Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Bullying: 7 περιπτώσεις και πως να τις αντιμετωπίσει το παιδί σας!

Δείτε πως να βοηθήσετε το παιδί σας!

17 Απριλίου 2018 18:01
Bullying: 7 περιπτώσεις και πως να τις αντιμετωπίσει το παιδί σας!

Τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού όλο και αυξάνονται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και στο Γυμνάσιο, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να αναπτύσσουν φόβο για το σχολείο όσο ποτέ άλλοτε. Και δεν είναι μόνο η σχολική βία. Το bullying, όπως είναι ο παγκόσμιος όρος για τις λεκτικές και σωματικές επιθέσεις, κάνει έντονη την παρουσία του και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οδηγώντας τα θύματά του σε δημόσιο εξευτελισμό. Πρόσφατη μελέτη από την Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής κατέληξε ότι οι επιπτώσεις του bullying μπορεί να στοιχειώσουν ένα παιδί, ακόμα και κατά την ενήλικη ζωή του.
7 περιπτώσεις bullying και πώς να τις αντιμετωπίζει το παιδί

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει πολλά παιδιά σε νέα περιβάλλοντα, τα οποία μπορεί να επιφυλάσσουν και δυσάρεστες εκπλήξεις. Χρήσιμο είναι, λοιπόν, να προετοιμάσετε εγκαίρως το παιδί σας, προκειμένου να διαχειριστεί σωστά κάθε ενδεχόμενο περιστατικό bullying. Δείτε τους 8 πιο κοινούς τύπους θρασύδειλων παιδιών και πώς αντιμετωπίζονται:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρέμουν τα κόκαλα του Στάθη: Άγριες καταστάσεις στην οικογένειες του Ψάλτη! Διαφωνούν μέχρι και για το Μνημόσυνο!

Ο «παλαιστής»


Ο τύπος αυτός επιδιώκει με κάθε τρόπο την σωματική επαφή: Ρίχνει μπουνιές, σπρώχνει, στριμώχνει σε γωνίες. Και παρόλο που τέτοιοι τύποι παιδιών έχουν αρχίσει να εκλείπουν τα τελευταία χρόνια, δεν παύουν να τρομοκρατούν είτε τους μικρότερους είτε τους μικρόσωμους συνομήλικους συμμαθητές τους.

Αντιμετώπιση: Καθώς αυτός ο τύπος παιδιού έχει βασικό στόχο να χτυπήσει ή να βλάψει κάποιον σωματικά, το καλύτερο είναι το παιδί σας να τον αποφύγει εντελώς και να ενημερώσει άμεσα τον δάσκαλο ή καθηγητή του για τις απειλές που δέχεται.

Ο παρατηρητής
Συχνά το καθεαυτό πρόβλημα δεν είναι το bullying αλλά η παθητική στάση σε αυτό. Το να παρατηρεί ένα παιδί περιστατικά σχολικής βίας και να μην λέει τίποτα μπορεί να είναι εξίσου κακό, τόσο για το θύμα όσο και για τον θύτη. Έρευνες συνδέουν, μάλιστα, την παθητική στάση σε περιστατικά σχολικής βίας με αυτοκτονικές τάσεις. Τα παιδιά που απλά παρατηρούν τον θύτη να βλάπτει τους άλλους και δεν κάνουν τίποτα γι'αυτό συνήθως έχουν αυτή την στάση επειδή πιστεύουν ότι δεν έχουν καμία δουλειά να ανακατευτούν ή επειδή φοβούνται ότι έτσι θα στρέψουν τον θύτη εναντίον τους.

Αντιμετώπιση: Πείτε στο παιδί σας, αν πέσει θύμα σχολικής βίας, να καλέσει από μόνο του τα παιδιά-παρατηρητές να πάρουν θέση και να το υπερασπιστούν. Ενημερώστε, επίσης, το παιδί σας ότι αν τυχόν βρεθεί ενώπιον περιστατικού σχολικής βίας, χωρίς να είναι το θύμα, να επέμβει αμέσως για να υπερασπιστεί το θύμα ή να καλέσει άμεσα κάποιον δάσκαλο ή καθηγητή.

Ο bully του διαδικτύου


Η εξάπλωση των social media δημιούργησε ένα νέο κύμα επιθέσεων μέσω διαδικτύου. Υπολογίζεται ότι το 25% μαθητών που χρησιμοποιεί Facebook, Twitter ή Instagram έχει πέσει τουλάχιστον μία φορά θύμα bullying και το ποσοστό κάθε χρόνο αυξάνεται.

Αντιμετώπιση: Το cyberbullying είναι σχεδόν αναπόφευκτο δεδομένου του ότι όλα τα παιδιά έχουν σήμερα πρόσβαση στο ίντερνετ. Παράλληλα, βέβαια, γίνονται πλέον καμπάνιες εναντίον του cyberbullying, ωστόσο το καλύτερο που έχει να κάνει ένα παιδί για να προστατευτεί είναι να κρατά όσο πιο κλειστό γίνεται το προφίλ του στα social media και να μην δημοσιοποιεί πολλές και σημαντικές προσωπικές του πληροφορίες.

