Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έρχονται τα πάνω κάτω στην Παιδεία: Ανατροπές από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο!

14 Φεβρουαρίου 2018 10:20
Έρχονται τα πάνω κάτω στην Παιδεία: Ανατροπές από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο!

Σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης φέρνει το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε την Τρίτη στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει και τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που θα προκύψει από την ένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Αναφορικά με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση καθιερώνεται σταδιακά η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων ηλικίας τεσσάρων και πέντε ετών στο νηπιαγωγείο.

Όσον αφορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προβλέπεται η μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις των Γενικών Λυκείων σε τέσσερα: Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Ιστορία, Βιολογία, ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα θα εξετάζονται με δεύτερο ωριαίο υποχρεωτικό διαγώνισμα το Β΄ τετράμηνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό θα πει... marketing: Η διαφήμιση γραφείου τελετών από την Θεσσαλονίκη που κάνει πάταγο! (video)

Επίσης, παρατείνεται έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους η προθεσμία για τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση που θα ισχύει για τις πανελλήνιες εξετάσεις του ίδιου έτους.

Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπονται ακόμα νέοι κλάδοι και ειδικότητες εκπαιδευτικού προσωπικού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες προέρχονται από την ενοποίηση των υφιστάμενων κλάδων.

Τι αλλάζει με τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο τα μέλη ΔΕΠ της α΄ βαθμίδας των συγχωνευόμενων ΤΕΙ αποκτούν τους ακαδημαϊκούς τίτλους των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και εντάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις.

Οι καθηγητές α΄ βαθμίδας που θα κριθούν από την πενταμελή Επιτροπή του υπ. Παιδείας ότι έχουν τα προσόντα, θα ενταχθούν σε τακτικές θέσεις και από 1-1-2019 εντάσσονται στο μισθολογικό καθεστώς μέλους Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου. Όσοι κριθούν ότι δεν πληρούν τα κατάλληλα κριτήρια παραμένουν σε προσωποπαγείς θέσεις και δεν εντάσσονται στο μισθολογικό καθεστώς μέλους Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίου.

Επίσης θεσμοθετείται μία βαθμίδα “Λεκτόρων Εφαρμογών” που δεν υπάρχει σε κανένα Πανεπιστήμιο της χώρας, προκειμένου να απορροφηθούν οι καθηγητές Εφαρμογών του ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις στον θάνατο της Ειρήνης Λαγούδη! Τα τηλέφωνα "μίλησαν"! Η νύχτα με τον γιατρό στο ΚΑΤ και το ψέμα...

Συνολικά 26 τμήματα του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα συμπεριληφθούν στο νέο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ.

Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές, δηλαδή όσοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες από το πρόγραμμα σπουδών υποχρεώσεις για τη λήψη πτυχίου των Τμημάτων των συγχωνευόμενων Τ.Ε.Ι, εντάσσονται αυτοδίκαια στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Τέλος, μεταξύ άλλων στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου περιλαμβάνονται διατάξεις που διευκολύνουν τις μετεγγραφές αδελφών που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.

 

Παιδεία

Ροή ειδήσεων

Share