Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Από τον «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού» στις «Σημαδεμένες Καρδιές»!

2 Νοεμβρίου 2017 16:10
Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Από τον «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού» στις «Σημαδεμένες Καρδιές»!

Τρεις ελληνικές ταινίες και μία ξένη παραγωγή σκηνοθετημένη από Έλληνα είναι το χαρακτηριστικό της τρέχουσας κινηματογραφικής εβδομάδας. Μιλάμε για τη διεθνή παραγωγή του Γιώργου Λάνθιμου,

“Ο φόνος του ιερού ελαφιού”, η οποία κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών, τη νέα ταινία του αγαπημένου μας Νίκου Περράκη, “Succes story” και δύο εξαιρετικά ντοκιμαντέρ: “Ελεγεία υπανάπτυξης”, του Σπύρου Τέσκου και “Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης”, του Πέτρου Σεβαστίκογλου.

Όμως οι σινεφίλ έχουν κι άλλες επιλογές. Πρώτα απ' όλα τη νέα ταινία του ρουμάνου σεναριογράφου και σκηνοθέτη, Ράντου Ζούντε, “Σημαδεμένες καρδιές”, βιογραφική ταινία για το συγγραφέα και ποιητή Μαξ Μπλέχερ. Ακολουθεί το θαυμάσιο “Mimosas”, του Όλιβερ Λαξ, ένα μυστικιστικό οδοιπορικό στην έρημο του Μαρόκου. Υπάρχει ακόμη το ενδιαφέρον αν και άνισο μελλοντολογικό θρίλερ, “Τι συνέβη με τη Δευτέρα;”, του Τόμι Βίρκολα. Το μενού συμπληρώνουν οι ταινίες “Νάνος στο σπίτι” και “Thor: Ragnarok”.

ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ
INIMI CICATRIZATE
Σκηνοθεσία: Ράντου Ζούντε
Πρωταγωνιστούν: Λουτσιάν Τεοντόρ Ρους, Ιβάνα Μλαντένοβιτς, Μάριους Νταμιάν, Μπογκτνάν Κοτλέτς, Σέρμπαν Παύλου, Γκάμπριελ Σπαχίου, , Ντάνα Μαρινέτσι, Αλεξάνντρου Νταμπίζα

Ο Εμανουέλ, είναι ένας νεαρός άνδρας ο οποίος προσβάλλεται από φυματίωση των οστών, μια σπάνια και ιδιαίτερα επώδυνη ασθένεια. Εισάγεται για θεραπεία σε ένα σανατόριο στα παράλια της Μαύρης θάλασσας όπου υποβάλλεται σε θεραπεία. Ο κορμός του τοποθετείται σε γύψο και έτσι μένει καθηλωμένος στο κρεβάτι. Παρά τη δύσκολη κατάστασή του το νεανικό πάθος για ζωή του δίνει δύναμη και αντιμετωπίζει την κατάστασή του με θάρρος και χιούμορ. Ακόμη και ερωτικές σχέσεις καταφέρνει να δημιουργήσει. Και ενώ συμβαίνουν αυτά η απειλή του ναζισμού αρχίζει να εξαπλώνεται πάνω από την Ευρώπη ενώ στη Ρουμανία οι ομοϊδεάτες του Χίτλερ κερδίζουν έδαφος.

Το πνιγηρό περιβάλλον ενός σανατορίου όπου νοσηλεύονται άνθρωποι με βαριές παθήσεις είναι το σκηνικό αυτής της αυτοβιογραφικής ταινίας εποχής. Ο σκηνοθέτης αναπαριστά με πιστότητα την εποχή και κατορθώνει να δημιουργήσει και την ανάλογη πνιγηρή ατμόσφαιρα ενός σανατορίου. Κινηματογραφεί με λεπτομέρεια την καθημερινότητα του Εμανουέλ μέσα στο νοσοκομείο, τις επώδυνες θεραπείες, τους έρωτές του, το χιούμορ και το κουράγιο του. Η μουντή, σκοτεινή φωτογραφία ταιριάζει αφενός με την κλονισμένη υγεία του πρωταγωνιστή αφετέρου αναδεικνύει τη φαιά πανούκλα του ναζισμού η οποία εξαπλώνεται και απειλεί τη Γηραιά Ήπειρο. Παρόλα αυτά, αν τα πάντα αναδύουν μυρωδιά απελπισίας και θανάτου, οι άνθρωποι πάντοτε αναζητούν τρόπους το φως, την ελπίδα, θέλουν να γευτούν τη ζωή και να διαλύσουν το σκοτάδι.

