον επαγγελµατισµό και την ποιότητα! Και µπορεί στους Διόσκουρους της Πλάκας να απολαµβάνουµε κυρίως πληθωρικές ποικιλίες και σαγανάκι µετά τσίπουρου, στα άλλα δύο µεζεδοπωλεία στο Μοναστηράκι, όµως (µε το µεγάλο δέντρο, στη σκιά του οποίου αναζητούν όλοι δροσιά το καλοκαίρι), υπάρχει µια πλούσια γκάµα σε προτάσεις παραδοσιακής κουζίνας (από µεζέδες και µαγειρευτά µέχρι ψητά και πιάτα ηµέρας)! Στα χέρια της δεύτερης γενιάς πλέον, οι Διόσκουροι απέκτησαν έναν αέρα ανανέωσης, διατηρώντας ωστόσο όλα εκείνα τα στοιχεία που τους έχουν καθιερώσει σε διαχρονικό στέκι!

Δείτε περισσότερα εδώ

Γιασεμί

Από τα δηµοφιλέστερα στέκια της Πλάκας, για τις ηλιόλουστες µέρες ή τα ανέµελα απογεύµατα παρέα µε φίλους.

Στα τραπεζάκια του µέσα, ή ακόµα καλύτερα έξω, στα σκαλοπάτια, µε φόντο την γραφικότητα της Πλάκας, οι ορδές από τουρίστες και αµετανόητους εραστές της περιοχής απολαµβάνουν τον καφέ τους µαζί µε cakes και σπιτικές πίτες δια χειρός της οικοδέσποινας Μαρίζας.

Eυωδιάζει από φρεσκοψημένο χειροποίητο ψωμί, λεμονόπιτα και τσάι γιασεμιού. Απόλαυσε επίσης ελαφριά πιάτα, το ποτό ή τον το καφέ σας στα cozy τραπέζια του, πάνω στα πλακόστρωτα και διάσημα πλέον σκαλιά.

Δείτε περισσότερα εδώ

Odori

Αρώματα σημαίνει το όνομά του και ειδικά αυτά που σχετίζονται με έναν βοτανικό κήπο. H πρώτη βερμουτερία της Αθήνας λοιπόν είναι γεγονός και τη συναντάμε στο εντυπωσιακό Odori! Η oμάδα του Theory Bar στο Χαλάνδρι με επικεφαλής τον Λέλο Γεωργόπουλο μας παρουσιάζει στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κάτι εντελώς διαφορετικό από τα όσα είχαμε συνηθίσει έως τώρα. Βασικός πρωταγωνιστής εδώ είναι -φυσικά- τα βερμούτ, έχει όμως και μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών. Στο εσωτερικό ξεχωρίζει η μακρόστενη μπάρα, οι σκούρες αποχρώσεις και γενικότερα το φινετσάτο design. Πέρα από τα αποστάγματα και τα ποτά εδώ θα βρεις και πίτσα -με την ναπολιτάνικη να ξεχωρίζει-, ζυμαρικά και κάποια άλλα πιάτα.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

Clubs & Bars

Ροή ειδήσεων

Share