Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Επίδομα ανάσα 877 ευρώ προς όλους!

Σας αφορά όλους!

2 Νοεμβρίου 2018 14:15
Επίδομα ανάσα 877 ευρώ προς όλους!

Εκτός από το θέμα των συντάξεων που έχει απασχολήσει την δημοσιότητα τον τελευταίο καιρό και έχει αποτελέσει "πεδίο μάχης" ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς, χώρο στο δημοσιονομικό πλεόνασμα έχει και το Κοινωνικό Μέρισμα, οι συζητήσεις για το ύψος του οποίου έχουν επίσης απασχολήσει τις συζητήσεις ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το εύρος του δημοσιονομικού πλεονάσματος και οι παροχές που μπορούν να στηριχτούν σε αυτό απασχολούν σχεδόν κατά αποκλειστικότητα την κυβέρνηση, καθώς εκεί έχει ρίξει όλο της το βάρος για τις επερχόμενες εκλογές, όπως δήλωσε το πρωί και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Από την μεριά της κυβέρνησης, στόχος είναι να ξεκινήσουν άμεσα να έρχονται στη βουλή τροπολογίες για την ψήφιση των παροχών και των μερισμάτων, προκειμένου να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου του 2019, καθώς θα πρέπει να ξεκινήσουν να υλοποιούνται και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαρύ πένθος στο ΣΚΑΙ!

Τόσο τα επιδόματα όσο και οι επιστροφές των αναδρομικών είναι βασικό κυβερνητικό αφήγημα σε μια προσπάθεια αναστροφής του κλίματος στην κοινωνία και την "εικόνα" που θέλει (αλλά μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει) να χτίσει η κυβέρνηση στο εσωτερικό για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Όπως εκτιμάει το κυβερνητικό επιτελείο, μέσα στον Νοέμβριο θα έχουν διευθετηθεί όλες οι εκκρεμότητες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στην τελική ευθεία βρίσκονται άλλωστε οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς και για την εφαρμογή των αντιμέτρων που έχουν εξαγγελθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συναγερμός στον ΣΚΑΙ: Αποφασισμένοι για το λουκέτο!

Αν και οι τελικές αποφάσεις για το ποσό θα ληφθούν μέσα στον Νοέμβριο, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έχουν ετοιμάσει σενάρια, καθώς οι σημερινές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισ. ευρώ. Το βασικό σενάριο που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο έχει να κάνει με τη διατήρηση μέρους των περσινών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, με τον ωφελούμενο αριθμό δικαιούχων να φτάνει τα 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Τα ποσά που θα δοθούν θα ξεκινούν από 162 και θα φτάνουν τα 877 ευρώ, μιας και το υπερπλεόνασμα προς διανομή είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό της περασμένης χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 το υψηλότερο εισοδηματικό κριτήριο ήταν στις 27.000 ευρώ ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν στις 180.000 ευρώ. Το δε κοινωνικό μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share