Ο Ράντου Ζούντε («Άφεριμ!», 2015), με την ταινία αυτή και εκμεταλλευόμενος την προσωπικότητα του ήρωά του, ρίχνει ματιές στο παρόν. Αφήνει σαφείς αιχμές στη θρησκοληψία και κυρίως στη ξενοφοβία και το ρατσισμό της σύγχρονης Ρουμανίας, κρατώντας τα όμως σε δεύτερο επίπεδο. Προσεγγίζει ένα δυνατό κείμενο της ρουμανικής λογοτεχνίας και το μετατρέπει σε μια εξαιρετικά δυνατή και διεισδυτική ταινία. Η διάρκειά της είναι αρκετά μεγάλη (141 λεπτά), αλλά πως αλλιώς μπορεί ο θεατής να νιώσει τον πόνο της αρρώστιας και την πνιγηρή αίσθηση της καθήλωσης;

Ο ρομαντικός συγγραφέας και ποιητής Μαξ Μπλέχερ γεννήθηκε το 1909 στο Μποτοσάνι της Ρουμανίας. Εβραϊκής καταγωγής, σπούδασε αρχικά ιατρική στο Παρίσι αλλά σύντομα διαγνώστηκε με φυματίωση των οστών και εισήχθη σε σανατόριο. Αρχικά στην Ελβετία και στη συνέχεια στην κωμόπολη Τεκοργκιόλ, κοντά στην Κωστάντζα. Εκεί πέθανε το 1938 στα 29 του μόλις χρόνια.
Ο ρουμάνος σκηνοθέτης, μεταφέρει στην οθόνη το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Μπλέχερ.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
SEVEN SISTERS
Σκηνοθεσία: Τόμι Βίρκολα
Πρωταγωνιστούν: Νούμι Ραπάς, Γκλεν Κλόουζ, Ουίλεμ Νταφόε, Μαρουάν Κενζάρι, Κρίστιαν Ρούμπεκ, Πολ Σβέρε Χάγκεν, Κλάρα Ριντ, Ρόμπερτ Βάγκνερ

Βρισκόμαστε στο 2073 και η Γη αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού, τα τρόφιμα λιγοστεύουν και η κυβέρνηση αποφασίζει να πάρει αυστηρά μέτρα για να σωθεί η ανθρωπότητα. Η κάθε οικογένεια υποχρεούται να έχει μόνον ένα παιδί ενώ τυχόν περισσότερα παιδιά καταψύχονται με σκοπό να επανέλθουν στον κόσμο όταν θα έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Τα μέτρα είναι αυστηρά, οι πάντες ελέγχοντα και παρακολουθούνται. Όμως ο Τέρενς Σέτμαν, καταφέρνει να κρύψει τα επτάδυμα κορίτσια που γέννησε η κόρη του και να τα μεγαλώσει με αυστηρούς κανόνες ώστε να επιβιώσουν. Τα κορίτσια είναι πανομοιότυπα και η κάθε μία έχει το όνομα μια μέρας της εβδομάδας και την αντίστοιχη μόνο μέρα μπορεί να βγει έξω. Το κοινό τους όνομα είναι Κάρεν Σέτμαν. Όμως μια μέρα η Δευτέρα δεν επιστρέφει από τη δουλειά και οι υπόλοιπες αδελφές προσπαθούν να μάθουν τι έχει συμβεί. Το μυστικό τους αποκαλύπτεται, οι αρχές προσπαθούν να τις εξοντώσουν και αυτές στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν ανακαλύπτουν το τρομερό μυστικό της κυβέρνησης.

Είναι αλήθεια πως από τις πρώτες σκηνές η ταινία σε μαγνητίζει. Είναι αλήθεια πως πίσω από το όλο εγχείρημα βρίσκεται μια πολύ ωραία ιδέα. Όμως είναι επίσης αλήθεια πως όλο το ενδιαφέρον εξαντλείται μετά από τα πρώτα 30-35 λεπτά, όταν όλη η μελλοντολογική προβληματική μετατρέπεται σε ταινία δράσης και χάνει την αληθοφάνειά της. Πάνω στην ώρα αποκτά πάλι ένα ενδιαφέρον για να το ξαναχάσει λίγο αργότερα. Θαρρείς και με σκηνές δράσης προσπαθεί ο σκηνοθέτης να καλύψει κάποια σεναριακά κενά. Το συμπέρασμα: Ενδιαφέρουσα ιδέα, με πολλές καλές στιγμές αλλά άνιση. Η Νούμι Ραπάς τα πάει πολύ καλά στο δύσκολο …επταπλό ρόλο της.

