Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας: Η μεγάλη γιορτή του σινεμά ανοίγει με το «First Man»!

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ ξανασυναντά τον Σαζέλ για ένα «ταξίδι στο διάστημα»

29 Αυγούστου 2018 11:39
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας: Η μεγάλη γιορτή του σινεμά ανοίγει με το «First Man»!

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, η μεγάλη γιορτή του σινεμά που για πολλούς θεωρείται προάγγελος των Όσκαρ, κλείνει φέτος 75 χρόνια και φιλοξενεί από τις 29 Αυγούστου μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου μερικές από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς.

Το διάσημο φεστιβάλ στο Λίντο θ' ανοίξει σήμερα με την παγκόσμια πρεμιέρα του «First Man» του Ντάμιεν Σαζέλ, ο οποίος επιστρέφει δριμύτερος στη Βενετία δύο χρόνια μετά την μεγάλη επιτυχία του «La La Land».

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ ξανασυναντά τον Σαζέλ για ένα «ταξίδι στο διάστημα» αφού η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά της βιογραφίας του Νιλ 'Αρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στο φεγγάρι.

First Man - Official Trailer (HD)

Στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, που αποτελείται από 21 ταινίες, συναντάμε μεγάλα ονόματα της διεθνούς κινηματογραφίας και έντονη την παρουσία του Netflix που συμμετέχει με έξι ταινίες. Μετά το «Gravity», o Αλφόνσο Κουαρόν παρουσιάζει το «Roma», μία ταινία με θέμα τη ζωή μιας μεσοαστικής οικογένειας στην πόλη του Μεξικού, στις αρχές της δεκαετίας του '70. Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, Ζακ Οντιάρ, διασκευάζει το μυθιστόρημα «The Sisters Brothers» του Καναδού συγγραφέα Πάτρικ Ντεγουίτ, ένα κωμικό γουέστερν με τους Χοακίν Φοίνιξ και Τζέικ Τζίλενχαλ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ ο Λάζλο Νέμες μετά το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας για το «Γιο του Σαούλ», επιστρέφει φέτος με το δράμα μυστηρίου «Sunset», που λαμβάνει χώρα πριν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι πρώτες δηλώσεις του πατέρα και των γιατρών της Τριανταφύλλη Μπουτεράκου! Πως κλείστηκε στο Δαφνί;

Ανάμεσα στις ταινίες που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Λέοντα στο 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, βρίσκεται και το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου σηματοδοτώντας την επιστροφή του Έλληνα σκηνοθέτη στη Μόστρα μετά από το 2011 όπου οι «Άλπεις» είχαν κερδίσει το Βραβείο Σεναρίου. Η ταινία είναι ένα σατυρικό δράμα εποχής που αφηγείται το παράλληλο χρονικό τριών γυναικών της αγγλικής βασιλικής οικογένειας με κεντρικά πρόσωπα τη βασίλισσα 'Αννα, τη δούκισσα Σάρα Τσόρτσιλ και τη βαρόνη Αμπιγκέιλ Μάσαμ. Πρωταγωνιστούν η Ολίβια Κόλμαν, η Έμα Στόουν και η Ρέιτσελ Βάις, ενώ το σενάριο της υπογράφουν η Ντέμπορα Ντέιβις και ο Τόνι ΜακΝαμάρα.

Στο διαγωνιστικό τμήμα συναντάμε, επίσης, τους αδερφούς Κοέν με το «The Ballad of Buster Scruggs», το οποίο ξεκίνησε ως μίνι σειρά γουέστερν για το Netflix αλλά στην πορεία μετατράπηκε σε ταινία ανθολογίας, τον Λούκα Γκουαντανίνο με τη «Suspiria»-ένα ριμέικ της πρωτότυπης ταινίας τρόμου του Ντάριο Αρτζέντο, τον Ολιβιέ Ασαγιάς με το «Double Vies», μια κωμωδία με πρωταγωνιστές τους Γκιγιόμ Κανέ και Ζιλιέτ Μπινός, τον Μάικ Λι με το «Peterloo», ένα ιστορικό δράμα που αφηγείται την διαβόητη σφαγή στην οποία κατέληξε μια ειρηνική διαδήλωση εργατών στο Μάντσεστερ το 1819, την Τζένιφερ Κεντ που αποτελεί και τη μοναδική γυναικεία παρουσία στις σκηνοθεσίες του διαγωνιστικού, με το «The Nightingale»- μία μελέτη πάνω στη φύση της βίας, τον Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ, ο οποίος μετά τις «Ζωές των 'Αλλων» επιστρέφει στα πρόσφατα τραύματα της γερμανικής ιστορίας με το «Work Without Author», τον Ιάπωνα σκηνοθέτη Σινία Τσουκαμότο με το δράμα εποχής «Killing», αλλά και τον Πολ Γκρίνγκρας με το «22 July» που αφηγείται την τρομοκρατική επίθεση του 2011 σε Ουτόγια και Όσλο.

Εκτός συναγωνισμού θα δούμε την παγκόσμια πρεμιέρα του σκηνοθετικού ντεμπούτο του Μπράντλεϊ Κούπερ, με τον ίδιο και τη Lady Gaga να πρωταγωνιστούν στο «Ένα Αστέρι Γεννιέται», αλλά και το «Dragged Across Concrete» του Σ. Κρεγκ Ζάλερ με τους Βινς Βον και Μελ Γκίμπσον. Στις ειδικές προβολές εκτός διαγωνιστικού θα προβληθεί και «Η Υπέροχη Φίλη μου», η τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου δημοφιλούς μυθιστορήματος της Έλενα Φερράντε. Ακόμη, η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει την πρώτη και μοναδική προβολή του extended cut του «Δέντρου της Ζωής» (2011) του Τέρενς Μάλικ με τους Μπραντ Πιτ, Σον Πεν, και Τζέσικα Τσάστεϊν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πανέμορφο γκέι ζευγάρι που παντρεύτηκε και "ταρακούνησε" το παγκόσμιο ίντερνετ! (photos)

Το ελληνικό ενδιαφέρον στη φετινή διοργάνωση δεν εξαντλείται μόνο στη συμμετοχή του Γιώργου Λάνθιμου, καθώς στο τμήμα Orizzonti το οποίο προτείνει πάντα νέες αφηγηματικές φόρμες, διαγωνίζεται ο Θανάσης Νεοφώτιστος με τη μικρού μήκους ταινία του «Λεωφόρος Πατησίων». Ο θριαμβευτής της περσινής Μόστρα και των φετινών Όσκαρ με τη «Μορφή του Νερού», Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. «Το να υπηρετήσω ως πρόεδρος της επιτροπής το Φεστιβάλ της Βενετίας είναι μια μεγάλη τιμή, αλλά και ευθύνη για μένα, την οποία δέχομαι με απόλυτο σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Το Φεστιβάλ της Βενετίας είναι ένα παράθυρο στο παγκόσμιο σινεμά και μια ευκαιρία γιορτής για τη δύναμή του», είχε δηλώσει ο Μεξικανός σκηνοθέτης τον Φεβρουάριο. Tον τιμητικό Χρυσό Λέοντα της φετινής διοργάνωσης θα λάβει η Βανέσα Ρεντγκρέιβ για την προσφορά της στον κινηματογράφο.

Πηγή: protothema.gr

 

Σινεμά

Ροή ειδήσεων

Share