Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Οδός Σκουφά: είναι η Βασίλισσα του Κολωνακίου;

21 Δεκεμβρίου 2011
Οδός Σκουφά: είναι η Βασίλισσα του Κολωνακίου;

Γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στα «ανήσυχα» Εξάρχεια και στο λαμπερό -αν και λαβωμένο- Κολωνάκι. Mια προεορταστική βόλτα στην οδό Σκουφά προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό πέρασμα που περιλαμβάνει από εναλλακτικά μπαράκια και A-class bartending, μέχρι τουαλέτες εκατομμυρίων σε λαμπερές βιτρίνες. Εσύ πού θα δώσεις το «παρών»;

Passepartout (Σκουφά 47, τηλ. 210 3645546)

All day στέκι με dark χρώματα και street πολυτέλεια. Ιδανικό για μεσημεριανό καφέ μετά ή και πριν από το shopping, αλλά και για καλό malt για όποιον ξέρει. Στα stands πάνω στον πεζόδρομο θα ακούσεις πιτσιρικάδες με τις mainstream συνοδούς τους να... ανταλλάσσουν προβληματισμούς. Καθημερινά από 09:00.

Σκουφάκι (Σκουφά 47-49, τηλ. 210 3645888)

Εναλλακτική «έκλαμψη» της κατά τ' άλλα mainstream Σκουφά, που παραπέμπει σε γαλλικό μικροσκοπικό κατακόκκινο bistrot. Ζεστοί καφέδες, ελαφριά snacks και arty διάθεση. Αν γουστάρεις τις φοιτήτριες Καλών Τεχνών και Γαλλικής Ακαδημίας, αναζήτησέ τες (και) εδώ. Καθημερινά από 09:00.

Φίλιον (Σκουφά 34, τηλ. 210 3612850)

Kαφε-ζαχαροπλαστείο-έμβλημα (οι παλαιότεροι το θυμούνται σαν Dolce). Σχεδόν ακουμπά στην εκκλησία του Αγ. Διονυσίου και φιλοξενεί ένα υπέροχο συνονθύλευμα μεγαλύτερης ηλικίας από πολιτικούς, δημοσιογράφους, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, συγγραφείς αλλά και άσχετους και νεόπλουτους. Παράγγειλε έναν ζεστό cappuccino και μια πορτοκαλόπιτα και στήσε αυτί. Σίγουρα θα ακούσεις κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες της Παλιάς Αθήνας... Καθημερινά από 08:00.

Νouvelle Vague (Σκουφά 51,τηλ. 210 3611107)

Συλλεκτικό ρούμι, «λιωμένοι» πολυέλαιοι στο ταβάνι, χρυσά τζάκετ για ντεκόρ, ποτήρια για cocktail με κεφαλές Incas (Αντώνης Καλογρίδης είναι αυτός). Mάλλον για gallery το πήγαιναν (το βιομηχανικό γκρι και οι τοιχογραφίες βοηθούν), αλλά κατέληξε να είναι το πιο avant-garde στέκι για το ποτό σου και όχι μόνο. Θα βρεις κρύα πιάτα, μουσική σαν να παίζουν οι DJs του Nitro και mixed κοινό. Καθημερινά από 10:00.

Tribeca (Oμήρου & Σκουφά 46, τηλ. 210 3623541)

Ανοιχτό από το πρωί, αν και το δυνατό σημείο της είναι η φευγάτη μπάρα και οι DJs που ροκάρουν τις νύχτες σου παίζοντας hits όλων των δεκαετιών. Το βράδυ, το «απειλητικό» εσωτερικό του γεμίζει κόσμο που χορεύει (όσο μπορεί), και το παιχνίδι παίζεται και έξω στον πεζόδρομο. Ιδανικό για ξεκίνημα ή τελείωμα βραδιάς στο Κολωνάκι. Ποτό από €8. Καθημερινά από 10:00.

Rosebud (Ομήρου 60 & Σκουφά 40,τηλ. 210 3392370)

Καλλιτεχνικό στέκι που περιλαμβάνει καφέ, live με jazz προσανατολισμό, ελαφριά μεσογειακή κουζίνα και κοινό που ξέρει τι του γίνεται. Σήμα κατατεθέν το décor που είναι αφιερωμένο στη θρυλική ταινία του Orson Welles «Ο Πολίτης Κέιν», αποτυπώνοντας τη διάχυτη σινεφίλ διάθεση. Καθημερινά από 9:00.

Gelée Royale (Σκουφά & Σίνα 17, τηλ. 210 3390929)

Το μέρος «για να δεις και να σε δουν». Κοστούμια και φουλάρια, Chanel τσαντάκια, συζητήσεις για την Κρίση συντροφιά με Prosecco και πλατό τυριών, ωραίες μουσικές (ειδικά οι jazz Δευτέρες) σε ένα μέρος που μας δείχνει περίτρανα ότι για κάποιους το όνειρο δεν τελειώνει ποτέ! Ενημερωμένη κάβα με πλούσια λίστα κρασιών. Και champagne bar. Καθημερινά από 19:00.

