Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Δείτε τις ξανά και ξανά: 5 εκπληκτικές ταινίες που φέρνουν πολύ σε... Survivor! (video)

21 Μαρτίου 2017
Δείτε τις ξανά και ξανά: 5 εκπληκτικές ταινίες που φέρνουν πολύ σε... Survivor! (video)

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο Μάθιου ΜακΚόναχι, ο Λίαμ Νίσον και ο Τομ Χανκς; Με αφορμή το άρθρο: Ο αληθινός survivor που έζησε μόνος σε ένα δάσος για 27 χρόνια, που περιγράφει την απίθανη ιστορία του Christopher Knight, ο οποίος για 27 ολόκληρα χρόνια έζησε απομονωμένος, παρουσιάζουμε πέντε (5) χαρακτηριστικές ταινίες του 21ου αιώνα, με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο απέναντι στη φύση και τον αέναο αγώνα για επιβίωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Survivor αποκλειστικό: Κόλαση στο σημερινό επεισόδιο! Σκοτώνονται Ευρυδίκη-Σπαλιάρας, Χανταμπάκης-Αγγελόπουλος (video)

«Η Επιστροφή» (The Revenant - 2015) του Αλεχάντρο Γκ. Ινιαρίτου

Σε μια αποστολή στην αχαρτογράφητη, άγρια φύση της Αμερικής, ο εξερευνητής Χιου Γκλας (Λεονάρντο ΝτιΚάπριο) δέχεται επίθεση από μια αρκούδα και εγκαταλείπεται από τα μέλη της ομάδας του. Μόνος και βαρύτατα τραυματισμένος, ο Γκλας αρνείται να υποκύψει. Με οδηγό την δύναμη της θέλησης και την αγάπη για την ιθαγενή γυναίκα του και τον γιο τους, ξεκινά μια Οδύσσεια μέσα από την τεράστια άγρια Δύση σε αναζήτηση του άνδρα που τον πρόδωσε, τον Τζον Φιτζέραλντ (Τομ Χάρντι). Αυτό που ξεκινά ως μια ανελέητη αποστολή για εκδίκηση εξελίσσεται σ' ένα ηρωικό ταξίδι προς την προσωπική λύτρωση.

Εμπνευσμένη από αληθινή ιστορία, η «Επιστροφή» φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα του καταξιωμένου και βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου («Birdman», «Babel»). Μία επική περιπέτεια στην Αμερική του 19ου αιώνα που βυθίζει τους θεατές σε μια πραγματικότητα απαράμιλλης ομορφιάς, αλλά και κινδύνων, καθώς εξερευνά πρωτογενή ένστικτα, όχι μόνο για την επιβίωση, αλλά και την αξιοπρέπεια του ανεξάρτητου ατόμου. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι την φωτογραφία της ταινίας, υπογράφει ο σπουδαίος Εμανουέλ Λουμπέσκι, ίσως ο σημαντικότερος διευθυντής φωτογραφίας της γενιάς του: Children of Men - 2006, The Tree of Life - 2011, Gravity - 2013, Birdman - 2014.



«Όλα Χάθηκαν» (All Is Lost - 2013) του Τζέι Σι Τσάντορ

Βαθιά στον Ινδικό Ωκεανό σε ένα μοναχικό ταξίδι, ένας ιστιοπλόος μεγάλης ηλικίας αλλά εξαιρετικής φυσικής κατάστασης, ξυπνάει για να ανακαλύψει ότι το δώδεκα μέτρων κότερό του έχει παρασυρθεί πλέοντας έρμαιο στη μέση του ωκεανού μετά από σύγκρουση με κοντέινερ πλοίου. Με τα όργανα πλοήγησης και τον ασύρματο χαλασμένα, ο άνδρας πλέει, άθελά του προς το μάτι μια βίαιης καταιγίδας. Παρά την επιτυχία του να μπαλώσει το ρήγμα στο σκαρί, το ναυτικό του ένστικτο και τη δύναμη που ξεπερνά την ηλικία του, ο άνδρας μόλις και μετά βίας επιβιώνει της τρικυμίας. Χρησιμοποιώντας μόνο έναν εξάντα και ναυτικούς χάρτες για να χαρτογραφήσει τη διαδρομή του, αναγκάζεται να αφεθεί στα ρεύματα του ωκεανού για να τον μεταφέρουν σε ένα θαλάσσιο δρόμο, ελπίζοντας να συναντήσει ένα διερχόμενο σκάφος. Μα με τον ανελέητο ήλιο, τους καρχαρίες γύρω του και τις πενιχρές προμήθειές του να τελειώνουν, ο πάντα επινοητικός ναυτικός σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη θνητότητά του.

