Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σεισμός στην αγορά: Πτώχευση και "μαύρη" τρύπα 320 εκατ. σε κορυφαία εταιρεία!

Αγωνία για χιλιάδες εργαζόμενους!

7 Νοεμβρίου 2018 13:22
Σεισμός στην αγορά: Πτώχευση και

Πτωχεύει και πωλείται ως επιχειρησιακή μονάδα εν λειτουργία η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία Aegean Marine Petroleum Network, που ιδρύθηκε από τον Δημήτρη Μελισσανίδη και ανήκε στον όμιλο του πριν αποκαλυφθεί σκάνδαλο κακοδιαχείρισης της.

Όπως ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ, η Aegean Marine προσέφυγε στο Πτωχευτικό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, μετά την ολοκλήρωση ερευνών κατά τις οποίες διαπιστώθηκαν ευρείας κλίμακας κακοδιαχείριση και εικονικές εγγραφές στα λογιστικά βιβλία της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκάρει ο Σάκης Αρναούτογλου για τον καιρό: "Μακάρι να πέσω έξω αλλά..."

Από αμφισβητούμενες πωλήσεις καυσίμων σε 4 συνδεδεμένες εταιρείες εμφάνιζε έσοδα 200 εκατ. δολαρίων, που δεν υπήρχαν στο ταμείο της. Στα λογιστικά βιβλία εμφανίζονταν επίσης απαιτήσεις 120 εκατ. δολ. από αμφισβητούμενες πωλήσεις σε συνδεδεμένες εταιρείες, οι οποίες έχουν πάψει να λειτουργούν ή αδυνατούν να πληρώσουν.

Ως αποτέλεσμα αυτών η Aegean Marine Petroleum Network πρέπει τώρα να διαγράψει απαιτήσεις τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ και να μειώσει περαιτέρω τα κεφάλαια της.

Δεκάδες ζημιωθέντες μέτοχοι έχουν κινηθεί δικαστικά κατά της διοίκησης της εταιρείας, κατηγορώντας τους επικεφαλής της για απάτη και ζητώντας αποζημιώσεις.

Προς διάσωση της Aegean Marine Petroleum Network προσέτρεξε η ελβετική Mercuria Energy Group, η οποία θα της παράσχει χρηματοδότηση 532 εκατ. δολ. και εν συνεχεία θα την εξαγοράσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο κακός χαμός στο πλατό του ΣΚΑΙ!

Μεγάλη "βουτιά" της μετοχής

Επισημαίνεται ότι η Aegean Marine Petroleum Network ηγείται ομίλου 78 εταιρειών που διαθέτουν σταθμούς ανεφοδιασμού πλοίων στον Ατλαντικό, στη Βόρεια Θάλασσα κλπ.

Πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο η μετοχή της βρισκόταν στα 5,10 δολάρια και η χρηματιστηριακή της αξία ήταν περίπου 198 εκατ. δολάρια. Από τότε υποχωρεί συνεχώς. Χθες, μετά τη γνωστοποίηση ότι η εταιρεία προσέφυγε στο πτωχευτικό δικαστήριο, η μετοχή της σημείωσε μία ακόμη «βουτιά», υποχωρώντας κατά 29% στα 0,66 δολ. Η χρηματιστηριακή της αξία έχει περιορισθεί σε 25,8 εκατ. δολάρια.

Πηγή: sofokleousin.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share