Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

e-Ηλιακοί θερμοσίφωνες!

16 Οκτωβρίου 2018 12:13
e-Ηλιακοί θερμοσίφωνες!

Τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερη άνθηση έχουν και στη χώρα μας τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Ζούμε σε μια εποχή που όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε μπορούμε να τις έχουμε γρήγορα και εύκολα από τον υπολογιστή μας ή ακόμα και από το κινητό μας.

Αυτή την τάση δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει και ο κλάδος του ηλιακού θερμοσίφωνα. Τα κλασικά, παραδοσιακά μαγαζιά της γειτονιάς με τα υδραυλικά και τους ηλιακούς θερμοσίφωνες συνυπάρχουν με ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία καθημερινά αυξάνονται.

Οι προσφορές σε ηλιακούς θερμοσίφωνες δίνουν και παίρνουν με τον ανταγωνισμό να είναι πιο σκληρός από ποτέ!

Αυτό ωστόσο είναι πάντα προς όφελος του καταναλωτή που τελικά μπορεί να πάρει ποιοτικές συσκευές σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Ωστόσο είναι όλοι οι ηλιακοί ίδιοι? Η απάντηση είναι πως σίγουρα όχι.Υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξουμε πολύ καλά πριν την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αρχικά πρέπει να δούμε ποιος ηλιακός θερμοσίφωνας καλύπτει τις ανάγκες μας.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι:

  • Ένας ηλιακός 120lt μπορεί να εξυπηρετήσει 2~3 άτομα
  • ένας ηλιακός 160lt μπορεί να εξυπηρετήσει 3~4 άτομα
  • ένας ηλιακός 200lt μπορεί να εξυπηρετήσει 4~5 άτομα

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως πχ η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στον ηλιακό και στο κάθε σπίτι

Τα επικρατέστερα μπόιλερ είναι τα GLASS και τα ΙΝΟΧ.

Τα GLASS είναι πιο προσιτά σε θέμα τιμής και τα ΙΝΟΧ έχουν τη φήμη της τεράστιας αντοχής!

Επίσης μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι ο συλλέκτης και το μέγεθός του.

Αρχικά θέλουμε να επισημάνουμε την επιλογή επιλεκτικού συλλέκτη.

Οι επιλεκτικοί συλλέκτες μπορούν να αποδώσουν μέχρι 40% περισσότερο από τους απλούς (μαύρους) ηλιακούς συλλέκτες. Ειδικότερα εκείνοι με επίστρωση τιτανίου μπορούν να απορροφήσουν μέχρι 95% άμεση και έμμεση ακτινοβολία – άρα ακόμα μεγαλύτερη απόδοση και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι προτεινόμενες διαστάσεις είναι:

  • Για ηλιακό 120λτ -1,5 τμ επιλεκτικός συλλέκτης
  • Για ηλιακό 160 λτ -2,5 τμ επιλεκτικό συλλέκτη
  • Για ηλιακό 200λτ -3 τμ επιλεκτικό συλλέκτη

Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες είναι αν είναι διπλής ή τριπλής ενέργειας

Διπλής ενέργειας: Ο θερμοσίφωνας λειτουργεί εκμεταλλευόμενος την ηλιακή ενέργεια ή το ηλεκτρικό ρεύμα. Για τον σκοπό αυτό, υπάρχει ηλεκτρική αντίσταση τοποθετημένη εντός του μπόιλερ. Η αντίσταση είναι συνήθως 4kW, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ηλιακών μικρής χωρητικότητας συναντάμε αντιστάσεις 2kW..

Τριπλής ενέργειας: Οι ηλιακοί που διαθέτουν δεύτερο εναλλάκτη (σερπαντίνα) και μπορούν να θερμάνουν νερό με ήλιο, ρεύμα ΚΑΙ κεντρική θέρμανση, ονομάζονται ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας. Λειτουργεί όπως ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας αλλά μπορεί να εκμεταλλευτεί και το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από τον λέβητα κεντρικής θέρμανσης. Προϋπόθεση για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας είναι να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στο οίκημα υπό την μορφή ξεχωριστών σωληνώσεων (ανά διαμέρισμα εάν πρόκειται για πολυκατοικία) που να συνδέουν το λεβητοστάσιο με τον χώρο εγκατάστασης του ηλιακού θερμοσίφωνα (ταράτσα ή σκεπή).

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να έχει νότιο προσανατολισμό είτε τοποθετείτε σε ταράτσα είτε σε κεραμοσκεπή.

Ακόμα το θέμα της εγγύησης είναι ένα πολύ σηματικό ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί πριν αγοράσουμε τον ηλιακό.

Τέλος η πιστοποίηση του ηλιακού είναι καθοριστικής σημασίας για την επιλογή σας.

Το πλέον αναγνωρισμένο σήμα ποιότητας για ηλιακά θερμικά συστήματα στην Ευρώπη είναι το Solar Keymark. Το Solar Keymark πιστοποιεί τόσο την μέθοδο παραγωγής και την ποιότητα του προϊόντος όσο και την απόδοσή του.

Το πλέον αναγνωρισμένο σήμα ποιότητας για ηλιακά θερμικά συστήματα στην Ευρώπη είναι το Solar Keymark. Το Solar Keymark πιστοποιεί τόσο την μέθοδο παραγωγής και την ποιότητα του προϊόντος όσο και την απόδοσή του.

Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχουν ηλεκτρονικά site σε κατευθύνουν βήμα βήμα και σου παρέχουν σχεδόν όλες τις πληροφορίες αυτού του άρθρου πριν καν κάνεις την επιλογή «στο καλάθι μου»!

Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες επiσκευθείτε το site μας https://www.esolarshop.net.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share