Μόλις στη δεύτερη ταινία του ο σκηνοθέτης Τζέι Σι Τσάντορ μας δείχνει για το τι είναι ικανός. Έχοντας ως πρωταγωνιστή του έναν υπέροχο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, το φιλμ πραγματεύεται τη μάχη για την επιβίωση ενός ανθρώπου απέναντι στα στοιχεία της φύσης μετά την καταστροφή του ιστιοπλοϊκού του στη μέση του ωκεανού. Μία αρχέγονη μονομαχία του ανθρώπου ενάντια στη φύση. Ένας ύμνος στην ανθρώπινη προσαρμοστικότητα και εφευρετικότητα.




ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 21 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα ατόμων με σύνδρομο Down!

«Μια Θάλασσα από Δέντρα» (The Sea of Trees - 2015) του Γκας Βαν Σαντ (Η.Π.Α.)

Η αγάπη και η απώλεια οδηγούν τον Αμερικανό, Άρθουρ Μπρέναν (Μάθιου ΜακΚόναχι) στην άλλη μεριά του κόσμου, σ' ένα πυκνό δάσος στους πρόποδες του Όρους Φίτζι της Ιαπωνίας, το οποίο έχει περιγραφεί ως το τέλειο μέρος για να πεθάνεις. Εκεί, συναντά τον Ιάπωνα, Τακούμι (Κεν Ουατανάμπε), ο οποίος δεν επιθυμεί πια να πεθάνει αλλά έχει χάσει τον δρόμο του. Μη μπορώντας να τον αφήσει πίσω, ο Άρθουρ επενδύει όση ενέργεια του έχει απομείνει για να σώσει τον Τακούμι. Η μάχη τους να επιβιώσουν και να αποδράσουν από το δάσος θα φέρει πίσω επώδυνες αναμνήσεις της πεθαμένης του γυναίκας (Ναόμι Ουότς), αλλά ο Άρθουρ θα συνειδητοποιήσει ότι η δοκιμασία αυτή δεν είναι παρά ένα δώρο που θα αλλάξει τα πάντα.

Ο δις υποψήφιος για Όσκαρ, Γκας Βαν Σαντ (Elephant - 2003, Milk - 2008) σκηνοθετεί τον βραβευμένο με Όσκαρ, Μάθιου ΜακΚόναχι (Dallas Buyers Club - 2014), τον Κεν Ουατανάμπε (Inception - 2010) και τη Ναόμι Γουότς (Mulholland Drive - 2001, Birdman - 2014), σε μία προσεγμένη ταινία για το πώς η αγάπη μπορεί να σε λυγίσει αλλά και να σε σώσει στις πιο αναπάντεχες στιγμές. «Το «Μια Θάλασσα από Δέντρα» ήταν το καλύτερο σενάριο που διάβασα τα τελευταία πέντε χρόνια», λέει ο Μάθιου ΜακΚόναχι και συμπληρώνει: «Έμοιαζε να αποτελείται από πανέμορφα haiku, το ένα μετά το άλλο. Ήταν απίστευτα αναπάντεχο, ανατρίχιαζα όσο το διάβαζα».