MIMOSAS
Σκηνοθεσία: Όλιβερ Λαξ
Πρωταγωνιστούν: Αχμέντ Χαμούντ, Σακίμπ Μπεν Ομάρ, Σαΐντ Αγκλί, Ικράμ Ανζουλί, Αχμέντ Ελ Οτεμανί

Ένας ετοιμοθάνατος σεΐχης μεταφέρεται με ένα καραβάνι στον τόπο όπου θέλει να ταφεί. Στο δρόμο όμως πεθαίνει και οι άνδρες του καραβανιού αρνούνται να συνεχίσουν φοβούμενοι το πέρασμα από τα βουνά. Δύο τυχοδιώκτες υπόσχονται να μεταφέρουν τη σωρό αλλά κανείς δε γνωρίζει ε΄να λένε αλήθεια η ψεύδονται. Στο μεταξύ ο Σακίμπ αναζητά το καραβάνι για το οδηγήσει με ασφάλεια στον προορισμό του.

Θαυμάσια ταινία, που θα εκτιμήσουν οι απαιτητικοί σινεφίλ. Ένα σχεδόν κρυπτογραφημένο θρησκευτικό αφήγημα με αναφορές στο Κοράνι. Μεγάλο Βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών το 2016.
Λέει ο σκηνοθέτης: «Έζησα στο νότιο Μαρόκο, εκεί που ζούσε ο Σαϊντ (ένας από τους ηθοποιούς). Μαζί του ταξίδεψα πολύ και γνώρισα τον τόπο και τη θρησκεία τους. Ανήκω σε μία γενιά που δεν έχει πια ταμπού πάνω σε θρησκευτικά θέματα και μπορεί να γίνει κατανοητή η διαφορά ανάμεσα στη θρησκεία και των θρησκευτικών θεσμών και δεν υπάρχει πια η ανάγκη να διαχωριστεί η πίστη, η θρησκεία και η πνευματικότητα. Η θρησκευτικότητα άλλωστε υπάρχει και σε κάθε μορφή τέχνης, και μου κάνει εντύπωση που πλέον είναι δύσκολο στο χώρο του κινηματογράφου, να γυριστούν τέτοιες ταινίες. Ζούμε σε περίεργους καιρούς που όλοι αποφεύγουν να μιλήσουν για την παράδοση. Υπάρχει πολύ σκεπτικισμός. Για να αντιμετωπίσω αυτή την αβεβαιότητα, προσπάθησα να επικεντρωθώ στα βασικά, είτε στο σενάριο είτε στην κατασκευή των εικόνων. Με αυτό τον τρόπο, το Mimosas μετατράπηκε σε μία ταινία που μπορεί να μιλήσει σε θεατές από διαφορετικές κουλτούρες και ιδεολογίες. Θεωρώ πως είναι μία ταινία που δεν ορίζεται από τον τόπο που έχει γυριστεί. Για αυτό είναι ένα θρησκευτικό γουέστερν, μία ταινία φυσικών και μεταφυσικών περιπετειών. Το καραβάνι κυριολεκτικά ταξιδεύει μέσα στα βουνά, αλλά το ταξίδι είναι, παράλληλα, και εσωτερικό».

Ο ΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΛΑΦΙΟΥ
THE KILLING OF A SACRED DEER
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Πρωταγωνιστούν: Νικόλ Κίντμαν, Κόλιν Φάρελ, Αλίσια Σίλβερστοουν, Μπάρι Κέογκαν, Ράφι Κάσιντι, Μπιλ Καμπ, Σάνι Σούλιτς

Διαπρεπής χειρούργος ο Στίβεν, ζει με τη γυναίκα του, Άννα, που είναι οφθαλμίατρος και τα δυο τους παιδιά, την 14χρονη Κιμ και το 12χρονο Μπομπ. Η πολύ καλή οικονομική τους κατάσατση τους επιτρέπει να ζουν μια όμορφη και ευτυχισμένη ζωή.