Big Apple (Σκουφά 69,τηλ. 210 3643820)

Ο ορισμός του mainstream. Πολύς κόσμος, πολλή λεύκανση, πολύ γυμναστήριο. Ένα all day στέκι που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο Κολωνάκι με καλό καφέ, νεανική διάθεση και guest DJ παραγωγούς και όχι μόνο. Δυνατά beats που περιλαμβάνουν από Rihanna μέχρι Ρέμο (από νωρίς για ζέσταμα). Καθημερινά από 09:00.

Bardot (Σκουφά 50, κιν. 6954 338766)

Δεν έχει ταμπέλα μα είναι μονίμως ασφυκτικά γεμάτο. Έμαθε το Κολωνάκι να πίνει σωστά τα καλύτερα cocktails φτιαγμένα από τον Σταύρο Γαϊτανάρο και το team του, που έχει φτάσει μέχρι το Hollywood! Zητήστε το αγαπημένο σας ποτό και οι... γιατροί θα σας φτιάξουν κάτι που σας ταιριάζει. Καθημερινά (εκτός Δευτ.), από 21:00.

Luisa (Σκουφά 15, τηλ. 210 3635600)

All time classic επιλογή για κομψές εμφανίσεις που υπογράφονται από τους γνωστότερους και ακριβότερους οίκους μόδας. Μια boutique-gallery που πάντοτε αξίζει να παρατηρείς, αν και σπάνια (κι εσύ κι εγώ...) θα ψωνίσεις.

Manolo Blahnik (Σκουφά 17, τηλ. 210 3646079)

Τα παπούτσια που έκαναν διάσημα τα κορίτσια του Sex & the City βρίσκονται εδώ και περίπου δύο χρόνια και στην Αθήνα, και μάλιστα στη δική τους boutique! Ο οίκος που θέτει τη μόδα... στα πόδια σου αδημονεί και φέτος να σε κακομάθει!

Gavello (Σκουφά 5-7, τηλ. 210 3613846)

Τα κοσμήματά του δεν είναι απλώς πολύτιμα και αστραφτερά. Πρόκειται για έναν οίκο που από μόνος του αποτελεί τάση, και που κυρίως μέσα από τις εντυπωσιακές και πάντοτε εκκεντρικές του προτάσεις σε σταυρούς και σχέδια με νεκροκεφαλές, ξεχωρίζει.

Τρία Γουρουνάκια (Σκουφά 73, τηλ. 210 3604400)

Αν και είναι μονίμως «under construction», όταν είναι ανοιχτά, έχουν το φανατικό τους κοινό. Mainstream τυπάκια, σε απόσταση αναπνοής από τα Εξάρχεια. Ιδανικό στέκι για το πρώτο ποτό της βραδιάς. Διατηρεί τον all day χαρακτήρα του με ελαφριά πιάτα και γλυκά. Θα θέλαμε να εξελιχθεί λίγο, επειδή εδώ και χρόνια δεν έχει τίποτα καινούριο να παρουσιάσει!

Μeat Bar (Σκουφά & Ομήρου 58, 210 3611116)

Απαραίτητη και lifestyle πεντανόστιμη στάση για ανεφοδιασμό πρωτεΐνης! Σόμπες στον πεζόδρομο για το κρύο, λαχταριστά καλαμάκια, ποικιλίες κρεατικών με αληθινές πατάτες, μυρωδάτο λουκάνικο, must η γιαουρτοσαλάτα (σαν lover's friendly τζατζίκι) και οι (κερασμένοι στο τέλος) λουκουμάδες με μέλι, αξίζουν για να σπάσεις τη δίαιτα. Τιμή €12-15. Καθημερινά από 12:00.

La Bouchée (Σκουφά 56, τηλ. 210 3619430)

Νέα γλυκιά (σ)τάση της φημισμένης αλυσίδας. Χειροποίητες πάστες, τούρτες, σοκολατάκια στη βιτρίνα που μαγνητίζουν το βλέμμα και επιλεγμένες ετικέτες κρασιών για γρήγορο δωράκι! Δοκιμάστε οτιδήποτε έχει πρώτη ύλη τη βελγική σοκολάτα Valhrona (από τις κορυφαίες του κόσμου), όπως σοκολατάκια, πάστα bitter και άλλες gourmet αμαρτίες. Kαθημερινά 09:00-21:00.

Ήξερες ότι...

Ο Νικόλαος Σκουφάς (1779-1818) υπήρξε πρωταρχικό μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Γεννήθηκε και έμαθε τα πρώτα γράμματα στην Άρτα, όπου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ασχολήθηκε με τη βιοτεχνία σκούφων, απ' όπου πήρε και το όνομά του. Εργάστηκε στην Οδησσό και ανέλαβε να διαδώσει την ιδέα της Φιλικής Εταιρείας στην Πελοπόννησο, όμως η κακή υγεία του δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει την αποστολή.

Ρεπορτάζ: Μάνος Κιαπόκας

Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερτας

 

Clubs & Bars

Ροή ειδήσεων

Share