Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Γονείς δώστε βάση: Συμβουλές για να μην βαρεθεί το παιδί σας το κολατσιό στο σχολείο

1 Νοεμβρίου 2017 13:55
Γονείς δώστε βάση: Συμβουλές για να μην βαρεθεί το παιδί σας το κολατσιό στο σχολείο

Το φθινόπωρο πλέον έχει μπει δυναμικά και τα παιδιά έχουν επιστρέψει στα θρανία, οπότε όλες οι μαμάδες καθημερινά πρέπει να απαντήσουν σε ένα σοβαρό ερώτημα: τι να βάλουν στη τσάντα τους για κολατσιό;

Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζετε ότι η απόδοση των παιδιών στο σχολείο σύμφωνα με έρευνες εξαρτάται πάρα πολύ από τη διατροφή που ακολουθούν, οπότε καλό είναι να είστε ενημερωμένες , ώστε να βοηθήσετε τα τέκνα σας να προοδεύσουν και ταυτόχρονα να είναι ευτυχισμένα με το φαγητό τους. Είναι πολύ βασικό να ετοιμάζετε ένα πρωινό πριν αναχωρήσουν για το σχολείο. Ίσως είναι δύσκολο να ξυπνάτε νωρίτερα, όμως αυτή η συνήθεια θα δώσει στα παιδιά σας την απαιτούμενη ενέργεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δραματικές ώρες για την Βίκυ Καγιά στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης της! Καταδικάστηκε σε φυλάκιση ο σύζυγός της!

Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό είναι λιγότερο επιρρεπή στην παχυσαρκία. Μπορείτε να τους ετοιμάσετε ένα τoστ, ή φέτες ψωμιού με μέλι, ή δημητριακά με γάλα. Επίσης τα βραστά αυγά ή μια ομελέτα θα τα κρατήσουν μέχρι την ώρα του κολατσιού. Μπορείτε να φτιάξετε ένα πρόγραμμα της εβδομάδας, ώστε να μην επαναλαμβάνετε συνέχεια τα ίδια , πράγμα που θα κουράσει τα παιδιά, και σύντομα θα αρχίσουν να αρνούνται να αφήσουν πιο νωρίς το κρεβάτι τους προκειμένου να φάνε.

Τώρα όσο αφορά στο κολατσιό πρέπει να ξέρετε πως το παιδί χρειάζεται να τρώει κάτι ανά δυο ώρες. Μπορεί λόγω χρόνου να δίνετε χρήματα στο παιδί σας για να αγοράσει φαγητό από το κυλικείο, αλλά μια τέτοια τακτική δεν βοηθάει στο να ελέγχετε απολύτως τις διατροφικές του συνήθειες.

Ίσως χρειαστεί κάποια μέρα να το κάνετε κι αυτό, αλλά το καλύτερο είναι να ετοιμάζετε εσείς το κολατσιό του. Αν όμως το κάνετε ήδη, μπορεί να έχετε συχνά παρατηρήσει πως το ταπεράκι του επιστρέφει γεμάτο, ή μπορεί να έχετε αντιληφθεί ότι μοιράζει το φαγητό του σε άλλα παιδιά. Αυτό συμβαίνει γιατί στην προσπάθεια να του παράσχουμε ένα σωστό και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα, συχνά ξεχνάμε τις επιθυμίες του και τις προτιμήσεις, οπότε πρέπει να γίνουμε εφευρετικές και να κάνουμε συνδυασμούς που θα αρέσουν στο παιδί.

Μια καλή λύση είναι πάντα τα σάντουιτς. Φροντίστε να επιλέγετε καλά -ελληνικά κυρίως- τυριά, και προτιμήστε την γαλοπούλα από οποιοδήποτε άλλο αλλαντικό. Σε πολλά παιδιά επίσης αρέσουν οι αραβικές πίτες πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο ψωμί, οπότε μπορείτε να τις δοκιμάσετε. Όμως μην τα παραγεμίσετε και μην βάζετε σάλτσες και μαγιονέζα, γιατί μπορεί το παιδί να λερωθεί και να έρθει σε δύσκολη θέση απέναντι στους φίλους του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Το βράδυ που έγινε το τροχαίο…» - Η ανατριχιαστική αποκάλυψη του Κωνσταντίνου Αργυρού για τον Παντελή Παντελίδη! (video)

Προμηθευτείτε ανάλατους ξηρούς καρπούς και βάλτε τους καθημερινά μαζί με το κολατσιό σε ένα σακουλάκι- αρέσουν σε όλα τα παιδιά και δίνουν ενέργεια- , ή μπάρες δημητριακών, που καλύτερα να προμηθευτείτε από ένα φούρνο, που είναι καλύτερες από αυτές που πωλούνται στο εμπόριο. Καλό είναι να δίνετε κάποιες μέρες στο παιδί και γλυκά, τα οποία είναι προτιμότερο να παρασκευάζετε εσείς στο σπίτι, όπως ένα κέικ, ή χειροποίητα μπισκοτάκια.