Ο παθητικός-επιθετικός τύπος
Ο τύπος αυτός παιδιού κάνει τα άλλα παιδιά να ανησυχούν περισσότερο γιατί, καθώς δεν κάνει εμφανείς τις προθέσεις του, εκτοξεύει υπονοούμενα και απειλές με κρυφά μηνύματα. Τα παιδιά αυτά συνήθως έχουν πολύ συσσωρευμένο θυμό μέσα τους, τον οποίο πολλές φορές ξεσπούν σε ανύποπτες στιγμές και συνήθως με φραστικές επιθέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Ο Χάρος, ο κρυφός δεσμός Λιανού - Μπόμπα και η αποκάλυψη στον Τανιμανίδη!

Αντιμετώπιση: Οι ψυχολόγοι συνιστούν, τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους, να μην αντιδρούν έντονα απέναντι σε άτομα με παθητικό-επιθετικό χαρακτήρα και να προσπαθούν να διατηρούν πάντα μια κατάσταση ηρεμίας. Στην πραγματικότητα, το μόνο που ικανοποιεί πραγματικά τα άτομα αυτά είναι να προσβάλουν τους άλλους. Έτσι, πείτε στο παιδί να αποφεύγει τέτοια άτομα και να μην τους επιτρέπει να το αναστατώνουν. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσει το παιδί τη μάχη με έναν θρασύδειλο συμμαθητή, είναι να αδιαφορήσει εντελώς γι'αυτόν.

Ο αθυρόστομος
Το παιδί αυτό θα εμφανιστεί κατά πρόσωπο και θα εκτοξεύσει λεκτικές επιθέσεις και βρισιές, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση και συχνά εξευτελίζοντας τα θύματά του. Το να μιλούν άσχημα τα παιδιά μεταξύ τους δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, από μικρές μάλιστα ηλικίες. Το πρόβλημα ξεκινά, όμως, αν το παιδί-θύμα τραυματίζεται σοβαρά ψυχικά από τις επιθέσεις αυτές.

Αντιμετώπιση: Οι ψυχολόγοι λένε πως ο πιο εύκολος τρόπος για να διαχειριστεί το παιδί σας τις ωμές προσβολές και τα υποτιμητικά σχόλια κάποιου συμμαθητή είναι αγνοώντας τα εντελώς. Καθώς οι αντιδράσεις είναι κάτι που οι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν, με το να μην αντιδράσει το παιδί και να αφήσει την προσβολή να «πέσει κάτω» δεν δίνει «πάτημα» στον bully να συνεχίσει, γιατί βλέπει πως η επίθεσή του υπήρξε άκαρπη.

Ο έμμεσα απειλητικός


Άλλα παιδιά που δεν έχουν ενδεχομένως το θάρρος να εκτοξεύσουν κατά πρόσωπο απειλές, προτιμούν έμμεσες μεθόδους για να «επιτεθούν», π.χ. προσβάλλουν κάποιον διαδίδοντας φήμες και κουτσομπολιά ή τον κοροϊδεύουν. Το άτομο αυτό μπορεί να μιλά για το παιδί σας πίσω από την πλάτη του ή ακόμα και να το αναγκάζει σε κοινωνικό αποκλεισμό, κλείνοντας πόρτες στις δραστηριότητες που αγαπά το παιδί σας.

Αντιμετώπιση: Το καλύτερο που έχει να κάνει το παιδί για να αντιμετωπίσει μία τέτοια επίθεση είναι να μιλήσει σε κάποιον άμεσα. Είτε πρόκειται για γονιό, είτε για δάσκαλο, είτε έστω για φίλο, είναι σημαντικό να πληροφορήσει κάποιον τι συμβαίνει γιατί με τον τρόπο αυτόν μπορεί να κινηθεί κάποια δράση ή κάποιος διάλογος. Μπορεί να εξαναγκάσει τον θύτη να εμφανιστεί παρουσία όλων και να μιλήσει ανοιχτά και έτσι να μπουν όλα στην θέση τους.

Ο «αρχηγός» της αγέλης
Κάποιοι bullies δεν έχουν αυτοσκοπό να τρομοκρατήσουν τους «αδύναμους» συμμαθητές τους, παρά το κάνουν για να «πατήσουν» σε αυτούς προκειμένου να πείσουν τους πάντες ότι αυτοί είναι οι αρχηγοί. Σκοπός τους είναι, δηλαδή, να κάνουν όλους τους άλλους να φοβόνται, για να τους σέβονται και να τους υπηρετούν.

Αντιμετώπιση: Πείτε στο παιδί σας να μην απαντήσει και αντιδράσει σε όποια προσπάθεια κι αν κάνει ο επίδοξος «αρχηγός» να του επιτεθεί. Με τον τρόπο αυτόν θα του δείξει ότι δεν τον υπολογίζει και θα του κόψει τον δρόμο προς την... αρχηγία!

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share