Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2018: Τα "κλειδιά" για τους υποψήφιους!

Στην τελική ευθεία!

13 Μαΐου 2018 10:18
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2018: Τα

Στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους πριν από την έναρξη των απολυτηρίων και πανελλαδικών εξετάσεων μπαίνουν οι φετινοί υποψήφιοι.

Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις έχουν προεκλογικό «άρωμα» καθώς ο αριθμός των εισακτέων σε πολλές δημοφιλείς σχολές εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Συνολικά, ο αριθμός των εισακτέων φέτος έφτασε στους 74.692, δηλαδή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έκανε “δώρο” επιπλέον 3.966 θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας.

“ Τυχεροί” θεωρούνται οι υποψήφιοι για Νομική και Πληροφορική ενώ από τις πλέον σημαντικές αλλαγές είναι οι ανακατανομές που θα γίνουν λόγω του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η “ταυτότητα” των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων πάντως περιλαμβάνει λιγότερα εξεταστέα μαθήματα με περισσότερες θέσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αλβανίδα Φουρέιρα που τόλμησε να μας κάνει ρεζίλι στην Eurovision!

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, πριν από τις Πανελλαδικές, θα διεξαχθούν οι απολυτήριες εξετάσεις στα λύκεια, σε τέσσερα μαθήματα: Γλώσσα και Λογοτεχνία (θα εξεταστούν μαζί), Ιστορία, Μαθηματικά και Βιολογία.

Στα συν των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων συγκαταλέγεται η διάρκεια, η οποία θα είναι μικρότερη σε σχέση με πέρυσι λόγω κατάργησης της εξέτασης στην Ιστορία και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας των Γενικών Λυκείων.

Οι Πανελλαδικές φέτος θα ξεκινήσουν για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων στις 8 Ιουνίου με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου. Αντίστοιχα, οι εξετάσεις για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. θα ξεκινήσουν στις 7 Ιουνίου.

Οι υποψήφιοι έχουν λόγους να είναι αισιόδοξοι καθώς οι περισσότερες προσφερόμενες θέσεις μεταφράζονται και σε ευκολότερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού με την υπερπροσφορά πέφτουν οι βάσεις. Η πτώση των βάσεων αναμένεται αν επηρεάσει περισσότερο στα περιφερειακά πανεπιστήμια, καθώς ο ανταγωνισμός για μια θέση εκεί δεν θα είναι πολύ μεγάλος. Οπως κάθε χρόνο, τον τόνο δίνουν οι δημοφιλείς σχολές, όπως οι Ιατρικές, οι Νομικές, τα τμήματα του Πολυτεχνείου και της Πληροφορικής, δηλαδή όσες παραδοσιακά μπαίνουν ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία.

Οι δύο σημαντικές αλλαγές που υπάρχουν εφέτος αφορούν στην κατάργηση του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, το οποίο περιελάμβανε όλες τις Παιδαγωγικές Σχολές, οι οποίες από φέτος θα είναι προσβάσιμες από όλα τα επιστημονικά πεδία. Η δεύτερη αφορά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο προκύπτει από τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Οι βάσεις στις Παιδαγωγικές φέτος θα έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση σε αυτές τις σχολές από όλα τα επιστημονικά πεδία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Αναλυτικές προβλέψεις της νέας εβδομάδας (14-20/05) από τον Κώστα Λεφάκη!

Οι υποψήφιοι του 1ου θεωρούνται οι πιο κερδισμένοι, καθώς οι σχολές που τους προσφέρονται παρουσιάζουν αύξηση θέσεων. Ακόμη, Νομική και Ψυχολογία που θεωρούνται πόλος έλξης για πολλούς υποψηφίους έχουν περισσότερες θέσεις.

Ικανοποιημένοι πρέπει να είναι και οι υποψήφιοι του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς πολλά και δημοφιλή τμήματα όπως αυτά των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών έχουν περισσότερες θέσεις από τις αντίστοιχες περσινές.