Φυσικά δεν μπορείτε να στερήσετε από το παιδί τη σοκολάτα, αλλά με μέτρο. Να ξέρετε πως τα παιδιά στο σχολείο επηρεάζονται από τους συμμαθητές τους, οπότε το να αποκλείσετε το παιδί σας από κάποιες τροφές, έστω κι αν δεν είναι δυναμωτικές, δεν του κάνει καλό. Αντίθετα του δημιουργεί αντίδραση, οπότε είναι καλύτερο να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα και κάποια προϊόντα που πιθανόν δε σας αρέσουν, αλλά σε λογική ποσότητα.

Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση φαγητά που χρειάζονται πιρούνι για να καταναλωθούν γιατί δυσκολεύεται το παιδί, που στο διάλειμμα θέλει να κινηθεί ελεύθερα και να βγει έξω κι όχι να παραμείνει μέσα στην τάξη για να γευματίσει.

Τα γιαούρτια είναι μεν μια υγιεινή λύση, αλλά μόνο αν κα είστε σίγουρες ότι θα καταναλωθούν τις πρώτες ώρες, διαφορετικά το να μένουν έξω από το ψυγείο, ακόμα και το χειμώνα, δεν είναι ιδανικό.

Προσθέστε στο πρόγραμμα φρούτα οπωσδήποτε ανάλογα με την εποχή. Μια καλή λύση είναι οι μπανάνες που είναι γλυκιές ,ενώ αν επιλέξετε μήλα ή αχλάδια φροντίστε να τα έχετε καθαρίσει και κόψει σε μικρά κυβάκια, για να μπορούν να καταναλωθούν πιο εύκολα.

Οι πικάντικες γεύσεις μπορεί να αρέσουν στους ενήλικες όχι όμως και στα παιδιά, οπότε μην τις επιλέγετε, γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα πάνε χαμένες. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πολύ ξινές ή πικρές τροφές. Επίσης, προσπαθήστε να μην δίνετε στα παιδιά σκληρές τροφές, γιατί την ώρα του διαλείμματος που στο προαύλιο γίνεται χαμός είναι αρκετά επικίνδυνες.

Φροντίστε καθημερινά να ανανεώνετε το κολατσιό του παιδιού σας και να μην του βάζετε μεγάλες ποσότητες. Είναι καλύτερο να του δίνετε μια δυο επιλογές, παρά ένα τεράστιο κομμάτι πίτας, για παράδειγμα.

Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας, παρουσιάζει δυσκολίες στη διατροφή, μια έξυπνη λύση είναι να μαγειρεύετε μαζί το φαγητό του. Αυτό του δίνει μια αίσθηση δημιουργικότητας και σίγουρα θα του αρέσει να υπερηφανευτεί στους φίλους του ότι μπορεί μόνο του να ετοιμάζει το γεύμα του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναλυτικές προβλέψεις Νοεμβρίου από την Λίτσα Πατέρα! Φουρτούνες γι' αυτά τα 4 ζώδια (video)

Μην δοκιμάζετε στο σχολείο τροφές που δεν έχει ξαναφάει το παιδί σας. Τα πειράματα πρέπει να τα κάνετε όταν είστε μαζί του, γιατί ποτέ δεν ξέρετε την εξέλιξη: μπορεί να εμφανίσει μια αλλεργία ή στην καλύτερη περίπτωση απλώς να μείνει νηστικό, επειδή κάτι δεν του αρέσει.

Τέλος, προμηθευτείτε ένα ωραίο καλαθάκι, που θα διαλέξει μόνο του το παιδί σας, προκειμένου να αισθάνεται όμορφα καθώς κι ένα παγουράκι για να μπορεί να πίνει με ευκολία νερό. Μπορείτε να του δώσετε μαζί και χυμούς, αν και οι συσκευασμένοι έχουν αρκετά συντηρητικά, οπότε είναι καλύτερο να μην τους επιλέγετε σε καθημερινή βάση.

Πηγή: bovary.gr

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share