Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πού πρέπει να κοιμούνται τα βρέφη τον πρώτο χρόνο της ζωής τους

Σύμφωνα με τους ειδικούς

14 Ιουνίου 2018 11:15
Πού πρέπει να κοιμούνται τα βρέφη τον πρώτο χρόνο της ζωής τους

Δεν είναι όλα τα παιδιά εξίσου «εύκολα» στον ύπνο.

Υπάρχουν μωρά που από το πρώτο βράδυ που θα ακουμπήσουν στην κούνια τους κοιμούνται ήσυχα σαν πουλάκια. Υπάρχουν, όμως, και άλλα μωρά που δείχνουν να μην θέλουν την κούνια τους με τίποτα και κλαίνε με τις ώρες, μέχρι κάποιος να τα σηκώσει από εκεί και να τα κρατήσει στην αγκαλιά του. Μόνο τότε ηρεμούν.

Πολλοί γονείς συνηθίζουν να κρατούν τα μωρά τους -τουλάχιστον τονπρώτο χρόνο μετά τη γέννησή τους- στο δικό τους υπονοδωμάτιο διστάζοντας να τα μεταφέρουν στο παιδικό.

Τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους, τα νεογνά πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο υπνοδωμάτιο με τους γονείς τους αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι, τονίζουν οι ειδικοί.

Επισημαίνουν ότι τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται στην κούνια τους μέσα στο υπνοδωμάτιο των γονιών και ποτέ σε μαλακές επιφάνειες όπως είναι οι πολυθρόνες ή οι καναπέδες.

Στόχος των επιστημονικών συστάσεων είναι ο περιορισμός του κινδύνου του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) ή άλλων αιτίων θανάτου κατά τη διάρκεια του ύπνου όπως είναι η ασφυξία.

Η συνύπαρξη του μωρού στο υπνοδωμάτιο των γονιών περιορίζει κατά 50% τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, ενώ διευκολύνει και τον θηλασμό, ένα παράγοντα που από μόνος του μειώνει τις πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου.

Παρ' όλα αυτά μετά το πρώτο εξάμηνο το μωρό χρειάζεται να μην κοιμάται πλέον στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς του διότι αλλάζει το ψυχοσυναισθηματικό του στάδιο και τελειώνει η συμβιωτική περίοδος.

Το παιδί περνάει από το συμβιωτικό στάδιο σε μια περίοδο ανακάλυψης και πρώτων δειλών βημάτων της πρώτης μυρωδιάς αυτονόμησης. Το μπουσούλημα που ακολουθεί στο επόμενο εξάμηνο ζωής είναι το πρώτο καθαρό δείγμα αυτονόμησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 14 Ιουνίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο;

Σε περίπτωση που δεν βοηθήσει η μητέρα το παιδί σιγά-σιγά να προχωρήσει σε μια αρχική αυτονόμηση χώρου και προσωπικής ανακάλυψης θα καταλήξει να «κρατήσει» το παιδί της πίσω, παρατείνοντας την εξάρτησή του, το οποίο δεν είναι επιθυμητό διότι δεν θα μάθει να εμπιστεύεται τον εαυτό του.

Το αργότερο μέχρι τα πρώτα του γενέθλια η σταδιακή απεξάρτηση χρειάζεται να έχει λάβει χώρα.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share