Οι υποψήφιοι του 4ου Επιστημονικού Πεδίου το οποίο περιλαμβάνει φέτος τις Σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής έχουν και αυτοί περισσότερες θέσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Πληροφορική Αθήνας έχει επιπλέον 24 θέσεις, αυτή της Θεσσαλονίκης 15 θέσεις, ενώ γενικά τα περισσότερα Οικονομικά Τμήματα κερδίζουν αρκετές θέσεις.

Οι υποψήφιοι του 3ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα έχουν περισσότερες θέσεις στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές. Η Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι σχολές που παρέμειναν σταθερές σε σχέση με πέρυσι. Θυμίζουμε ότι πέρυσι η βάση της Ιατρικής Αθήνας ανέβηκε στα ύψη, αγγίζοντας τα 19.143 μόρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας σε ό,τι αφορά το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση κατά 76 θέσεις.Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια (εκτός της Δυτικής Αττικής), ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 43.758 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση κατά 2.905 θέσεις. Συγκεκριμένα, έμεινε σταθερός ο αριθμός εισακτέων στις Ιατρικές Σχολές, ενώ μειώθηκε στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Αυξήθηκαν οι εισακτέοι κατά 6% στα υπόλοιπα τμήματα, ενώ σε συγκεκριμένα (Ναυτιλιακά, Πληροφορική, Τουριστικά, Ψυχολογία, Γεωπονία, Χημεία κ.λπ.) κατά 12,5%.Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ (εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι ήταν 22.411 άτομα. Συνεπώς, φέτος υπάρχει αύξηση κατά 985 θέσεις.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 12,5% σε συγκεκριμένα Τμήματα (Πληροφορική, Τουριστικά, Γεωπονία, Φυσιοθεραπεία, Εργοθεραπεία κ.λπ.), ενώ στα υπόλοιπα έμεινε ίδιος με το 2017.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αλβανίδα Φουρέιρα που τόλμησε να μας κάνει ρεζίλι στην Eurovision!

Πίνακας με περιζήτητες σχολές και θέσεις

Νομική Αθήνας: 435 θέσεις το 2018 από 410 το 2017

Νομική ΑΠΘ: 371 θέσεις για το 2018 από 350 το 2017

Νομική Δημοκρίτειου: 477 θέσεις το 2018 από 450 το 2017

Ιατρική Αθήνας: 165 και πέρυσι και φέτος

Ιατρική ΑΠΘ: 155 και πέρυσι και φέτος

Ιατρική Δημοκρίτειου: 135 και πέρυσι και φέτος

Ιατρική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: 90 και πέρυσι και φέτος

Ιατρική Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: 130 και πέρυσι και φέτος

Ιατρική Πανεπιστημίου Κρήτης: 110 και πέρυσι και φέτος

Ιατρική Πανεπιστημίου Πατρών: 160 και πέρυσι και φέτος

Βιολογία ΕΚΠΑ: 104 φέτος από 98 πέρυσι

Αρχιτέκτονες Μηχανικοί: 101 φέτος από 95 πέρυσι

Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες: 170 φέτος από 160 πέρυσι

Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών: 259 φέτος από 230 πέρυσι

Μηχανικοί Μεταλλείων Μεταλλουργοί: 106 φέτος από 100 πέρυσι

Μηχανολόγοι Μηχανικοί: 133 φέτος από 125 πέρυσι

Ναυπηγοί Μηχανολόγοι Μηχανικοί: 101 φέτος από 95 πέρυσι

Πολιτικοί Μηχανικοί: 133 φέτος από 125 πέρυσι

Στις πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις πάντως όσοι ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων επισημαίνουν οτι οι σχολές Νομικής και Ψυχολογίας και τα Τμήματα Μηχανολόγων, Οικονομικών Επιστημών, Χημείας και Ναυτιλίας, βάσει των επιπλέον θέσεων που προσφέρουν, μειώνουν τον ανταγωνισμό παρά την αυξημένη ζήτησή τους, Μοναδική εξαίρεση οι Ιατρικές Σχολές, οι οποίες παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Με τη ζήτηση σε αυτές τις σχολές να παραμένει παραδοσιακά σταθερά υψηλή, μοναδικός παράγων που θα παίξει ρόλο για την πορεία των βάσεων είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share