Στο μεταξύ ο Στίβεν έχει γνωρίσει ένα 16χρονο ορφανό από πατέρα αγόρι, τον Μάρτιν και το έχει υπό τν προστασία του. Τα πράγματα όμως θα πάρουν ολέθρια τροπή όταν ο Στίβεν θα συστήσει το Μάρτιν στην οικογένειά του. Η οικογέια θα αναστατωθεί ενώ ο γιατρός πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε μια θυσία και τον κίνδυνο να χάσει όλα όσα έχει στη ζωή του.

Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, κέρδισε το βραβείο σεναρίου στο 70ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το οποίο απονεμήθηκε στους Λάνθιμο και Γιώργο Φιλίππου, εξ ημισείας με την ταινία «Δεν ήσουν ποτέ στ’ αλήθεια εδώ», της Λιν Ράμσεϊ.

ΕΛΕΓΕΙΑ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σκηνοθεσία: Σπύρος Τέσκος

Τα Λιπάσματα Δραπετσώνας ανοίγουν μετά από 18 χρόνια αλλά οι εργαζόμενοι, οι οποίοι επιστρέφουν στον τόπο εργασίας τους, αντικρίζουν ερείπια. Στο πολύ καλό αυτό ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης αποτυπώνει την περίοδο εκείνη που η αποβιομηχάνιση της χώρας έστειλε χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία.

Λέει ο σκηνοθέτης: «Όταν τα ερείπια μιας βιομηχανίας, αποτελούν την εικόνα της πορείας μιας χώρας στην χρεοκοπία, δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν κινηματογραφικό ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα όταν γίνεται προσπάθεια να ανασυντεθεί ο τρόπος εργασίας των εργαζομένων μέσα από αφηγήσεις. Τότε καταλαβαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι μιας χώρας, προτιμούν να διακινδυνεύουν καθημερινά την ίδια την ύπαρξη της ζωής τους, παρά να ζουν στην ανεργία και στην αβεβαιότητα. Στόχος λοιπόν αυτού του ντοκιμαντέρ, δεν είναι να παρουσιάσει τις πολυδαίδαλες αποφάσεις που συνέτειναν στο κλείσιμο των κυριότερων ελληνικών βιομηχανιών, και την αποβιομηχάνιση μιας χώρας αλλά να δει και να συγκρίνει μέσα από τις αφηγήσεις των εργαζομένων, την ίδια την ζωή τους μέσα στην Ελλάδα της κρίσης. Έτσι μόνο οι εικόνες και τα αντικείμενα της καταστροφής και της ερημιάς, μπορούν να δώσουν μία αλληγορική εικόνα της σημερινής πραγματικότητας».

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ
Σκηνοθεσία: Πέτρος Σεβαστίκογλου

Η Άλκη Ζέη εξομολογείται, αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της, μιλά για το πλούσιο έργο της. Για τη συγγραφέα μιλούν η αδελφή της, Ελένη Κόκου και οι φίλοι της, ο σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας και ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος.

SUCCES STORY
Σκηνοθεσία: Νίκος Περάκης
Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Φιόνα Γεωργιάδη, Πάνος Μουζουράκης, Τόνια Σωτηροπούλου, Τζένη Θεωνά, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Βάσω Καβαλιεράτου, Αννίτα Κούλη, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Νάσος Παπαργυρόπουλος, Ηλίας Βαλάσης, Πάνος Κρανιδιώτης, Γιάννης Κοκιασμένος

Στα εγκαίνια ενός πολιτιστικού κέντρου που χρηματοδοτείται από την οικογένειά του, ο Παναγής Πανδώρας, ψυχίατρος και συγγραφέας, γνωρίζει τη νεαρή απόφοιτο της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, Τζωρτζίνα Τζελέπη. Αν και προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους ξεκινούν μια παθιασμένη σχέση αλλά σύντομα το πάθος θα αντικατασταθεί από παιχνίδια εξουσίας. Στην όλη ιστορία εμπλέκονται ένας φαφλατάς δικηγόρος, μια τραυματισμένη στο πόδι Αλβανίδα Σταρ Ελλάς, ένας απογοητευμένος γόνος πλούσιας οικογένειας, η σύζυγός του που αμναζητά ενδιαφέρον στην ανιαρή ζωή της, δυο σωματοφύλακες, ένας εκτελεστής από τη Γεωργία και διάφοροι συγγενείς. Η νέα ταινία του Περράκη η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


 

Σινεμά

Ροή ειδήσεων

Share