«The Grey» (2012) του Τζο Κάρναχαν

Ένα αεροπλάνο που μεταφέρει εργάτες από ένα διυλιστήριο πετρελαίου στην Αλάσκα πέφτει σε μια τρομακτική καταιγίδα και συντρίβεται στην αρκτική τούνδρα. Μόνο οκτώ άντρες επιζούν από το δυστύχημα. Παρά τα σοβαρά τους τραύματα και το αμείλικτο κρύο που τους περιβάλλει, συγκεντρώνουν όλες τους τις δυνάμεις και κατευθύνονται νότια, προσπαθώντας να συναντήσουν τον πολιτισμό. Μπροστά τους έχουν λίγες μόνο μέρες για να καταφέρουν να σωθούν. Και πίσω τους, μια αγέλη από θηριώδης άγριους λύκους που τους καταδιώκει πεισματικά. Καθώς ο χρόνος κυλά σταθερά εις βάρος τους, οι τελευταίοι επιζήσαντες έχουν όλο και λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.

Βασισμένος στο διήγημα του Ίαν Μακένζι Τζέφερς με τίτλο “Ghost Walker”, ο Τζο Κάρναχαν - στη δεύτερη συνεργασία του με τον υποψήφιο για Όσκαρ, Λίαμ Νίσον, μετά την περιπέτεια δράσης του 2010 ‘The A-Team’ - αποτυπώνει τη σύγκρουση ανάμεσα στη βιομηχανία και τον φυσικό κόσμο. Πρόκειται για ένα σκληροπυρηνικό έργο επιβίωσης, που έχει την τύχη να έχει για πρωταγωνιστή έναν σπουδαίο ηθοποιό. Το έργο καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά διαφορετικά κινηματογραφικά είδη. Είναι παράλληλα θρίλερ, ταινία τρόμου αλλά και προσωποκεντρικό δράμα κάποιων ανδρών στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, υπό αντίξοες συνθήκες.




ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η τρέλα που έχει κατακτήσει και την Αθήνα! Τα 5 πιο δημοφιλή "δωμάτια απόδρασης" στην πρωτεύουσα

«Ο Ναυαγός» (Cast Away - 2000) του Ρόμπερτ Ζεμέκις

Το 1995, ο Τσακ Νόλαντ (Τομ Χανκς) είναι ένας αναλυτής συστημάτων που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο επιλύνοντας προβλήματα παραγωγικότητας στις αποθήκες της FedEx. Έχει μακροχρόνια σχέση με την Κέλι Φρίαρς (Έλεν Χαντ), η οποία κατοικεί στο Μέμφις. Παρόλο που το ζευγάρι θέλει να παντρευτεί, το επαγγελματικό πρόγραμμα του Τσακ δεν τους το επιτρέπει. Ανήμερα των Χριστουγέννων, ο Τσακ καλείται να επιλύσει ένα πρόβλημα στη Μαλαισία διακόπτοντας την οικογενειακή συγκέντρωση. Ενώ πετάει για Μαλαισία μέσω μιας βίαιης καταιγίδας, το αεροπλάνο του πέφτει στον Ειρηνικό ωκεανό. Ο Τσακ καταφέρνει να βγει από το βυθιζόμενο αεροπλάνο και σώζεται χάρη μιας φουσκωτής ναυαγοσωστικής λέμβου αλλά στη συνέχεια χάνει τον πομπό εντοπισμού έκτακτης ανάγκης της λέμβου. Προσκολλάται στη λέμβο, χάνει τις αισθήσεις του και επιπλέει όλο το βράδυ πριν ξεβραστεί στη στεριά ενός νησιού. Όταν επανακτά τις αισθήσεις του ερευνά το νησί για να ανακαλύψει σύντομα ότι είναι ακατοίκητο.

Έξι χρόνια μετά την επική πρώτη τους συνεργασία, στο θρυλικό «Forrest Gump» του 1994 - βραβευμένο με έξι Όσκαρ - ο Ρόμπερτ Ζεμέκις σκηνοθετεί και πάλι τον Τομ Χανκς, στο φιλμ: «Ο Ναυαγός» (Cast Away - 2000). Η ταινία απεικονίζει τις προσπάθειές του πρωταγωνιστή να επιβιώσει στο νησί χρησιμοποιώντας ό,τι απέμεινε από το φορτίο του αεροπλάνου. Η ερμηνεία του Τομ Χανκς ήταν καταλυτική για την επιτυχία της ταινίας και δικαίως υπήρξε Υποψήφια για το Βραβείο Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

Πηγή: defencenet.gr

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
 

Σινεμά

Ροή ειδήσεων

Share